Du er nå logget inn!

Min side login

www.lmfnorge.no

Om du er betalende medlem og har registrert din e-postadresse hos LMF kan du logge deg inn i innloggingsbildet under.

Ønsker du å registere eller endre din e-post, kan du klikke her.

Ved første gang innlogging eller ved glemt passord trykk på knappen passord.


Meny Min side

Nyhetsarkiv

Crohnssyke Natalie i semifinalen til Miss Norway 2020

Crohnssyke Natalie i semifinalen til Miss Norway 2020

- Sikker på at sykdommen har gjort meg tøffere

Publisert: 26.03.2020

Tekst: Marte Hegstad
Foto: Liisa Hole/privat/HCT Foto

Når Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer (LMF) prater med Natalie Yri (18) fra Askøy har hun akkurat rukket å våkne fra en power nap etter undersøkelse i narkose ved Haukeland universitetssykehus. Her har hun vært på enda en Crohns-kontroll, noe hun har gjort jevnlig helt siden hun ble diagnostisert med sykdommen da hun var bare åtte år gammel.

– Men jeg har ikke fortalt til Miss Norway at jeg er syk, enda da. Jeg ville jo i utgangspunktet ikke spille på faktoren at «jeg er syk» - når jeg helst vil være frisk! fortsetter Natalie, som er gått videre til semifinalen i Miss Norway 2020.

Det var i oktober 2019 at Natalie kom over en Facebook-post om løpende uttak til konkurransen. Natalie, som allerede hadde modellerfaring fra Rebel Models, har fulgt Miss Norway tett siden hun var lita jente.
– Den som vinner Miss Norway skal representere Norge i Miss Universe-konkurransen. Jeg har alltid vært lyst å være en av de jentene som står der i fin kjole, drømmer hun.

I oktober fikk Natalie straks lyst til å utfordre seg selv og prøve noe nytt. Søknadsskjema ble fylt ut og bilder sendt, og allerede dagen etter fikk hun vite at hun er med videre i konkurransen.

«Det beste med konkurransen er at det indre teller også»
– Jeg ble veldig, veldig glad. For du skjønner; det jeg liker så godt med denne konkurransen er at det ikke bare handler om utseende. Her teller ting som både veldedighetsarbeid og blogging. Det indre teller også, og det likte jeg veldig godt, sier Natalie som nå har bestemt seg for å åpne seg om sykdommen og håper på å inspirere andre.

– Jeg har lyst å stå fram og vise at selv om man har inflammatorisk tarmsykdom trenger man ikke å sette begrensninger for seg selv. Det handler bare om hvordan man takler det og prøver å jobbe seg rundt de utfordringene som oppstår.
 

«Jeg har lyst å stå fram og vise at selv om man har inflammatorisk tarmsykdom trenger man ikke å sette begrensninger for seg selv.»


Tung bagasje for en ung jente
For det har ikke bare vært glansdager for den billedskjønne 18-åringen. Helt siden hun gikk på barneskolen har hun vært mye vekk fra skolen på grunn av Crohns sykdom.

– Det er ikke så mange som får diagnosen i så ung alder, og det tok et halvt år før de fant ut hva som feilet meg. Først trodde legene at jeg hadde blodkreft, og jeg ble sendt fram og tilbake på Kreftavdelingen. Så ble det tatt ultralyd av magen min og da så de straks at det var noe galt med tarmene mine, forteller Natalie.
Etter utallige blodprøver som kom tilbake med skyhøye verdier, og kameraundersøkelse av både magesekk og tarmer, fikk Natalie diagnosen. Da ble hun satt på sterke medisiner, som for eksempel Prednisolon (steroider, red.anm.).

– Jeg syntes Prednisolon var helt forferdelig. Jeg ble oppblåst i ansiktet, og plutselig var det ingen på barneskolen som kjente meg igjen. Det var så rart, det å plutselig se helt annerledes ut. Det var tungt for meg å gå på skolen, folk lurte jo fryktelig på hva som hadde skjedd med meg - jeg så jo ikke vanlig ut. Men selv om det var tøft, ble jeg jo vant til det også, deler Natalie åpenhjertig.

«Jeg syntes Prednisolon var helt forferdelig. Jeg ble oppblåst i ansiktet, og plutselig var det ingen på barneskolen som kjente meg igjen."


Viktig å henge med i svingene i en berg- og dalbane
Sykdommen til Natalie varierer veldig.
– Jeg kan føle meg frisk en dag, og bli kjempedårlig dagen etter. Jeg har lenge hatt en god periode hvor jeg har følt meg frisk og medisinene fungerer, men i det siste har jeg blitt dårligere. Dagens koloskopi (kameraundersøkelse av tykktarmen, red.anm) kunne bekrefte dette - tarmen til Natalie er igjen betent.
– Jeg føler meg sliten og trøtt, men jeg prøver å gjøre det beste ut av det og hvile meg så godt jeg kan når jeg har tid. Jeg har lært meg å leve med det, sier Natalie som går på den immunsupprimerende medisinen Humira - ei sprøyte som injiseres annenhver uke.

Selv om Natalie har gått og går gjennom mye, er hun sikker på at sykdommen har gjort henne tøffere:
– Jeg er blitt flink til å akseptere at ting er som de er og at det ikke alltid går min vei. Jeg tror det kan være en god egenskap å ta ting som de kommer; å ta det derfra - gjøre det beste ut av situasjonen.  

For, tross i sykdommen stoppes ikke Natalie fra å leve livet til en hvilken som helst 18-åring. Hun går siste året på videregående skole og jobber både som danseinstruktør og på et bakeri. På fritida danser hun, henger med venner og liker å kjøre vannscooter.

«Jeg tror det kan være en god egenskap å ta ting som de kommer; å ta det derfra - gjøre det beste ut av situasjonen.»  
 

Jobber seg mot finalen
I skrivende stund er Natalie fullt opptatt med å forberede seg til finaleuttaket til Miss Norway som skal foregå i april, med påfølgende finale i august.
– Jeg skal lage en presentasjonsvideo om meg selv, blogge, sørge for medieeksponering og finne sponsorer. Tross i koronasituasjonen virker det som konkurransen skal holdes gående som vanlig, forteller Natalie.
Det er mange som følger med på bloggen til Natalie nå, og hun ser også fram til å fortelle sin historie hos oss i Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer (LMF).
 

«Jeg synes det er veldig viktig å få fram at det går an å være et godt forbilde; alt går an dersom man virkelig vil det.»

Den eneste utfordringen Natalie ser for seg i en eventuell finale er dersom hun skulle få akutt vondt i magen.
– Når jeg gruer meg til noe får jeg utrolig vondt, alt bare knyter seg sammen. Jeg er litt redd for at magen skal tulle i finalen, at jeg gru-gleder meg så mye at det kommer til å ødelegge for meg. Det kan sammenlignes med tida før eksamen når man står utenfor og venter spent og magen jobber til tusen. Men, jeg håper at jeg klarer å unngå det!

Når dommerpanelet i Miss Norway har sett alle presentasjonsvideoene bestemmer de hvem som skal gå videre til finalen. I sommer blir det så avstemming for å kåre en vinner.  

Skulle Natalie ende opp øverst på pallen gleder hun seg til å ut å reise.
– Jeg har veldig lyst å stå i Miss Universe. Jeg må bare pakke med meg godt med medisiner og tilbehør, så tror jeg at det går fint. Det gjør som regel det. Jeg synes det er veldig viktig å få fram at det går an å være et godt forbilde; alt går an dersom man virkelig vil det, understreker hun.

Lyst å følge med på Natalies reise videre? Les bloggen hennes her og følg med på Instagram.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hva er Crohns sykdom?

Morbus Crohn eller Crohns sykdom er en kronisk betennelsessykdom i mage-tarmkanalen grunnet forstyrrelser i immunforsvaret.

Betennelsen kan gå gjennom hele tarmveggen, fra slimhinnen og til utsiden av tarmen. Det betente området blir rødt, hovent, smertefullt og kan blø.

Betennelsen kan oppstå flekkvis i hele fordøyelseskanalen, fra munnhule til endetarmsåpning. Overgangen mellom tynn- og tykktarm er hyppigst angrepet.

Vanligste symptomer er magesmerter, diare, dårlig matlyst og vekttap. Andre komplikasjoner som kan oppstå er hudutslett, leddsmerter, øyebetennelse, samt utmattelse (fatigue).

Årsaken til at sykdommen oppstår er ukjent, men man tror at en kombinasjon av ytre faktorer og en genetisk disposisjon fører til at kroppens immunsystem reagerer unormalt og forårsaker betennelsen.

Sykdommen debuterer oftest i alderen 15-25 år og har et meget individuelt varierende forløp. Sykdommen er kronisk og varer livet ut. Ved hjelp av behandling kan de fleste oppnå kontroll med symptomene, og få lange perioder hvor betennelsen holdes i sjakk.

Kilde: Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer 

Arkiv Nyheter

Arkiv Blogg


Sterkere sammen! Vi ønsker å oppfordre alle som leser dette og som ønsker å støtte Mage-tarmforbundet og vårt arbeid til å melde seg inn i vår organisasjon. Jo flere vi er, jo sterkere stemme får vi!

Bli medlem