Du er nå logget inn!

Min side login

www.lmfnorge.no

Om du er betalende medlem og har registrert din e-postadresse hos LMF kan du logge deg inn i innloggingsbildet under.

Ønsker du å registere eller endre din e-post, kan du klikke her.

Ved første gang innlogging eller ved glemt passord trykk på knappen passord.


Meny Min side

Nyhetsarkiv

Immundempende medisiner kan redusere vaksineeffekten

Personer som går på immundempende medisiner kan risikere å måtte ta opptil fire vaksinedoser, før kroppen danner antistoffer.

Publisert: 13.06.2021
Immundempende medisiner kan redusere vaksineeffekten
Personer som går på immundempende medisiner kan trenge både tre og fire vaksinedoser før de har dannet nok antistoffer mot Covid 19. Foto: Pexels

Denne uken kunne vi lese på nrk.no om lungesyke Anja Katrine Tomter, som ikke dannet antistoffer etter å ha blitt fullvaksinert. Årsaken er at hun går på immundempende medisiner, som gjør at immunforsvaret hennes reagerer lite på vaksinen.

LMFs medlemsblad, Fordøyelsen, skrev om dette fenomenet i utgave 1 i år. Her fortalte professor Axel Dignass fra Medisinsk avdeling ved Agaplesion Markus Hospital Goethe-University i Frankfurt, at personer som går på immundempende medisiner kan trenge opptil fire vaksinedoser før man danner nok antistoffer.

Det er nå startet et forskningsprosjekt ved Rikshospitalet for å finne ut hvordan immundempende medisiner påvirker effekten av koronavaksinen.

– Det kan gi oss nyttig kunnskap. Kanskje vil vi ha resultater i løpet av året, sier lege Are Martin Holm til nrk.no.

Ikke testet på IBD

Dignass forteller at personer med inflammatorisk tarmsykdom (IBD) ikke fikk lov til å være med som testpersoner da korona-vaksinene skulle prøves ut. Det er først nå som vaksinen rulles ut, at man vil få svar på hvor trygg den er for denne gruppen. Professoren har sett på tidligere vaksiner i forhold til personer med IBD, og har ut i fra dette kommet med følgende konklusjoner:

  • Vaksinen er sterkt anbefalt for personer med IBD.
  • Det er svært lav risiko å ta denne vaksinen for personer med IBD.
  • For pasienter som går på immundempende medisiner, inkludert biologiske medisiner, er hovedbekymringen at vaksinene ikke virker optimalt heller enn at man kan få bivirkninger.
  • Alle de eksisterende korona-vaksinene er anbefalt for personer med IBD.
  • Gjentatt vaksinering, kanskje så mange som 3-4 doser, kan bli aktuelt dersom pasienten ikke oppnår høy nok immunrespons på vaksinen.

Vaksineringstidspunkt

Folkehelseinstituttet (FHI) gir følgende råd til personer som gis immunsuppressiva med én eller flere ukers mellomrom:

«Vaksine bør ideelt sett gis når det nærmer seg tid for nese dose dersom det er mulig for best mulig vaksinerespons. Likevel er det ikke grunn til å utsette vaksinering dersom tidspunktet for vaksinasjon ikke kan planlegges ideelt. Dette på grunn av krevende logistikk rundt vaksinasjonstider i kommunene.

Behandlende lege vurderer om det er grunnlag for å utsette neste behandlingsdose av det immunsupprimerende legemiddelet for å gi tid til vaksinerespons. Dette må vurderes i forhold til pasientens grunnsykdom og behov for kontinuitet i behandling.»

FHI gir følgende råd for personer som går på Rituximab:

«For pasienter som får Rituximab er det beste tidspunkt for vaksinasjon når det nærmer seg tid for ny dose Rituximab. Dersom vaksinen gis før det har gått 6 md, vil nivået av målbare beskyttende antistoffer være svært lavt eller ikke påvisbart. Vaksinene kan likevel gi T-cellerespons. Vaksinasjon skal derfor tilbys pasienter i denne risikogruppen når de får tilbud om det.»

Arkiv Nyheter

Arkiv Blogg


Sterkere sammen! Vi ønsker å oppfordre alle som leser dette og som ønsker å støtte Mage-tarmforbundet og vårt arbeid til å melde seg inn i vår organisasjon. Jo flere vi er, jo sterkere stemme får vi!

Bli medlem