Du er nå logget inn!

Min side login

www.lmfnorge.no

Om du er betalende medlem og har registrert din e-postadresse hos LMF kan du logge deg inn i innloggingsbildet under.

Ønsker du å registere eller endre din e-post, kan du klikke her.

Ved første gang innlogging eller ved glemt passord trykk på knappen passord.


Meny Min side

Nyhetsartikkel

Den store norske stomiundertøyguiden

Den store norske stomiundertøyguiden

Har du stomi og funderer på hva slags undertøy du skal bruke? Her viser vi fram noe av det som finnes på det norske markedet.

Publisert: 21.05.2019

Tekst: Marte Hegstad
Forsidebilde: Ingrid Skjevik Eriksson fra Tarmbanden
Andre bilder: Pixabay/de enkelte firma

Som de fleste erfarne stomister vet, så kreves det verken bruk av tipi, gedigne joggebukser, kamuflasjeoutfit eller spesialdesignede klær for å fremstå som «normal» når en har pose på magen.

Det som imidlertid kan være fint, er det å bruke klær som får stomiposen til å ligge fint på plass. Og, ikke minst er det på både praksisk og estetisk fint å bruke klær man føler seg komfortabel i. 

Mine triks som erfaren stomist er å bruke high waist-klær (klær med høy linning). Truser og bukser som faller inn i denne kategorien, kan en kjøpe på helt ordinære butikker som for eksempel H&M, Cubus, Lindex, Bik Bok og Monkey. Dog – her er det best utvalg til tjejerne.

Men forvtil ikke, gutter! Nå er det kommet en del undertøy på banen også for dere – laget av norske aktører.

Som stomist blir jeg ordentlig glad av å se norske ildsjeler som spesialiserer seg på å lage undertøy øremerket oss med stomi. Jeg har gleda meg skikkelig til å presentere denne guiden for dere!


STENVOLLS LYKKEPOSE
Kort om bakgrunnen til butikken, av Fay Stenvoll: 

Det starta med at jeg ville pynte min kusines pose. Det var gøy! Så jeg spurte i sosiale medier om det var mulig å få flere poser jeg kunne lage trekk til, ettersom alle posene er veldig ulike.

Responsen var enorm, og jeg var heldig og knyttet kontakter som gjorde at jeg kunne gå i gang med å etablere mitt eget firma. Om jeg kan takke noen så vil jeg gjerne takke poseprodusentene. De har vært fantastiske til å hjelpe meg om det har vært spørsmål eller en posetype jeg mangler. Uten dem ville ikke dette vært mulig.

En stomipose er en fantastisk sak, men vakker er ikke ordet man vil bruke om dem. For meg er de som et blankt lerret, og trekkene mine er som kunst på lerretet.

Drømmen er å leve bare av å pynte poser.


Om produktene
Jeg lager trekk til uro-, colo- og ileostomiposer + cap. I løpet av 2019 er målet å også utvikle en undertøyserie for stomiopererte.
Alle mine poser produseres på bestilling og er spesialsydd til å passe posen.
Sammen med kunden finner jeg farger, mønster og eventuelt trykk.
Jeg har laga mønster til alle typer poser jeg har kommet over på markedet. Ett mønster for hvert produksjonsnummer slik at de passer både i form og åpning.
Alt lages på mål.

Facebook: Med pose på pose - Lykkepose
Instagram: @Stenvolls Lykkepose
Telefon: 94426634
Holder til på Nøtterøy

Priser
180 kr per pose + porto uansett hvilke farger og form man ønsker. 50 kr i tillegg om man ønsker trykk på posen. Dette fordi det er en tjeneste jeg kjøper.
Posetrekk er p.t. ikke refusjonsberettiget hos HELFO.
Posen er sydd av meg her hjemme på syrommet mitt. Dersom du ønsker å bestille ber jeg om fire ting: Antall, produksjonsnummer på posen din, fargeønsker og om du ønsker tømmeåpning.

DRITTSEKKEN STOMIDESIGN
Kort om bakgrunnen til butikken, av Thomas Andersen: 

Det er aldri noe hyggelig å bli så syk at man må ha stomi. Da jeg ble operert, tenkte jeg at det hadde vært fint å ha et fint trekk utenpå posen min, så det skulle være mindre flaut å vise den frem.

Da jeg var innlagt på sykehuset ville kona mi kjøpe meg en pose i gave. Siden jeg har en forkjærlighet for superhelter, forsøkte kona mi å finne et posetrekk med bilde av en superhelt.

Det var lettere sagt enn gjort, for det finnes jo ikke slike spesielle posetrekk å få kjøpt i vanlig butikk, og hun kunne ikke finne noen som laget slike på bestilling.         

Da tenkte vi at dette må jo være noe jeg kunne få til, siden jeg både kan og liker å sy.

Jeg prøvde meg på noen trekk til meg selv, og etter gode tilbakemeldinger fra venner og familie bestemte meg for å starte denne hobbybutikken.

Jeg ønsker å hjelpe andre med stomi til  å føle seg vel med posen på magen, og gjøre livet med pose litt enklere og morsommere, spesielt for barn! De fortjener at dette er så enkelt og trivelig som mulig.

Vi skal ikke skjemmes over dette, vi skal kunne leve et normalt liv, og vi skal ikke trenge å gjemme vekk posen på magen!

Om produktene
Jeg lager posetrekk til stomiposer i alle størrelser og fasonger. Jeg bruker mest bomull, og handler inn stoff på etterspørsel fra kundene.

Jeg har mest stoff med motiv som superhelter, tegneserier, blomster etc., men syr også ensfarget om det er ønskelig. I tillegg syr jeg sesongtrekk; jul, Halloween, påske osv.Jeg syr også basic posetrekk med print på. Her kan man få hva som helst, så lenge det ikke er beskyttet av varemerkeloven. For eksempel: dine egne bilder, en tegning som barnebarnet ditt har lagd, et morsomt ordtak – mulighetene er mange.

Når det kommer til bestilling, så ønsker jeg varenummeret på den aktuelle posen, så jeg kan få til så bra passform som mulig.


Tanken bak Drittsekken er at det ikke skal være noen begrensning for hva man skal kunne pynte posen sin med. Hvis kunden ønsker det, så skal jeg gjøre mitt beste for å lage det!

Facebook: Drittsekken Stomidesign
Instagram: @drittsekken_stomidesign (posetrekkene) 
@ibd_theflash (for inspirasjon og det å leve med stomi)
Telefon: T40601434
Epost: ta.83@hotmail.com

Priser
175 kr /vanlig og 200 kr/print 
Jeg kjører kampanje innimellom med «3 for 2»- tilbud. Hvis det er helt spesielle posetrekk som skal lages, diskuterer vi prisen.
Posetrekk er p.t. ikke refusjonsberettiget hos HELFO.

RAMBAC STOMIDESIGN
Kort om bakgrunnen til butikken

Da den 21 år gamle niesa til May Brit Busengdal ble operert for ei defekt urinblære, fikk hun stomi – pose på magen. Jenta selv så positivt på det hele.

Men en vakker sommerdag på stranda ble hun plutselig konfrontert av to unge jenter som pekte og sa stygge ting. «Æsj, hva er dette for noe?» spurte de.

Hendelsen satte spor hos den unge jenta, og May Brit fant ut at dette måtte hun gjøre noe med.

Navnet Rambac ble til da May Brit kastet forbokstavene til niesa og seg selv, opp i lufta.

Rambac er et non-profittfirma som ikke tjener penger på bedriften sin.

Produkter
Rambac har et bredt utvalg av produkter; stomibelter, badebelter med lomme, barnebelter og posetrekk (fasongsydd til stomiposen).

Stomibeltene
Er unisex og passer derfor til både kvinner og menn. Leveres i sort eller hvitt.

Stomibeltene er et medisinsk forbruksmateriell som den Italienske fabrikken/leverandøren til Rambac har patent på, derfor kan ikke Rambac liste opp de konkrete materialene i stoffet – annet at stoffet er meget velabsorberende, mykt og temperaturregulerende – noe journalisten kan skrive under på.

Stomibelter er p.t. refusjonsberettighet hos HELFO. Hver stomioperert har krav på to stomibelter per kalenderår.

Beltene kan syes på mål. I tillegg kan beltene bestilles med to lommer om man har to stomier – men da med tillegg i prisen oppå det HELFO dekker.

Nytt av 2019 er at Rambac tar sikte på å produsere blondebelter.

Voksenstørrelser starter på 69 cm i str. XS og går opp til 119 cm i str. Journalisten opplever beltene som store i størrelsen – og anbefaler å gå et hakk ned i forhold til den størrelsen en bruker i bukser.

Stomitrekkene
Er unisex og passer derfor til både kvinner og menn. Leveres i sort eller hvitt. Posetrekkene er laget av 100% bomull med litt flisselin rundt åpningen. Posetrekkene beskytter huden, og sammen med stomibelter kan de være med på å dempe lyd.

Facebook: Rambac Stomidesign
Hjemmeside: Rambac AS
Telefon: 46869804
Epost: post@rambacstomi.no

Priser
2 belter per kalenderår er refusjonsberettighet hos HELFO.
Belte 21 cm og badebelte 360 kr
Belte 18 cm m/ hekter 320 kr, 24 cm m/hekter 370 kr
Blondebelte 18 cm 380 kr, 24 cm 420 kr
Posetrekk 185 kr

LMF-medlemmer får rabatt om de handler hos Rambac. Les mer om dette her. 

UBRI MEDICAL
Kort om bakgrunnen til firmaet

Ubri Medical Ltd ble grunnlagt i 2008 og tilbød da produkter innen stomifeltet som plasterfjerner, hudbeskyttelse og «stomidiamanter» (som samler løs avføring).

Ubri Medical er forhandler for Kavendor – gamle Comfizz» som fører Comfizz stomi-produkter; undertøy som er spesialdesignet for stomister.

Produkter
Ubri Medical selger truser, boksere, magebelter, trøyer og badetøy.

Produktene er i hovedsak framstilt av polyamid, elastan og bomull. Dette gjør at produktene er stretchy og former seg etter kroppen. De holder stomiposen godt på plass.

Trøyene er laget av 91% polyamid og resten elastan.

Magebeltene
Magebeltene er i 85% polyamid og 15% elastan.

Finnes i mange ulike fargekombinasjoner og ulike høyder.

Voksenstørrelsene dekker midjemål fra 72 til 142 cm. Beltene av journalisten som store i størrelsen – gå gjerne en størrelse ned enn det du vanligvis bruker i bukser.

Størrelsene går fra barn (jente og gutt) opp til voksen fra extra small til 2/3 XL.

Ubri Medical har etter gjentatte henvendelser til HELFO ikke klart å få i stand en avtale om refusjon da prisen blir for høy. Journalisten påpeker at hun synes klærne er verd prisen - da kvaliteten er spesielt god og slitesterk.

Badetøy
For både kvinner og menn. Her er det flere farger å velge mellom, og damene kan velge både todelt og «hel» outfit. Man kan også velge om man vil ha truse eller bokser til underdel.

Hjemmeside: Ubri Medical 
Facebook: Ubri Medical Ltd
Epost: post@ubrimedical.no
Telefon: 41343181

Produktene til Ubri Medical selges også fysisk i butikk hos et assortert utvalg av norske bandasjister. Priser
Truser, boksere og magebelter koster 222 kr for alle størrelser/farger.
Trøyer varierer litt i pris, men ligger rundt 420 kr.
I tillegg kommer frakt.

Nb. Journalisten har tidligere brukt produkter fra Ubri Medical og Rambac på privat initiativ, og har bistått Rambac med utvikling av nye blondebelter. Hun fikk ingen økonomisk gevinst utover å få tilgang til produktene. Det er forøvrig ingen gevinst forbundet ved å publisere denne artikkelen, kun en service for våre medlemmer. 

 

Nyheter

 • Toaletter gjenåpnes på langdistanseruter: Stor seier for mage-tarmsyke

  Like før påske ble det kjent at busselskapet AtB i Trøndelag gjenåpner toalettene på alle bussruter

  Les mer
 • Leger starter informasjonsside om inflammatoriske tarmsykdommer (IBD)

  Dersom man klikker seg inn på nettsiden nisg.no, vil man finne flere foredrag, samt informasjon om d

  Les mer
 • Fikk invalidiserende magesmerter og fatigue etter vaksinering

  28 år gamle «Anne» fikk Crohns i 2008, men har stort sett vært i stabil remisjon siden hun fikk diag

  Les mer
Se alle nyheter

Vil du ha din annonse her?

Ta kontakt med webredaksjonen@lmfnorge.no


Sterkere sammen! Vi ønsker å oppfordre alle som leser dette og som ønsker å støtte LMF og vårt arbeid til å melde seg inn i vår forening. Jo flere vi er, jo sterkere stemme får vi!

Her kan du melde deg inn i LMF