Du er nå logget inn!

Min side login

www.lmfnorge.no

Om du er betalende medlem og har registrert din e-postadresse hos LMF kan du logge deg inn i innloggingsbildet under.

Ønsker du å registere eller endre din e-post, kan du klikke her.

Ved første gang innlogging eller ved glemt passord trykk på knappen passord.


Meny Min side

Nyhetsarkiv

Immunsupprimerte IBD-pasienter får fjerde vaksinedose etter 3 måneder

Det er nå bestemt at personer med inflammatoriske tarmsykdommer (IBD) som går på immundempende preparater får tilbud om en fjerde vaksinedose.

Publisert: 17.01.2022
Immunsupprimerte IBD-pasienter får fjerde vaksinedose etter 3 måneder
Personer som går på immundempende medisiner får nå tilbud om en fjerde vaksinedose. Foto: Pexels

Mens de fleste i befolkningen oppfordres til å ta vaksinedose tre, er det klart for dose fire for personer som går på immundempende preparater. Intervallen mellom dose tre og dose fire er nå redusert til tre måneder. Man har sett at noen personer med svekket immunforsvar reagerer mindre på vaksinen, og dermed er mindre beskyttet mot Covid 19. Dette er årsaken til at denne gruppen stadig ligger én dose foran resten av befolkningen.

Les mer om redusert vaksineeffekt her.

Medikamentliste

Folkehelseinstituttet (FHI) har nå besluttet at blant annet immunsupprimerte IBD-pasienter skal få tilbud om en fjerde vaksinedose.  Alle med immunmedierte lidelser som behandles med ett av medikamentene listet på denne siden kan ta kontakt med kommunehelsetjenesten for fjerde vaksinedose. (Det er ikke gjort noen endringer i denne medikamentlisten siden forrige boosterdose.) Det er som hovedregel ikke nødvendig med kontakt hverken med spesialisthelsetjeneste eller fastlege før vaksinering, med mindre det er noe man er spesielt usikker på.

Fremgangsmåten er den samme som for vaksinedose tre. Som bekreftelse på at man får den aktuelle immundempende behandlingen, må man fremvise én av følgende: 

· Resept, e-resept eller emballasje med navnet og datert etikett fra apoteket.

· Poliklinisk notat, epikrise eller brev der den aktuelle behandlingen er nevnt, enten i papirversjon eller hentet fra Helsenorge.

Anbefaler vaksinen

I samfunnet kan man se en økt skepsis mot disse booster-dosene. Gastroenterolog Marte Lie Høivik sitter i det tverrfaglige utvalget som har bestemt at immunsupprimerte IBD-pasienter skal få tilbud om en oppfriskningsdose. Hun representerer Norsk Gastroenterologisk Forening.

Inneholder boosterdosen det samme som de første tre vaksinedosene? Er det snakk om at man prøver det samme om igjen og om igjen?

– Alle tilbys vaksinen som er tilgjengelig, uavhengig av hvilke vaksiner de har fått tidligere. Vi anbefaler alle å motta vaksinetypen de tilbys. Noen boosterdoser gis som halv dose, men det avhenger kun av type vaksine og ikke tidligere respons, sier Høivik.

Begrenset beskyttelse

Hun forteller at det knyttes usikkerhet til om vaksinen hjelper like godt mot omikron som tidligere varianter.

– Her er det fortsatt lite kunnskap, men generelt mener vi vaksinen beskytter mot alvorlig sykdom, selv om den muligvis ikke beskytter like godt mot smitte med omikron, mener Høivik.

Overlege og PostDoc Kristin Kaasen Jørgensen leder Nor-vaC -studien, som er en norsk forskning som kartlegger effekten av vaksiner for blant annet gastroenterologiske pasienter som går på immundempende medisiner. Hun har ingen betenkeligheter med å vaksinere, selv om man ser høy smitte i samfunnet akkurat nå.

Omikron har allerede kommet til landet og vi ser høye smittetall. Flere blir litt småsyke etter å ha tatt vaksinen. Er det lurt å vaksinere seg når man står midt i en smittebølge?

– Ja, det er det absolutt, sier Jørgensen.

Det har vist seg at omikron er betydelig mer smittsom enn tidligere varianter av Covid 19, men at den også gir et mildere sykdomsforløp. Jørgensen anbefaler likevel ikke å droppe boosterdosen og risikere å gjennomgå sykdommen.

– Heldigvis ser det ut som om omikron gir en lettere sykdom. Det å utsette seg for smitte med Omikron anbefales ikke. En liten andel av de smittede kan fortsatt utvikle alvorlig covid-sykdom. Hvem som står i fare for et slikt sykdomsforløp vet vi lite om. Vi vet heller ikke noe om eventuelle senvirkninger av omikron.

4527 alvorlige bivirkninger

Nesten 4,3 millioner nordmenn har latt seg vaksinere og totalt er over 9,8 millioner doser satt. Hittil er det innrapportert 4527 alvorlige bivirkninger til Statens legemiddelverk. De alvorlige bivirkningene har blant annet dreid seg om hjerteposebetennelse (perikarditt), blodpropp i lungene, besvimelse (synkope) og underlivsblødninger etter overgangsalder.

– Det er rapportert inn 4527 alvorlige bivirkninger til Statens legemiddelverk – hvordan vurderer du risikoen ved å ta stadig flere vaksinedoser?

– Igjen har vi lite informasjon, men Statens legemiddelverk følger dette nøye hele tiden og vil informere hurtig hvis de får mistanke om dette. Generelt ser det ikke ut til at pasienter med IBD, eller som bruker IBD-medisiner har større risiko for bivirkning av vaksiner, sier Høivik.

Arkiv Nyheter

Arkiv Blogg


Sterkere sammen! Vi ønsker å oppfordre alle som leser dette og som ønsker å støtte Mage-tarmforbundet og vårt arbeid til å melde seg inn i vår organisasjon. Jo flere vi er, jo sterkere stemme får vi!

Bli medlem