Du er nå logget inn!

Min side login

www.lmfnorge.no

Om du er betalende medlem og har registrert din e-postadresse hos LMF kan du logge deg inn i innloggingsbildet under.

Ønsker du å registere eller endre din e-post, kan du klikke her.

Ved første gang innlogging eller ved glemt passord trykk på knappen passord.


Meny Min side

Nyhetsarkiv

Symptomfokus kan øke plagene
– De som har IBS lider, og vi har sett at de kan ha like lav livskvalitet som pasienter med kreft i magen, sier psykologspesialist Torkil Berge. Foto: Adobe Stock.

Symptomfokus kan øke plagene

Forbindelsen mellom hjerne og tarm kan bli så aktivert at det ligner en motorvei. Psykologspesialist Torkil Berge vil hjelpe IBS-pasienter til å roe ned signalene mellom disse organene igjen.

Publisert: 05.04.2023

Skrevet av Miriam Ekelund.

– Gjennom langvarig fokusering på symptomer og strategier for å håndtere irritabel tarm syndrom (IBS), sender man signaler til hjernen om fare. Det vil hete opp kommunikasjonen mellom hjernen og tarmsystemet. Det blir til slutt som en motorvei, med mye trafikk der man fanger opp mange symptomer fra magen, forklarer psykologspesialist Torkil Berge, som er en av forfatterne bak boken «Irritabel tarm – mentale verktøy og tiltak som reduserer symptomer og øker livskvaliteten».

 

Katastrofetanker ødelegger

Han forteller at det er helt naturlig å gjøre grep for å leve med sykdommen, som å alltid vite hvor nærmeste toalett er, kutte ut matvarer man mistenker kan gi problemer og ha med et ekstra undertøysskift. Han anerkjenner at IBS er et syndrom med fysiske årsaker, men mener at det mentale likevel kan være avgjørende.

– Forskning viser at det er avgjørende hvordan man tenker og føler når man har problemer. Dersom man har katastrofetanker, bekymringstanker, føler man ikke har kontroll over sitt eget liv eller flauhet og skam, vil det øke symptomene. Dersom man kan påvirke disse tenkemåtene, vil man kunne oppleve bedring, sier han.

 

Psykologspesialist Torkil Berge mener man har mye å tjene på å roe ned signalene mellom hjernen og tarmen. Foto: Nicolas Tourrenc, Diakonhjemmet sykehus.

 

Ta tilbake livet

Berge er en del av et team på Diakonhjemmet sykehus i Oslo, som jobber med det psykiske aspektet hos flere diagnosegrupper. IBS-pasienter er en av flere grupper de jobber med, og han ser gode resultater.

– Vi jobber med IBS-pasienter både i grupper og individuelt. Vi har snart behandlet et par hundre pasienter, og vi ser at flere blir friske, mens andre får reduserte symptomer. De som har IBS lider, og vi har sett at de kan ha like lav livskvalitet som pasienter med kreft i magen. Det kan virkelig ødelegge livskvaliteten, derfor prøver vi å gjenerobre hverdagen og ta livet tilbake. Vi har som mål å få gjennomført viktige ting i livet, til tross for disse problemene.

Hør hele intervjuet med psykologspesialist Torkil Berge her.

 

Arkiv Nyheter

Arkiv Blogg


Sterkere sammen! Vi ønsker å oppfordre alle som leser dette og som ønsker å støtte Mage-tarmforbundet og vårt arbeid til å melde seg inn i vår organisasjon. Jo flere vi er, jo sterkere stemme får vi!

Bli medlem