Du er nå logget inn!

Min side login

www.lmfnorge.no

Om du er betalende medlem og har registrert din e-postadresse hos LMF kan du logge deg inn i innloggingsbildet under.

Ønsker du å registere eller endre din e-post, kan du klikke her.

Ved første gang innlogging eller ved glemt passord trykk på knappen passord.


Meny Min side

Irritabel tarm (IBS)

Hva er irritabel tarm(IBS)?

Irritabel tarmsyndrom (IBS - Irritable bowel syndrome) er en betegnelse for mageplager som trolig skyldes avvik i tykktarmens funksjon. IBS er en vanlig sykdom som rammer anslagsvis 10-20% av befolkningen. Med andre ord er det et stort problem - for hver enkelt det gjelder og for samfunnet. 

Årsaken til IBS er ukjent. Sykdommen er godartet, hvilket betyr at den ikke antas å medføre økt dødelighet. Likevel er det mange som opplever redusert livskvalitet. Det sentrale symptomet ved IBS er mageplager. I tillegg assosieres sykdommen med en rekke tilliggende symptomer som uforklarte muskel og leddsmerter, fatigue (utmattelse) og nedstemthet.

Vil du vite mer? Last ned IBS-brosjyren nederst på siden. 

Mage-tarmforbundet arbeider for å samle alle gode krefter for å gjøre livet bedre for mennesker som rammes av IBS. 

I medlemsbladet Fordøyelsen publiseres det i hver utgave artikler som er relevante for mennesker med IBS. Det gjelder blant annet pasienthistorier, artikler om juridiske rettigheter, betenkninger, informasjon om nyere forskning på området o.l.

På disse nettsidene legger vi ut informasjon om ny medisinsk forskning, nyttige lenker, aktiviteter, informasjon om rettigheter, artikler om hvordan det er å leve med kronisk sykdom og mye annet. 

På våre Facebook-sider legger vi også ut nyheter som angår IBS-pasienter. Innholdet på Facebook favner bredere enn innholdet på nettsiden, det vil si at også tilgrensende temaer tas med. Det er mye interessant å lese blant annet bloggartikler og nyhetssaker.

Felleskatalogen kan du søke opp medisiner relatert til IBS. 

Informasjonsfilmer
I samarbeid med leger og professorer som forsker på IBS har Mage-tarmforbundet utarbeidet foredrag om:

  • diagnostisering av IBS
  • behandling av IBS
  • lav-FODMAP-kosthold som behandling av IBS

Les artikkel om Silje som har irritabel tarm, mellomgulvsbrokk og refluks, her

Les artikkel om Lisbeth Margrethe som har både irritabel tarm, cøliaki, refluks og Hashimoto tyreoditt, her. 
 

Nyttige lenker 

Noba har utarbeidet en norsk app med norske matvarer og tilhørende FODMAP-innhold. Produktene blir vurdert av kliniske ernæringsfysiologer med god kjennskap til dietten, og er derfor et trygt oppslagsverk dersom du ønsker informasjon om hvilke produkter du kan spise på en lavFODMAP-diett. Dersom et produkt ikke ligger inne i appen kan du selv legge til produktet, så vil det bli vurdert av Noba-teamet og synlig også for andre brukere. Noba inneholder også oppskrifter og nyttige tips.


Monash University Low FODMAP diet for Irritable Bowel Syndrome. Monashuniversitetet i Australia har utviklet en diett som har vist seg å forbedre helsesituasjonen til mange mennesker med irritabel tarm. Undersøkelsene deres antyder at matvarer med høyt innhold av FODMAP (Fermenterbare Oligosakkarider Disakkarider Monosakkarider og Polyoler) forverrer IBS-symptomer.  Monash har testet og kartlagt innholdet i en rekke av de vanligste matvarene i et vestlig kosthold. Det jobbes kontinuerlig med å teste nye matvarer og kartlegge hvor stort innhold disse har av FODMAP. Det er utviklet en egen mobilapplikasjon som kan kjøpes til iphone og androidtelefoner. Les mer på Monash University sine offisielle nettsider. 

Nasjonal kompetansetjeneste for funksjonelle mage-tarmsykdommer.
Haukeland Universitetssykehus opprettet en nasjonal kompetansetjeneste for funksjonelle mage-tarmsykdommer i 2014. Det har skjedd store fremskritt i definisjon og klassifikasjon av funksjonelle mage-tarm-sykdommer. Utviklingen er imidlertid ikke allment kjent i medisinske miljøer i Norge og strukturert utredning og behandling er lite utbredt.

Kompetansetjenesten prøver å bøte på dette ved å gi et landsdekkende tilbud for helsepersonell og andre med behov for informasjon om funksjonelle mage-tarmsykdommer. Tjenesten formidler fagutvikling, forsking og undervisning. Mage-tarmforbundet oppfordrer representanter fra helsevesenet så vel som pasienter til å benytte seg av dette meget velkomne tilbudet.

Felleskatalogen kan du søke etter behandlingsalternativer for IBS.

Brosjyre:

Irritabel tarm-syndrom (IBS);
Blad i, eller last ned, ved å trykke på bildet. 

Arkiv Nyheter

Arkiv Blogg


Sterkere sammen! Vi ønsker å oppfordre alle som leser dette og som ønsker å støtte Mage-tarmforbundet og vårt arbeid til å melde seg inn i vår organisasjon. Jo flere vi er, jo sterkere stemme får vi!

Bli medlem