Du er nå logget inn!

Min side login

www.lmfnorge.no

Om du er betalende medlem og har registrert din e-postadresse hos LMF kan du logge deg inn i innloggingsbildet under.

Ønsker du å registere eller endre din e-post, kan du klikke her.

Ved første gang innlogging eller ved glemt passord trykk på knappen passord.


Meny Min side

Ikke alle funksjonsnedsettelser er synlige

Om prosjektet - #Ikke alle funksjonsnedsettelser er synlige  

 

                 

Dagens standardsymbol for alle funksjonsnedsettelser er en person i rullestol. Men når det anslagsvis er hele 70 til 80 prosent av alle funksjonsnedsettelser som er usynlige, hvorfor fortsetter vi å bruke dette skiltet da? 

Vi må gjøre mye mer for å fremme likestilling og bekjempe ulikhet, slik at personer med usynlig nedsatt funksjonsevne, slik som fordøyelsessykdommer, kan delta i samfunnet på lik linje med alle andre. 

Derfor mener Mage-tarmforbundet at det er på høy tid med nye og mer inkluderende skilt på landets handikaptoaletter. Derfor har vi lansert den nasjonale kampanjen «Ikke alle funksjonsnedsettelser er synlige». Kampanjen er finansiert av Stiftelsen Dam.  

Trengs en opplysningskampanje

– Du har ikke lov til å ta den doen, du!   

– Vet du hva? Det er mange som har usynlige sykdommer, måtte Elisabeth Karlsen (34) nok en gang forklare. Det er ikke første gangen hun opplever både ubehagelig kommentarer og stygge blikk som endel av hverdagen når hun går ut av handikaptoalettet på to bein, det kan du lese mer om her. Dessverre er ikke historien hennes unik. Det er mange kronisk syke som forteller om samme manglende forståelse når de bruker handikaptoalettene. Dette til tross for at det i dag ikke finnes lover som forbyr kronisk syke å bruke dem. Det er allikevel mye stigmatisering rundt bruken av disse toalettene, nettopp fordi man ikke ser syk ut. 

Bilde: Elisabeth Karlsen

 

Ikke synlige funksjonsnedsettelser og kroniske sykdommer synes ikke på den som er rammet. Men de er der like fullt. Dessverre har usynlige funksjonsnedsettelser vært et underkommunisert tema som har ført til manglende strategier i samfunnet for å øke oppmerksomhet og inkludering for denne mangfoldige og usynlige gruppen i samfunnet. Vår kampanje har som mål å gjøre nettopp det!   

Vi inviterer derfor alle som eier et handikaptoalett i det offentlige rom til å endre skiltene sine. En av Norges største kjøpesenterkjeder Alti er allerede med. Er du?  

 

Norge på verdenstoppen

Visste du at opptil 20 prosent av Norges befolkning til enhver tid er plaget med kroniske sykdommer i mage og tarm? Visste du også at vi i Norge ligger i verdenstoppen i antall som har betennelse i tarmen, som sykdommene Crohns og ulcerøs kolitt. I tillegg har forekomsten økt de siste tiårene, og særlig i den yngre delen av befolkningen.   

 

Sosial isolasjon og ekskludering   

Dagens skilt av en person i rullestol har dessverre skapt misforståelser om at man ikke har rett til å bruke disse tilrettelagte toalettene hvis man går på to ben, noe Elisabeth Karlsen dessverre har opplevd ved flere anledninger. Dette gjør at mange med ikke synlige funksjonsnedsettelser kvier seg for å bruke disse toalettene fordi de opplever både stygge blikk og kommentarer.   

Mennesker med usynlige funksjonsnedsettelser og kroniske sykdommer forteller at de opplever kritikk som stygge blikk og kommentarer når de bruker tilrettelagte fasiliteter.  

 

Blir ikke trodd

De med usynlige funksjonsnedsettelser opplever holdninger av tvil og avfeiing fordi de bryter med stereotypen av hva funksjonsnedsettelse skal være.   

Manglende forståelse og stigma i hverdagen reduserer livssjansene for veldig mange som lever med nedsatte funksjonsevner som ikke synes. Mennesker med usynlige funksjonsnedsettelser rapporterer om at manglende forståelse og stigma fra andre mennesker er en konstant barriere i livene deres. De står stadig i dilemmaer hvor valget står mellom mulige risikoer ved å være åpen om sine funksjonsnedsettelser på grunn av tvil, stigma og konfidensialitet og behovet for støtte.   

 

Prisvinnende kampanje

Ikke alle funksjonsnedsettelser er synlig er gjennomført med stor suksess og mye medieoppmerksomhet for alle samarbeidspartnere av søsterorganisasjonen vår i Storbritannia - Crohn’s and Colitis UK Not every disability is visible. 

Der har den siden oppstart i 2016 endret skiltene på handikaptoalettene over hele Storbritannia, på alt fra de store kjøpesenterkjedene, offentlige bygninger, bedrifter, hoteller og flyplasser. Det har nå blitt satt en ny standard for skilter til de tilrettelagte handikaptoalettene. 

Slik har kampanjen lyktes i å skape større forståelse og inkludering for denne store og mangfoldige gruppen i befolkningen vår.  

Bilde: Fra flyplassen Stansted, UK (2/11/23)

 

Favner mange  

Vi er i dialog med ulike pasientgrupper som rapporterer om liknende utfordringer. Prosjektet har derfor overføringsverdi til andre pasientgrupper med en målgruppe som strekker seg langt ut over vår egen medlemsmasse. Et økt fokus på usynlige sykdommer og funksjonsnedsettelser og bruk av handikaptoalett vil derfor kunne gagne mange andre.  

 

Reflekterer tidsånden   

Det er heldigvis stadig økende fokus på sammenhengene mellom helse og utenforskap. Norges første helhetlige strategi for inkludering av personer med nedsatt funksjonsevne i utviklingspolitikken fremhever viktigheten av støtte holdningsendrede kampanjer som vår:     

Endring kommer nedenfra. Det betyr at vi må støtte dem som jobber for holdningsendringer og dem som gir tjenester i lokalsamfunnet. Medvirkning fra personer med nedsatt funksjonsevne og deres egne organisasjoner lokalt og nasjonalt er veldig viktig. Det er de som selv lever med utfordringene som vet hvordan vi kan skape endring og utvikling lokalt.  (Utenriksdepartementet, 2022, s. 3)   

Budskapet til Norges største befolkningskampanje om psykisk folkehelse - Verdensdagen for psykisk helse, har i sin treårige strategiperiode nå satt søkelys på ensomhet og utenforskap som sentrale utfordringer for folkehelsa. Årets tema #lagplass oppfordrer oss alle om å gjøre våre viktigste møteplasser mer inkluderende.   

Ved å delta i kampanjen vår Ikke alle funksjonsnedsettelser er synlige kan dere aktivt være med å sette dagsorden.   

Har du spørsmål eller ønsker å delta? Ta kontakt med prosjektleder og kommunikasjonsrådgiver Mailiz de Ramecourt: mailiz.deramecourt@magetarm.no

 

Samfunnet skal være for alle  

Å leve med funksjonsnedsettelser betyr tap av fysiske, psykiske eller sosiale funksjonsevner, som enten kan være medfødte, eller oppstått gjennom skade og sykdom senere i livet. Det finnes både synlige og usynlige funksjonsnedsettelser. Kroniske sykdommer tilhører ofte de usynlige. 

Vi må gjøre mye mer for å fremme likestilling og bekjempe ulikhet, slik at personer også med usynlig nedsatt funksjonsevne kan delta i samfunnet på lik linje med alle andre. Derfor mener Mage-tarmforbundet at dagens symbol av en person i rullestol kommuniserer en feilaktig forståelse av at toalettene kun kan brukes av de med en synlig funksjonsnedsettelse.  

 

Jeg vil endre skiltene på handikaptoalettene våre til nye og mer inkluderende. Hva gjør jeg?  

Hør hva Bård Hoksrud (Frp) Stortingsrepresentant og andre nestleder i helse- og omsorgskomiteen har å si om denne viktige kampanjen.   

Vi i Mage-tarmforbundet inviterer alle eiere av et handikaptoalett til ganske enkelt å endre dagens skilter til nye og mer inkluderende, illustrert i vedlagte eksempelskilt utformet av Kai Hansen trykkeri.

Ta kontakt her for bestilling av skilt: post@kai-hansen.no. Kai Hansen trykkeri kan levere skiltene akkurat slik du og din bedrift ønsker.

 

Flere aktører har allerede byttet sine skilt, blant annet Alti, en av landets største kjøpesenterkjeder. 

  • Skiltene kan selvsagt tilpasses i tråd med profilen deres så lenge budskapet er det samme. Mage-tarmforbundet har dessverre ikke midler som pasientorganisasjon til å bistå økonomisk med produksjon av nye skilter til alle som blir med, men kostnadene er lave og vi har gode avtaler med skiltleverandører.   
  • Vi kan tilby et tett og godt samarbeide med dere i forbindelse med markedsføring av kampanjen gjennom SoMe-kampanjen #ikke alle funksjonsnedsettelser er synlige. Her presenterer vi kontinuerlig alle våre fantastiske samarbeidspartnere (og håper dere vil være en av dem!) gjennom reels, memes og podkasten vår, men også ut i nasjonal- og lokalpressen som vi har en god og aktiv dialog med.  

Bilde: Markedskoordinator Jeanette Lorentzen ved Alti Brotorvet

 

Har du spørsmål eller ønsker å delta? Ta kontakt med prosjektleder og kommunikasjonsrådgiver Mailiz de Ramecourt: mailiz.deramecourt@magetarm.no

 

Bli med og spre kampanjen!

Har du lyst å delta i SoMe kampanjen vår? Vi i Mage-tarmforbundet mener at det er viktig å gi de usynlige funksjonsnedsettelsene og de med kronisk sykdommer et ansikt og stemme.

Har du lyst å delta gjennom å poste et bilde av deg selv og tagge kampanjen gjennom #IkkeAlleFunksjonsnedsettelserErSynlige.   

 

Her utmerket illustrert av mangeårig medlem av Mage-tarmforbundet Wenche Mikalsen som har sett seg lei på tabu og skam knyttet til å være usynlig kronisk syk, og stadig forklaringer om at; Joda, funksjonsnedsettelser de eksisterer selv om de ikke synes på utsiden.   

Bilde: May Alette Colbjørnsen er lei av at fordøyelsessykdommer er tabubelagte temaer

 

Bli med å endre dagens holdninger rundt usynlige funksjonsnedsettelser og kroniske sykdommer. Gjennom at du forteller om kampanjen, viser til denne nettsiden og Mage-tarmforbundets sosiale kanaler kan du være med å endre dagens skilter og sette en ny og mer inkluderende standard på handikaptoalettene der du bor.   

Har du spørsmål og ønsker delta? Ta kontakt med prosjektleder og kommunikasjonsrådgiver Mailiz de Ramecourt på: mailiz.deramecourt@magetarm.no.

 

Prosjektet er støttet av Stiftelsen Dam (prosjektnummer 2022/HE2-420196). 

Arkiv Nyheter

Arkiv Blogg


Sterkere sammen! Vi ønsker å oppfordre alle som leser dette og som ønsker å støtte Mage-tarmforbundet og vårt arbeid til å melde seg inn i vår organisasjon. Jo flere vi er, jo sterkere stemme får vi!

Bli medlem