Du er nå logget inn!

Min side login

www.lmfnorge.no

Om du er betalende medlem og har registrert din e-postadresse hos LMF kan du logge deg inn i innloggingsbildet under.

Ønsker du å registere eller endre din e-post, kan du klikke her.

Ved første gang innlogging eller ved glemt passord trykk på knappen passord.


Meny Min side

Nyhetsarkiv

NOBA: En LavFODMAP-app for deg med irritabel tarm

NOBA: En LavFODMAP-app for deg med irritabel tarm

Nå i forbedret versjon!

Publisert: 19.04.2021

Vite mer?

Hva er irritabel tarm (IBS)? 

Hva er lavFODMAPdietten? 

Hvor kan jeg finne NOBA-appen? 

 

Varene i NOBA-appen er nøye vurdert av kliniske ernæringsfysiologer.

Øverst fra v.: Eline Randulff Hillestad og Karoline Østereng Nilsen
Nederst fra v: Marthe Strømnes og Anna Bakka

 

 

 

 

 

Tekst: Miriam Ekelund
           Marte Gylland Hegstad

Foto: NOBA

I januar 2020 skrev Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer om lavFODMAP-appen NOBA, hvor man kan scanne over 7000 matvareprodukter med mobiltelefonen.

Den gangen var det over 10 000 pasienter med irritabel tarm (IBS) som hadde lastet ned appen, som etter en idé av Ida Husby Swendgaard ble lansert i oktober 2018.

Grunderen gikk selv på lavFODMAP-diett, og syntes det var slitsomt å lese på alle matvarene mens hun var i butikken. Hun innså at det var tusenvis av andre mennesker der ute med den samme utfordringen. Derfor startet hun selskapet Noba, som hun nå er daglig leder for.

Det er ikke så vanskelig å følge dietten som man skulle tro
– Jeg ønsket også å vise hvor mye man faktisk kan spise på en lavFODMAP-diett. Mange tenker i starten at dietten er veldig begrensende, men det er utrolig mye man kan spise om man bare leter, sier hun. I tillegg får man tilgang til mange gode oppskrifter i appen.

Prosjektet fikk vind i seilet da Stiftelsen Dam (tidligere Extrastiftelsen) innvilget støtte sommeren 2019, slik at Noba kan samarbeide med LMF og Nasjonal kompetansetjeneste for funksjonelle mage-tarmsykdommer (NKFM). Brukerne av appen kan nå blant annet se hvilke varer som er gjennomgått av klinisk ernæringsfysiolog.

Dersom en matvare ikke ligger inne, kan brukerne av appen ta bilde og sende inn. Etter at produktet er vurdert av en klinisk ernæringsfysiolog, vil det legges til fortløpende.

Nye funksjoner i 2021
I løpet av året som har gått, harer appen lastet ned 22 000 ganger, og Swendgaard kan skilte med at NOBA-teamet har oppgradert appen ytterligere.

– Vi har lansert en funksjon som gjør at man kan sjekke hvilken type FODMAPsom er til stede i de ulike produktene, forteller Swendgaard.

– I tillegg til visuelle forbedringer, går appen også nå raskere.
 

Shop lavFODMAP-varer gjennom appen
Det største esset i ermet på appen er imidlertid den nye shoppefunksjonen.

– Vi har gledet oss veldig mye til å lansere «shop i appen»! Her selger vi produkter som er lavFODMAP. De fleste produktene er testet i laboratorium, og de øvrige er vurdert av våre kliniske ernæringsfysiologer tilknyttet blant annet Helse Bergen og Ullevål.

Med dette ønsker NOBA-teamet at det skal være enklere å finne trygge varer for alle i Norge – ikke bare de som bor i nærheten av butikker med rikt vareutvalg.

Swendgaard forklarer av varene sendes hjem til kunden via Bring/Posten.

– Vi importerer også mange produkter fra andre land, som ellers ville vært veldig kostbart å få tak i som privatperson. Vi håper og tror at dette blir godt mottatt av brukerne av appen! Smiler Swendgaard engasjert.

Arkiv Nyheter

Arkiv Blogg


Sterkere sammen! Vi ønsker å oppfordre alle som leser dette og som ønsker å støtte Mage-tarmforbundet og vårt arbeid til å melde seg inn i vår organisasjon. Jo flere vi er, jo sterkere stemme får vi!

Bli medlem