Du er nå logget inn!
Artikkelen ble først publisert i Oppland Arbeiderblad
Tekst og foto: PER HOVLAND
– Tykktarmskreft er den vanligste kreftformen som rammer begge kjønn. Det oppdages 3500 nye tilfeller årlig, sier Øistein Hovde, forsker og overlege ved Gjøvik sykehus.
Hans spesialitet er mage- og tarmlidelser. Derfor er han ønsket
samarbeidspartner når Høgskolen i Gjøvik (NTNU Gjøvik fra nyttår) skal forske på bildekvalitet fra såkalte pillekamera.
Bedre bilder
Pillen er på størrelse med en røslig trankapsel. Avlang, med kamera i begge ender. Etter at pasienten har svelget den, legger pillekameraet ut på et døgns vandring gjennom tarmsystemet, mens det kontinuerlig sender bilder til en mottaker pasienten bærer på seg.
– Bildeserien kan sees som en film, der du kan spole fram til området du vil undersøke, sier Marius Pedersen. Han er førsteamanuensis ved Fargelaboratoriet på HiG, som har fått penger fra Norges forskningsråd for å forske på dette.
– Vår oppgave blir å se hva vi kan gjøre for å optimalisere bildekvaliteten på denne teknologien, sier han.
Ekstra utfordring
– Pillekamera har vært brukt i flere år ved enkelte sykehus, først og fremst for å undersøke tynntarm. Vi ønsker å se hvilken nytte vi kan ha av teknologien i tykktarmsundersøkelse, sier Øistein Hovde.
Og ja, møkk på linsa kan være en utfordring.
– Tynntarmen renser seg selv. I tykktarmen har det lett for å ligge igjen avføring. Men jeg tror vi skal finne ut av det problemet. Grundig tømming og ett ekstra døgn med faste vil nok hjelpe, sier legen.
Han vil etter nyttår gi relevante pasienter på sykehuset tilbud om å delta i undersøkelsen.
– I dag bruker vi rektoskop, en slange som føres inn nedentil.
I forskningsprosjektet vil vi gjøre begge deler, og å se på forskjeller og finne ut om det er noe vi går glipp av med pillekameraet, sier Hovde.
Lykkes vi, kan hele årskull få sjekket tykktarm på en enkel måte.
– Rektoskop er en ganske krevende undersøkelse, også for pasienten. I ni av ti tilfeller blir det ikke gjort funn. Derfor ville det selvsagt vært interessant hvis pasienten kan svelge en pille og komme tilbake med gode bilder av fordøyelseskanalen. Så sant kvaliteten er god nok, kan man i teorien gjennomføre en screening av tarmen på hele årskull.
– Dette kan med andre ord bli en «obligatorisk» undersøkelse i framtiden?
– Det er nettopp det vi håper å bidra til. Det finnes rutiner for å undersøke kvinner for brystkreft og menn for prostatakreft, men ikke for denne vanlige kreftformen. Kan vi forenkle tykktarmsundersøkelsene, tror vi krefttilfeller kan oppdages tidligere. Samtidig som vi vil spare pasienter for unødvendige colonoskopiundersøkelser, sier legen.
Begge mener med andre ord at samarbeidet mellom sykehus og høgskole kan få stor betydning.
Spennende samarbeid
Dette er første gang høgskolen og Gjøvik sykehus går sammen om et så konkret forskningsprosjekt.
– Spennende. Vi håper å samarbeide enda mer i framtiden, sier Marius Pedersen.
Prosjektet skal gå over tre år. Den ønskede doktorgradsstudent er funnet i Etiopia. Han har videoovervåkning som spesialitet, og er ansatt for å gjennomføre prosjektet.
Pillekamera-undersøkelsen er en av tre deler i et større forskningsprosjekt Fargelaboratoriet på HiG har fått finansiering til.
Rett medisin til rett pasient Temaet for arrangementet er «Rett medisin til rett pasient». IBD st
Les merMage-tarmforbundet inviterer til digitalt foredrag for våre medlemmer tirsdag 22. april klokken 19:3
Les mer12. mars stilte vår generalsekretær, Mads Johansson, opp på God Morgen Norge i følge med Lene Viste
Les merSterkere sammen! Vi ønsker å oppfordre alle som leser dette og som ønsker å støtte Mage-tarmforbundet og vårt arbeid til å melde seg inn i vår organisasjon. Jo flere vi er, jo sterkere stemme får vi!
Bli medlem