Du er nå logget inn!

Min side login

www.lmfnorge.no

Om du er betalende medlem og har registrert din e-postadresse hos LMF kan du logge deg inn i innloggingsbildet under.

Ønsker du å registere eller endre din e-post, kan du klikke her.

Ved første gang innlogging eller ved glemt passord trykk på knappen passord.


Meny Min side

Refluksøsofagitt

Refluks øsofagitt (halsbrann/sure oppstøt) er en betennelsesreaksjon i spiserøret som skyldes en svekkelse i lukkemuskelen i overgangen til magesekken. Dette kan være medfødt eller forårsakes av brokk, livsstil, overvekt og annet.

Refluxsykdom gir ofte kroniske, tilbakevendende symptomer. Men i dag er både effektiv medisinsk og kirurgisk behandling tilgjengelig. For de med mildere symptomer kan visse endringer i livsstil være nok til at symptomene forsvinner.

Halsbrann er en av de mest vanlige symptomene på smerte fra den øvre del av magesekken. Symptomet er et tegn på reflukssykdom, dvs. magesaft trenger inn i spiserøret. Opptil en fjerdedel av befolkningen sier de har problemer av og til, men bare et fåtall søker noen gang medisinsk behandling sine symptomer.

Les artikkel om Silje som har irritabel tarm, mellomgulvsbrokk og refluks, her. 

Hva forårsaker halsbrann?
Halsbrann forårsakes av en svekket funksjon i lukkemuskelen mellom spiserøret og magesekken, og magesaften kommer opp i spiserøret. Spiserøret er ikke konstruert for å tåle den sterke magesaften og gir signaler på smerter eller ubehag, ofte beskrevet som en brennende følelse i halsen eller brystet.

Noen mennesker med uttalte symptomer kan helt unngå betennelsesforandringer i slimhinnen, mens andre som ikke har alvorlige symptomer, kan ha sår. Tidligere har vi sett halsbrann som en livsstilsjukdom. For noen mennesker forverres symptomene etter inntak av alkohol, sitrusfrukter, sjokolade, peppermynte, eller på grunn av noen medisiner.

Les artikkel om Margrethe som har spiserørsbrokk og refluks, her. 

Hva er symptomene?
Diagnosen reflux er basert på de typiske symptomene der halsbrann eller en brennende følelse i brystet er den vanligste. Andre symptomer som kvalme, problemer med å svelge, en følelse av klump i halsen eller astmalignende symptomer. Noen ganger kan det være vanskelig å forklare hvordan det føles.

Mange har sure oppstøt og andre føler en smertefull ubehag øverst i magen som flytter seg lenger opp under brystbenet. Reflux symptomer er ofte beskrevet som svært ubehagelig. De er ikke bare intens og hyppig, men kan også gi bekymring da de noen ganger feiltolkes som hjertetrøbbel.

Det finnes forholdsvis effektiv medisinsk behandling, men noen må også opereres.


I pasienthåndboken finner du mer informasjon om reflux.

Arkiv Nyheter

Arkiv Blogg


Sterkere sammen! Vi ønsker å oppfordre alle som leser dette og som ønsker å støtte Mage-tarmforbundet og vårt arbeid til å melde seg inn i vår organisasjon. Jo flere vi er, jo sterkere stemme får vi!

Bli medlem