Du er nå logget inn!

Min side login

www.lmfnorge.no

Om du er betalende medlem og har registrert din e-postadresse hos LMF kan du logge deg inn i innloggingsbildet under.

Ønsker du å registere eller endre din e-post, kan du klikke her.

Ved første gang innlogging eller ved glemt passord trykk på knappen passord.


Meny Min side

Mikroskopisk kolitt

Mikroskopisk kolitt er en samlebetegnelse for en gruppe kroniske diarésykdommer. De to mest vanlige er collagenous kolitt og lymfatisk kolitt. Sykdommen er mye mer vanlig blant kvinner enn blant menn. De fleste er diagnostisert i voksen alder, men barn kan ha mikroskopisk kolitt.

For de fleste som får diagnosen mikroskopisk kolitt, er sykdommen ikke så aktiv etter første tilbakefall (den første sykdomsperioden). Dette gjelder spesielt for lymfatisk kolitt, der opptil 60 prosent kan bare være en og annet tilbakefall. Men sykdommen er vanligvis kronisk, noe som betyr at du har den hele livet, selv om du er symptomfrie i lange perioder.

Hva forårsaker sykdommen?
Mikroskopisk kolitt er en relativt nyoppdaget sykdom. Det første tilfellet av kollagenøs kolitt ble beskrevet så sent som i 1976, og årsaken til sykdommen er ukjent.

Det er ikke uvanlig at de som har mikroskopisk kolitt har også slektninger med en form for mage-tarmsykdom. Men vi vet ikke om det er en genetisk kobling, miljømessig kobling, eller om det er bare skyldes tilfeldigheter.

I noen tilfeller kan sykdommen utløses av medikamenter slik som Protonpumpehemmere (syrereduserende), visse smerte og antiinflammatoriske medisiner, samt noen typer antidepressiva

Hvordan diagnostiseres sykdommen?
Det dominerende symptom på mikroskopisk kolitt er kronisk diaré med blodløs, vannaktig avføring. Det er ikke uvanlig, i alvorlige tilfeller, å ha opptil 10-15 avføring per dag.

Møt Sylvi som har kollagenøs kolitt.

 

 

   Les brosjyren om mikroskopisk kolitt her.

Arkiv Nyheter

Arkiv Blogg


Sterkere sammen! Vi ønsker å oppfordre alle som leser dette og som ønsker å støtte Mage-tarmforbundet og vårt arbeid til å melde seg inn i vår organisasjon. Jo flere vi er, jo sterkere stemme får vi!

Bli medlem