Du er nå logget inn!

Min side login

www.lmfnorge.no

Om du er betalende medlem og har registrert din e-postadresse hos LMF kan du logge deg inn i innloggingsbildet under.

Ønsker du å registere eller endre din e-post, kan du klikke her.

Ved første gang innlogging eller ved glemt passord trykk på knappen passord.


Meny Min side

Podkasten Shit Happens

SHIT HAPPENS
Fra Crohnshelvete til Crohnsglede

Forsidefoto: Line Loholt
Foto: Ida Vindstad

Møt Ida Vindstad som driver bloggen «Crohnsglede» og Instagramkontoen med samme navn. Ida har kronisk inflammatorisk tarmsykdom; Morbus Crohn.

Nå har hun i samarbeid med Takeda startet Podcastserien Shit happens hvor hun åpent deler sin sterke historie om seg og sykdommen sin og - ikke minst - hvordan hun til tross for den klarer å leve et lykkelig liv.

Episode 1 - en bit av Crohnsglede sin historie
I denne episoden forteller Crohnsglede litt om hvorfor hun lager podcasten, samtidig som dere får smakebiter av hennes foredrag «Fra Crohnshelvete til Crohnsglede». En brutalt ærlig historie om når en 17-åring sitt liv og fremtid går i tusen knas og når livet plutselig handler om å overleve.

Foto: Morten Armand Engebretsen, Perplex Media

Episode 54

Episode 54

I denne episoden møter vi Lasse som nettopp har blitt diagnostisert med IBD. Vi har en nær og fin samtale sammen med Arne Schatten fra mage-tarmforbundet. En episode der vi snakker om alt som fungerer slik vi ønsker og hva vi skulle ønske var annerledes. En episode mange vil kjenne seg igjen i. Å det beste er at vi kommer til å følge opp Lasse videre i sin reise som IBD'r. Om du har spørsmål rundt IBD eller ønsker å snakke med likesinnede er magetarm.no stedet å henvende seg.

God lytt.

Hør episoden her

Episode 53

Episode 53

At det er mye press på oss mennesker om å ha en perfekt kropp er det ingen tvil om. I sosiale medier, aviser og blader er det sider opp og sider ned med flotte kropper. Men hva skjer når vi må forholde oss til en kropp merket av sykdom? I denne episoden har jeg gjester som deler egne erfaringer rundt bivirkninger, arr, overvekt, undervekt, stomi osv.. en viktig episode der vi våger å prate om det vi egentlig ikke prater om

Hør episoden her

Episode 52

Episode 52

Nå er sommeren her igjen, og med sommeren er det mange ting som kan skape bekymringer. I denne episoden er Nils Jørgen Fritzø gjest. Han har stomi, er likemann i Norilco og har lang erfaring med hvordan få sommer og Stomi til å funke best mulig. Nils Jørgen er også med i IBD-panelet her i podcasten. Her får du tips til hvordan du kan nyte sommeren selv med pose på magen.

GOD SOMMER.

Hør episoden her

Episode 51

Episode 51

I denne episoden har vi kommet til et tema der det er mange meninger om. Vi skal prate om å lage offentlige plattformer der åpenhet er hovedmålet. Med meg som gjest har jeg Camilla Riseo Michels,som er styreleder for snapkanalen Tarmbanden. Her får vi høre hennes dramatiske og vonde historie om hvordan hun med spørsmålet; "tarmen eller livet" våknet opp med pose på magen etter en dramatisk uke i koma. Hun forteller om hvordan mangelen på kunnskap blant helsepersonell og et dypt ønske om svar på hvordan blir livet mitt nå, tente en gnist i henne. En gnist om å hjelpe. Vi deler erfaringer om åpenhet , sex og samliv, jobben som ligger bak både en podcast og en snap konto. En episode full av latter, samhold, glede og også alvor. God lytt!

Ps: følg tarmbanden på snap; en person kan en få gjort litt, flere sammen kan gjøre så mye mer.

Hør episoden her

Episode 50

Episode 50

I Denne episoden tar vi for oss en av de mest vanlige tilleggs problemet til oss med IBD, muskel-, skjelett- og leddsmerter. Som gjester har jeg Gunnstein Bakland som er Revmatolog og Lillan fra Spafo som er en pasientorganisasjon. På forhånd av innspillingen ble det sendt inn spørsmål fra lyttere som blir godt besvart, i tillegg til masse nyttig og viktig info om dette tema. Sliter du med smerter i kroppen i tillegg til din IBD? Ja da er dette episoden for DEG. Ønsker du kontakt med pasient organisasjonen SPAFO? Ta kontakt her: spafo.no/

Hør episoden her

Episode 49

Episode 49

I denne episoden har jeg besøk av mitt faste IBD-Panel. IBD-panelet består av meg og tre andre som har lang farts tid som IBD’ere. I denne episoden er det muskel-og leddplager som skal diskuteres, både udiagnostiserte og diagnostiserte plager. Episodene med IBD-panelet er av en mer avslappet karakter der vi deler erfaringer med hverandre og du som lytter. Kunnskap fra kroniker til kroniker er uvurderlig å gir forståelse over egne plager. Her deles det tårer, latter, gode råd, håp og fortvilelse. IBD-panelet består av: meg Ida Vindstad, Siri Løite, Nils Jørgen Fritzø og Regine Didi Monroe.

Til informasjon vil det komme en del to i dette tema. Da vil jeg ha besøk av Spafo (pasient organisasjon for alle oss med muskel og ledd plager) og en revmatolog. Så følg med.

God lytt

Hør episoden her

Episode 48

Episode 48

Dette er episode to om tema mat og ernæring. I episode 46 er det IBD- panelet som deler erfaringer og tanker. Som en naturlig oppfølger er det i denne episoden på sin plass å slippe eksperten til. Camilla Thuen er KEF (klinisk ernæringsfysiolog) på Haukland, og jobber med pasienter med IBD. Her får vi blant annet svar på spørsmål sendt inn av dere, hun kommer med råd og tips og vi prater om hvilken rolle en KEF kan ha for en pasient. Finnes det noen Quck-fix? Er det en diett som kan være løsningen? Eller ligger løsningen i å ikke hige etter løsningen? Lytt og kos deg.

Hør episoden her

Episode 47

Episode 47

I februar 2022 ble Norge gjenåpnet igjen etter nesten to år i klørne på covid-19. til stor glede for mange, men også stor bekymring for de i risiko gruppene. Redsel og usikkerhet er ingen god kombinasjon derfor ba jeg med meg Bjørn Moum inn i studio. Bjørn Moum er professor og spesialist i fordøyelsessykdommer, med spesiell forskningsinteresse innenfor klinisk epidemiologi og behandling av Crohns sykdom og ulcerøs kolitt. Å jeg tror jeg med hånden på hjertet ikke kunne funnet en bedre fyr til å besvare deres og mine spørsmål.
Han svarer på spørsmål om hvordan vi bør forholde oss nå, om forskjellen på de som har biologisk behandling eller ikke, han snakker masse om vaksinen og spørsmål knyttet til de, han svarer på spørsmål om hva om vi blir smittet? Og ikke minst hvilke farer er det vi må ta hensyn til, som friske slipper?

Dette er en episode full av kunnskap og trygghet. God lytt!

Hør episoden her

Episode 46

Episode 46

Mat og ernæring er noe som engasjerer de fleste, friske som syke. I denne episoden tar IBD-panelet som består av Siri, Nils Jørgen, Regine og Ida for seg nettopp dette tema på godt og vondt. Her deles egne erfaringer om alle råd og tips vi får fra andre. Hva kan en med IBD egentlig spise? Hvilke matvarer bør vi holde oss unna?

Mat er for mange med IBD vanskelig og fører til mange ubehagelige situasjoner Dette og mer til kan du høre i denne episoden.

Hør episoden her

Episode 45

Episode 45

I denne episoden ,som er del 2 av 2, får jeg besøk av Tore Grimstad. Tore er gastroenterolog, og han har forsket mye på IBD og fatigue. Likevel må det sies at du trenger ikke ha IBD for å dra nytte av denne episoden, den funker på tvers av kroniske sykdommer som gir betennelses tilstander. Her vil du møte en mann med masse kunnskap, engasjement, trygghet og høyt fokus på pasienten. Åpenhet rundt kunnskapen om fatigue hos helsepersonell blir også et tema, og han snakker varmt om hvor viktig kunnskap er. Tror han fatigue er latskap og selvforskyldt, eller er det en annen årsak? Det får du svar på i denne episoden. Helt til slutt i denne episoden vil du også få vite hvilke behandlingsmuligheter som finnes. Denne kunnskapen bør være pensum hos fastleger og annet helsepersonell. Denne episoden burde høres av pårørende, for bedre å forstå og av kronikeren for å få tips til hvordan han/hun kan leve med dette.
God lytt.

Hør episoden her

Episode 44

Episode 44

IBD-Panelet som består av Ida Vindstad, Siri Løite, Nils Jørgen Fritzø og Regine Monroe tar for seg tema fatigue eller utmattelse som mange kjenner det som. I denne episoden får vi høre om hjernetåke, mangel på ord, å aldri føle seg uthvilt, mangel på forståelse, ønske om en kur, fysisk aktivitet og hva fatigue kan gjøre for det mentale, dette og mer til. Dette er 1 av 2 episoder om temaet fatigue .I Neste episode er det lege Tore Grimstad som er gjest. Tore har spesialisert seg på fatigue og IBD. God lytt.

Hør episoden her

Episode 43

Det er nærmere 50.000 med IBD i Norge, noen av dem er barn. I denne episoden får vi besøk av Jan Kjensli som er far til et barn med IBD og av Hanne Ambrose som er stomisykepleier. Jan forteller åpent om reisen de her hatt fra første symptom på at barnet var sykt og frem til idag, Hanne gir sin kunnskap og sitt engasjement rundt stomi. Hun forteller om hvor viktig det er å huske de pårørende også i en slik situasjon.

Les gjerne Eirik sitt eget innlegg delt av Norilco om hvordan han taklet stomien og første turen på leirskolen uten mamma og pappa.

Hør episoden her

Episode 42

IBD-panelet består av Nils-Jørgen Fritzø, Regine Didi Monroe, Siri Løite og meg Ida Vinstad. Vi møtes jevnlig for å diskutere forskjellige relevante tema. I denne episoden var det de uføres rettigheter rundt arbeid vi diskuterte. Vi snakket også om statsbudsjettforslaget, om hva det å hele tiden ta fra de som har minst fører til. Vi kom også med direkte oppfordring til arbeidstakere der ute om hvordan de kan ta i bruk kunnskapen til mange uføre som nå per dags dato søles bort kun fordi samfunnet ikke er lagt opp til uforutsigbarheten som en kroniker dessverre har med seg. En engasjerende, tydelig, åpen og god episode.

Hør episoden her

Episode 41

I denne episoden har Crohnsglede sin egen fastlege, Thomas Rolfsen, med som gjest. En episode hvor viktigheten med god relasjon er et gjennomgående tema. Vi prater også om hvilke arbeidsoppgaver en fastlege har, hva Thomas mener er viktig i møte med pasienten og hvordan fastleger kan hjelpe pasienten når utredningen står i stampe eller drøyer ut. Han deler nyttige tips og mange gode refleksjoner.

Hør episoden her

Episode 40

I dagens episode har jeg Øistein Hovde som er lege og Lise Kleiven som har IBD-og IBS diagnose. Sammen prøver vi å gi god informasjon om hva diagnosene er og hvordan det er og leve med dem. Her er det god blanding av god sykdomskunnskap og kronikerens tanker.
Ved du at det er ganske mange som lever med begge diagnosene?
En episode du absolutt bør få med deg om du ønsker å lære mer om irritabel tarm og IBD.

Hør episoden her

Episode 39

Dette er den tredje og siste episoden om:"Tankene bak å skulle bli forelder eller ikke som kroniker. I denne episoden møter vi Johanne som tok valget om å bli mor to ganger på tross av sykdommen. Hun ønsker å sette fokus på tanker og ting hun støtet på før, under og etter graviditeten som ingen snakker om, Hendelser som ga sykdom-angst som hun uttaler det som. Hun skulle ønske det var mer åpenhet rundt det at sykdom kan skape andre problemstillinger enn hos friske.

Hør episoden her

Episode 38

I dagens episode, som er nummer to av tre, er tema: "tankene bak å skulle bli forelder eller ikke som kroniker". Jeg møter Mariann Vogt Østmark som åpent forteller om tankene sine rundt det å velge bort barn. Hun forteller om kommentarer hun får som gift og barnløs, om tanker og om ikke å strekke til. Mariann er modig som deler noe som få klarer å være så åpne om.

Hør episoden her

Episode 37

Dette er episode en av tre om temaet: Tankene bak det å skulle bli forelder, eller ikke som kroniker. IBD-panelet består av meg, Ida Vinstad, Nils Jørgen Fritzø, Siri Løite og Regine Didi Monroe. I denne episoden snakker vi om tankene rundt det å kunne gi sykdommen videre, om å være en syk forelder og om å være en belastning for partner mm.
Vi prater også om hvilken glede det har gitt oss å få barn. Sårt tema med tårer og latter om hverandre.

Hør episoden her

Episode 36

Jeg har ofte snakket om hvordan vi alle har vår egen unike historie. Historie som former oss til den vi er i dag på godt og vondt. At sykdom er med på å forme oss er det ingen tvil om ,og jeg tror med hånden på hjertet på at det å dele disse historiene med hverandre kan være med på å hjelpe hverandre til mer aksept og forståelse. I dagens episode har jeg besøk av Camilla Foss Hanssen som åpent forteller sin historie om hvordan hennes ulcerøs kolitt har påvirket livet på godt og vondt. Her får du høre om hvordan hun ble syk, om sykehusopphold, på sykehuset med firemannsrom og en do på delings langt borti gangen, om undersøkelser, redsler, skam og om å ta tak å leve livet på tross av sykdom. En inspirerende og flott historie.

Hør episoden her

Episode 35

Som syk vil vi raskt ha behov for bistand fra NAV. I dagens episode har jeg besøk av Tiril som jobber i NAV og som tar oss igjennom hvilke tiltak en kan komme bort i, hva vil det si for deg, om sykemelding, aap, uføretrygd og mye mer. Her snakker hun om hva du kan ha rett på om du var i arbeid da sykdom startet, om du var student eller om du var midt i mellom i det sykdommen inntraff.

Hør episoden her

Episode 34

Når det snakkes om fordøyelsessykdommer er det som oftest Crohn og Ulcerøs kolitt som nevnes. Det finnes andre kroniske tarmsykdommer som er like viktige å snakke om, men som fort blir glemt. I denne episoden er det iskemisk kolitt som skal prates om, og med som gjest er: Veronica Rokseth Tørset som forteller om en lang periode der legene ga "bare" IBS diagnose; frem til en hyttetur som snudde opp ned på alt. Veronica forteller blant annet at hvordan hun ble møtt av helsevesenet som forandret seg drastisk etter hun fikk en ordentlig diagnose og ikke "bare" IBS. Noe hun mener er trist.

Hør episoden her

Episode 33

Å ha pose på magen (stomi) kan by på mange spørsmål og tanker. Et tema som kan være ekstra utfordrende å prate om er sex og samliv. Jeg har bedt noen gjester som med åpenhet og mot forteller om egne erfaringer og tanker. Nils Jørgen Fritzø fikk stomi som gift. Nå er han skilt og gir oss innblikk i hvordan det er å være singel med pose på magen i fht dating, sex og egen kropp. Camilla Tjessem som har to poser på magen og Glenn Nevland (uten poser)er samboere og prater åpent om redselen for ikke å bli likt, redselen for å gjøre feil og ikke minst hvordan fortelle om posene når forelskelsen er et faktum. At vi får Glenn sine tanker som frisk rundt dette temaet belyser viktige sider av temaet. Sammen prøver de å besvare de spørsmålene som mange lurer på, men få våger å snakke om.

Hør episoden her

Episode 32

At vi med mage-og tarmsykdommer må igjennom mange undersøkelser har jeg pratet om før, men i dagens program har IBD-panelet bestående av Nils Jørgen Fritzø, Regine Didi Monroe, Siri Løite og meg selv Ida Vinstad satt av et helt program til å snakke om alle undersøkelser vi kan komme bort i. Vi svarer på spørsmål om tema sendt inn av lyttere og bruker egen erfaring og kunnskap opparbeidet gjennom mange tiår i håp om å hjelpe andre.

Hør episoden her

Episode 31

I denne episoden skal vi bli kjent med Elida Gjerde Thorvik som fikk diagnosen som 10-11 åring. Hun forteller oss åpent om hvordan det har vært å være syk og skulle gå på skole. Om overgangen fra barneskolen til ungdomsskolen, ungdomsskolen til videregående og fra videregående til universitet. Hun deler tips og forteller om egne erfaringer.

Hør episoden her

Episode 30

I denne episoden har crohnsglede med seg Siri Løite og Regine Didi Monroe. Begge har vært gjester tidligere. Med varme, respekt, åpenhet tar vi for oss tema forhold, hva vi ønsker og hva vi ikke ønsker av vår partner. Her blir det våre egne erfaringer, latter og gode refleksjoner. Her kan du som pårørende få tips, samtidig som du som kroniker hører andre kronikeres tanker. God lytt.

Hør episoden her

Episode 29

Vi lengter alle etter sommer, sol, late dager, strand og sene kvelder. Sommer er for de fleste kun noe de gleder seg til. Men for oss med IBD kan sommeren by på mange utfordringer, bekymringer og vonde tanker.
IBD-panelet består av:Nils Jørgen Fritzø, Regine Didi Monroe, Siri Løite og meg selv Ida Vindstad og vi skal ta for oss gleder og sorger rundt sommeren. Vi svarer på spørsmål fra dere og byr på egne opplevde hendelser.
GOD SOMMER FRA IBD-PANELET.

Hør episoden her

Episode 28

I denne episoden får du høre en gripende historie som starter med en gutt på ferie som blir alvorlig syk. Nils Jørgen tar oss med på en reise på en fortryllende måte. Dette er gjenkjennbart uansett kjønn og setter fokus på viktigheten på psykisk helse når kronisk sykdom oppstår.

Hør episoden her

Episode 27

Det å få IBD som godt voksen er ikke vanlig ,men utfordringene de møter og problemstillingene de må ta stilling til er vel så vanskelig som om diagnosen kom i ungdomsårene.
Med meg i episoden har jeg Audhild Hoel Sirland(ulcerøs kolitt) og Veronica Hauge. Begge ny diagnostiserte med IBD. De deler sine erfaringer på en god og lun måte.

Hør episoden her

Episode 26

Mange av oss med kronisk sykdom har et bekjentskap til en tyv. En uinvitert og lite vennlig vesen som kan dra den mest lettsindige person ned i et mørke. Jeg snakker om energityven. Den som gjør deg mer sliten enn du noen gang trodde du skulle bli, mer ensom og mer distre enn du kunne forestille deg. I dagens program har jeg med meg: Caroline Dahl Årmo som har Chrohns sykdom og som åpent snakker om denne energityven og hva den har gjort med hennes liv. Om du er pårørende eller kroniker selv, kan denne episoden være nyttig.

Hør episoden her

Episode 25

Visste du at det finnes en forening for de med stomi/reservoar og mage/tarmkreft? Det visste ikke jeg! I denne episoden er Jane Halvorsen, som er styreleder, og Camilla Tjessem, som er styreleder i NORILCO ungdom, på besøk hos meg. Vi får høre deres historie med stomi, om viktigheten med likemenn og hva NORILCO har å tilby deg som mulig medlem, pluss masse mer. God info til de som skal få stomi eller nettopp har fått. Ved spørsmål sjekk ut nettsiden Norilco.no

Hør episoden her

Episode 24

Fistler til besvær

Alt for få snakker om fistler, det gjorde vi noe med. Sammen med professor og overlege tom Øresland og ei med personlig erfaring med fistler har vi tatt et dypdykk i dette spennende tema.
 
Ida legger vekt på at dette er en personlig erfaring, dette er ingen fasit, men Wenches egen historie. Her finnes det ulike historier til alle med fistler. Viktig å ha i bakhodet når en hører. Det vil finnes de med langt værre problematikk og de som ikke er like plaget som vedkommende i episoden.

Episode 23

IBD og trening.

Ida "Crohnsglede" Vindstad har tatt praten med Nora Wold som fikk ulcerøs kolitt på det verst tenkelige tidspunkt for henne.
 
Hun forteller åpent om hvordan ulcerøs kolitt herjet i kroppen å gjorde at det å gå tur ble uoverkommelig. Hvordan går det med henne nå?
 
Ida har også med seg gjennomsnittsmosjonisten som gir tips og triks til hvordan gjennomføre trening ut ifra dagsform.

Hør episoden her.

Episode 22

Et liv med kroniske smerter. 

Mange med IBD opplever kroniske smerter som kan være vanskelige å leve med. I denne episoden tar man opp temaet dårlig samvittighet, viktigheten av god oppfølging, hvordan smerter påvirker hverdagen og ikke minst hva en kan gjøre for å klare å fortsette livet med smerter som en evig passasjer.

Gjester: Marion Jakobsen, sekretær i Foreningen for kroniske smertepasienter (www.kroniskesmerter.no) og Vilde Skålevik som har Ulcerøs kolitt og er kronisk smertepasient.

Hør episoden her.

Episode 21

Silje Nordnes er programleder og radiovert, mest kjent for P3-Morgen og som programleder for Maskorama.

Silje har Crohns sykdom og forteller på en raus og morsom måte hvordan hun takler livet med sykdommen.

Her får du høre den morsomme historien om hvordan hun "fortalte" Norge om sykdommen sin uten at hun helt visste at det var det hun gjorde, om koloskopi, tømminger som gikk galt, om en fantastisk sykepleier som så Silje når hun trengte det som mest og mye mer.

Hør episoden her. 

Episode 20

Kronisk helse og psyken vår. 

I denne episoden skal vi prate om hvordan psyken blir påvirket når vi blir syke. Her har Ida med seg Benedikte Solberg som åpent forteller om sitt liv med IBD, samt marketingpsykolog i Lifekeys, Magnus Jørgensen. Sammen tar de for seg vanskelige problemstillinger.

- En episode full av tips og triks for bedre den kroniske helsen.

Hør episoden her. 

Episode 19

God jul med mat som er godt for magen.

Jullianne Lyngstad, kjent fra @julianne_godtformagen på Instagram, stikker innom Ida og gir masse gode tips for å gå julematen med en fornøyd mage i møte. Her blir det tips, oppskrift og god stemning rett før julen ringes inn.

Hør episoden her. 

Episode 18

Juletiden med IBD.

I denne episoden har Ida med seg Runa Hoff Dehli som har hatt IBD i 12 år. Sammen prater de om førjulstiden, om forventninger, tilrettelegging, julemagi og hvordan IBD påvirker en stressende førjulstid.

Hør episoden her.

Episode 17 

En episode som omhandler potensielt farlige tilsetningsstoffer.

Webredaktør fra LMF, Marte Hegstad, gjester Idas podcast og gir en lettforklarlig innføring i dette. 

Hør episoden her.

Episode 16 

Livet med IBD gir oppturer og nedturer. Mario Riera har tidligere vært gjest og da pratet om alt han mestrer på tross av sykdom.

Nå har sykdommen fått mer overtak enn han liker. Innlagt og veldig syk deler han sine tanker om stomi, livet og hvordan han får til å være så positiv selv når ulcerøs kolitt har strupetaket på han.

Hør episoden her.

Episode 15

I anledning IBD-dagen 19. mai 2020 kommer nå episoden «Myter og Fakta om Kosthold og IBD».
Ved hjelp av pasientorganisasjonen Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer ble det samlet inn spørsmål om ernæring fra pasienter med Crohns sykdom og Ulcerøs Kolitt.

I filmen videreformidler Ida disse spørsmålene til Klinisk Ernæringsfysiolog Tine Holler ved OUS Ullevål.

Hør episoden her. 

Episode 14

Koronaspesial-episode

I denne episoden svarer gastroenterolog Knut Lundin på spesifikke spørsmål om koronaviruset og kornisk inflammatorisk tarmsykdom.

Her kan du kanskje få svar på mange spørsmål du har gått og lurt på.

Hør episoden her.

 

Foto: Privat

Episode 13

Camilla Sigvaldsen har i denne episoden delt sin reise fra hun fikk ulcerøs kolitt til hun i dag har stomi. Stomi er en kunstig kroppsåpning hvor tarm eller urinvei er ført ut til overflaten av huden og i denne episoden forklarer Camilla nøye hele prosessen. Om du har spørsmål eller tanker rundt stomi, anbefaler Ida å høre på Camilla sin historie. 

Hør episoden her.

Episode 12

I denne episoden tar Ida for seg tilleggsplagene man kan få med IBD. For, IBD er jo så mye mer enn vondt i magen og diaré: hjernetåke, depresjon, analfisur, fis, muskel- og leddsmerter, og hårtap, for eksempel. Lista er lang og med latter, tårer og mye kunnskap har Crohnsglede med hjelp av tre IBD-søstre tatt for seg nettopp dette. Her i en episode full av engasjement og åpenhet!

Hør episoden her. 

Episode 11

I denne episoden prater Ida med en IBD-sykepleier som forteller om plusser og minuser ved kronisk inflammatorisk tarmsykdom.

Hør episoden her.

Episode 10

"Når den mørkeste dagen blir starten på noe nytt."

I dagens episode deler Ida en liten bit til av sitt foredrag igjen. Her tar hun for seg den mørkeste og vondeste dagen i livet sitt; om hvordan en skogtur med mammaen sin skulle forandre historien hennes totalt. Denne episoden er åpen og ærlig, og tar for seg hvordan Ida lever som kroniker i dag.

Hør episoden her. 

Episode 9

I denne episoden får Ida besøk av Christina som er mamma til et barn med en sjelden og alvorlig fordøyelsessykdom. Kristian har en løvemamma - uten tvil!  

Hun deler raust av sin kunnskap som mamma til Kristian som har vært syk i 8 år. Hun forteller hans og deres families historie på en unik måte. For sykdom rammer ikke bare den syke, hele familien rammes. 

Hør episoden her. 

Episode 8

I denne episoden har Ida besøk av klinisk ernæringsfysiolog Hilde Mollestad Tveit Reistad, og Heidi Theodorsen Skrataas som er syk med fordøyelsessykdom selv. De prater om hvordan maten fort blir et stort problem i forhold til smerter og do-flying og at det er lett å havne i usunne mønstre som kan være vanskelig å komme ut fra. En viktig samtale der vi i fellesskap deler tanker og opplevelser.

Hør episoden her. 

Episode 7

I denne episoden forteller Carina Olse litt om sin historie med ulcerøs kolitt, om hvor syk hun var på det sykeste og hvor mye det har påvirket henne. Men hun er også veldig bevisst på å formidle håp om bedring og et godt liv hvis man får riktig behandling. Og selvfølgelig er det at hun har blitt mamma et viktig tema i vår samtale!

Hør episoden her!

Foto: NRK

Episode 6

I denne episoden diskuteres det viktig og vanskelige temaet sex og samliv med kronisk sykdom.

Hvordan få sex livet til å fungere, både som ung og eldre? Hvordan fungere som par eller som single med denne sykdommen? 

Hør episoden her.

Episode 5

Her prater Ida med Lise og Lise Marie som er pårørende til pasienter med ulcerøs kolitt. 

Hør episoden her. 

Episode 4
I denne episoden kommer Mario Riera - kjent fra Paradise Hotel - for å snakke om det å leve med ulcerøs kolitt, og om drømmejobben han dessverre ikke kan ha. 

Hør episoden her.

Episode 3

I denne episoden prater Ida med Siri og Regine om foreldrerollen som kronisk syk - på godt og vondt. En nær og åpen samtale med en god blanding av både tårer og latter. 

Hør episoden her.

Episode 2
I denne episoden prater Ida med Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer. Møt generalsekretær Mats Johansson og seniorrådgiver Arne Schatten som forteller om hva LMF driver med, og kommer med info om sykdommer som
Morbus Crohn, ulcerøs kolitt, irritabel tarm, gastroparese og andre diagnoser

Hør episoden her.

Foto: Morten Armand Engebretsen, Perplex Media

Arkiv Nyheter

Arkiv Blogg


Sterkere sammen! Vi ønsker å oppfordre alle som leser dette og som ønsker å støtte Mage-tarmforbundet og vårt arbeid til å melde seg inn i vår organisasjon. Jo flere vi er, jo sterkere stemme får vi!

Bli medlem