Du er nå logget inn!

Min side login

www.lmfnorge.no

Om du er betalende medlem og har registrert din e-postadresse hos LMF kan du logge deg inn i innloggingsbildet under.

Ønsker du å registere eller endre din e-post, kan du klikke her.

Ved første gang innlogging eller ved glemt passord trykk på knappen passord.


Meny Min side

Nyhetsarkiv

#minIBDhverdag

#minIBDhverdag

Når man har en kronisk sykdom, er det veldig greit å kunne ha «under-dyna-kontor» noen dager.

Publisert: 26.04.2018

Julia Døhlen Edin, LMFs  nyansatte SoMe-, web- og annonseansvarlig startet i jobben 1. mars, og du har nok merket økt aktivitet både på nett, Facebook  og Instagram.

Ny Instagramkampanje
I går startet hun kampanjen #minIBDhverdag/#minIBShverdag på LMFs Instagramkonto. Bildet som Julia postet av sin IBD-hverdag, viser akkurat hvordan hverdagen kan utarte seg hvis du har en fordøyelsessykdom:  

Når man har en kronisk sykdom er det veldig greit å kunne ha «under-dyna-kontor» noen dager!

 

Ikke alle er like heldig, for Julia har en stilling som er godt tilrettelagt i forhold til sykdom. Hun kan utføre jobben hvor - og til en viss grad når, det passer henne. Hun har verken møteplikt eller kjernetid. Og nettopp dette er noe mange med fordøyelsessykdom savner.

Hjelp fra NAV 
I 2011 fikk Julia hjelp fra NAV til å ta nettstudier i journalistikk slik at hun kunne jobbe frilans.
– Året med nettstudier som jeg fikk av NAV, var en god investering, men jeg vet at ikke alle får denne muligheten, sier hun.

Denne arbeidssituasjon fungerer i forhold til hennes sykdom, og de seks siste årene har hun blant annet skrevet to bøker om LavFODMAP. Fremover kombinerer hun frilansarbeid innen tekst/design med jobb i LMF.

Fordeler med hjemmekontor 
Julia mener at det beste med å jobbe slik er at man kan styre arbeidsdagen selv.
– Har jeg en dårlig dag kan jeg ta med mac'en opp i senga, jobbe i joggebuksa og uten sminke, eller rett og slett utsette arbeidet til et tidspunkt jeg er i bedre form, sier hun.

Dette hadde vært vanskeligere med en åtte- til firejobb.
 – Der blir det antagelig forventet at jeg stiller med et smil, et klart hode og en kropp som alltid fungerer. Da kunne det blitt flere sykedager enn dager jeg faktisk var på jobb.

Når jeg kan jobbe hjemmefra kan jeg få til mye mer - fordi jeg kan ta det i mitt eget tempo. Jeg kan bruke kreftene på selve jobben jeg skal gjøre, ikke på å reise til og fra, være presentabel eller skjule at jeg er syk.


85000 utenfor arbeidslivet 
Til tross for IA-avtalen og gunstige ordninger står 85 000 funksjonshemmede og kronisk syke utenfor arbeidslivet. Omkostningene er store, både for samfunnet og for de som ønsker å bidra i arbeidslivet. I 2007 var 45% av de med nedsatt funksjonsevne i arbeid, ti år senere er det ikke noe bedre, men derimot en nedgang til 43%.

Forskningsleder Bjørn Hvinden ved NOVA på Høgskolen i Oslo og Akershus deltok denne uken på et frokostmøte hos Unge Funksjonshemmede. Han sier at grunnen til at Norge ikke kan vise til gode resultater når det gjelder inkludering, er at myndighetene ikke har brukt de virkemidlene de har fått, på en samordnet måte. 

Hva skal så til for å få flere funksjonshemmede og kronisk syke i arbeid? Et stikkord er faktisk hjelp til utdanning, et annet er en stor samfunnsdugnad. På IBD-dagen i neste uke, får  vi også får høre mer om hva forskerne sier, og dette temaet blir også sentralt i neste utgave av Fordøyelsen.

Her kan du lese et intervju som Unge Funksjonshemmede gjorde med Julia i forbindelse med at hun fikk støtte til utdanning

Til slutt en oppfordring: Gjør som Julia og mange andre; post et bilde på Instagram med #minibdhverdag eller #minibshverdag. Da kan du bli den heldige vinner av boken Sjarmen med tarmen.


 

 

 

 

Arkiv Nyheter

Arkiv Blogg


Sterkere sammen! Vi ønsker å oppfordre alle som leser dette og som ønsker å støtte Mage-tarmforbundet og vårt arbeid til å melde seg inn i vår organisasjon. Jo flere vi er, jo sterkere stemme får vi!

Bli medlem