Du er nå logget inn!

Min side login

www.lmfnorge.no

Om du er betalende medlem og har registrert din e-postadresse hos LMF kan du logge deg inn i innloggingsbildet under.

Ønsker du å registere eller endre din e-post, kan du klikke her.

Ved første gang innlogging eller ved glemt passord trykk på knappen passord.


Meny Min side

Utdanning i utlandet

Student i utlandet?

 

Tekst: Miriam Ekelund
Foto: Pixabay


Dersom du er avhengig av IBD-medisinering gitt av spesialisthelsetjenesten, må du gjøre grundig research før du begynner å studere i utlandet.

Vi skulle ønske at vi kunne presentere enkle retningslinjer for deg med IBD som vil studere i utlandet, men så enkelt er det dessverre ikke. Verken Association of Norwegian Students Abroad (ANSA) eller norske myndigheter kan gi et klart svar på i hvilke land du kan få IBD-medisiner fra spesialisthelsetjenesten under studiene.

– Det er ikke noe enkelt svar på alt det du spør om dessverre. Men det korte svaret er: kontakt Helfo. De skal sitte med mest kompetanse på dette området, sier sosial- og karriereveileder i ANSA, Hanne Refsdal.

Da vi kontaktet de norske helsemyndighetene, kunne heller ikke de komme med konkret informasjon.

– Vi sitter dessverre ikke på informasjon om hvilke land som har et helsetilbud til denne pasientgruppen, forteller avdelingsdirektør Steinar Mathisen.

– Her må nok den enkelte søke på nett for det aktuelle landet man er interessert i, konkluderer pressevakt og senior kommunikasjonsrådgiver i Helfo, Knut Rørbakken.

ANSA kan imidlertid komme med noen generelle råd for studenter med kronisk sykdom.

– Hvert enkelt land er jo forskjellig, men sånn helt generelt så kan jeg jo si at det er enklest hvis man reiser innenfor EU/EØS. Hvis man mottar støtte fra Lånekassen under studieoppholdet så har du rett til helsehjelp i EU/EØS. Men det betyr selvfølgelig ikke at du kan få spesialhjelp/spesialhelsetjeneste. Det må du snakke med Helfo om, for å få greie på hvordan dette gjøres i akkurat det landet du skal til, forteller Refsdal.

På helsenorge.no finner man artiklene «Student i EU/EØS og Sveits» og «Studenter utenfor EU/EØS». Her kan du fordype deg mer i temaet, men heller ikke her kommer man med helt klare og entydige svar. Dersom du skal studere i utlandet, bør du altså begynne å undersøke rundt helserettigheter og behandlingstilbud i god tid. Søk på nett, hør om Helfo har informasjon om helsetjenester i ditt vertsland og du kan også kontakte ambassaden til det landet du skal bo i.

Arkiv Nyheter

Arkiv Blogg


Sterkere sammen! Vi ønsker å oppfordre alle som leser dette og som ønsker å støtte Mage-tarmforbundet og vårt arbeid til å melde seg inn i vår organisasjon. Jo flere vi er, jo sterkere stemme får vi!

Bli medlem