Du er nå logget inn!

Min side login

www.lmfnorge.no

Om du er betalende medlem og har registrert din e-postadresse hos LMF kan du logge deg inn i innloggingsbildet under.

Ønsker du å registere eller endre din e-post, kan du klikke her.

Ved første gang innlogging eller ved glemt passord trykk på knappen passord.


Meny Min side

Stomi og bekkenreservoar

Hva er bekkenreservoar?
Bekkenreservoar er en kirurgisk prosedyre der man fjerner kolon og rektum og skaper et reservoar av tynntarmen som deretter festes i bekkenet. Reservoaret er forbundet med anus og avføringen føres ut på vanlig måte. Den vanligste årsaken til kirurgi er ulcerøs kolitt.
Her kan du laste ned en brosjyre om IAA/Bekkenreservoar.

 

Hva er stomi?
Stomi er en kunstig kroppsåpning hvor tarm eller urinvei er ført ut til overflaten av huden. Hensikten er å erstatte eller avlaste et sykt organ ved å føre avføring eller urin ut gjennom stomien. Ved colostomi er det tykktarmen (colon) som er lagt ut, ved ileostomi tynntarmen (ileum) og ved urostomi er det urinveiene.

Stomien anlegges på magen. Nøyaktig plassering er avhengig av hvilken type stomi og kroppsbygningen. Stomier kan være midlertidige, som avlastning av tarmen, men det er vanligst med varige stomier.

En stomi er rund eller oval i formen, er 1-3 cm lang og har en frisk rødaktig farge. Man kan sammenligne utseende på en stomi med munnslimhinnen. En stomi har ingen nerveender og derfor kjenner man ingen smerter eller andre følelser der. Dette fører også til at den ikke kan signalisere eller bidra til tarmtømming, og den er derfor inkontinent (ufrivillig tømning). Derfor må stomiopererte alltid bruke en hudbeskyttelse med pose som samler opp tarminnhold eller urin. Ved colostomi har avføringen normal konsistens, mens ved ileostomi og urostomi vil det som kommer i posen være flytende.

Årsaker til Stomi
Årsaker til stomioperasjoner er kreft, medfødte misdannelser, skader og kroniske tarmbetennelser som Crohns sykdom og ulcerøs kolitt. I Norge er det cirka 8-10.000 stomiopererte.
Kilde: Apotek1

Her kan du lese mer om stomi: Apotek1, Coloplast

 

 

 

 

 

 

Arkiv Nyheter

Arkiv Blogg


Sterkere sammen! Vi ønsker å oppfordre alle som leser dette og som ønsker å støtte Mage-tarmforbundet og vårt arbeid til å melde seg inn i vår organisasjon. Jo flere vi er, jo sterkere stemme får vi!

Bli medlem