Du er nå logget inn!

Min side login

www.lmfnorge.no

Om du er betalende medlem og har registrert din e-postadresse hos LMF kan du logge deg inn i innloggingsbildet under.

Ønsker du å registere eller endre din e-post, kan du klikke her.

Ved første gang innlogging eller ved glemt passord trykk på knappen passord.


Meny Min side

Nyhetsartikkel

Få svar fra ernæringsfysiolog gjennom nytt medlemstilbud – helt gratis

Få svar fra ernæringsfysiolog gjennom nytt medlemstilbud – helt gratis

I samarbeid med Kostholdsendring.no lanseres et nytt gratis medlemstilbud: «Spør ernæringsfysiologen».

Publisert: 21.02.2023

Av Hege Lianne Williams

Foto: Kostholdsendring.no

 

Spørretjenesten lanseres med et mål om å redusere usikkerheten rundt kosthold og tilgjengeliggjøre ernæringskompetanse i Norge.

– Vi er ekstra spente på hvordan dette blir tatt imot og hvilken verdi vi klarer å tilføre for medlemmene i Mage-tarmforbundet, forteller en håpefull Helge Andreas Felberg, daglig leder i Kostholdsendring.no. 

 

En kostholdsjungel

Felberg har drevet Kostholdsendring.no siden oppstarten i 2021 og er selv utdannet klinisk ernæringsfysiolog. Han mener det stadig blir vanskeligere for folk å finne trygge og gode kostholdsråd på nett. Dette ønsker han og sine ansatte å gjøre noe med.

– Det florerer av kostholdstips og triks på nettet som ofte er unyansert, men fremstilles som absolutte sannheter for hva du kan gjøre for å løse ulike helseutfordringer. Vi erfarer at mange synes det er vanskelig å orientere seg i denne kostholdsjungelen hvor det stadig dukker opp nye «gjør» og «ikke gjør».

Løsningen ble derfor å etablere spørretjenesten «Spør ernæringsfysiologen» for Mage-tarmforbundet sine medlemmer. Klinikken som har spesielt god erfaring med veiledning for irritabel tarmsyndrom, Chron og ulcerøs kolitt, håper tjenesten vil redusere usikkerheten rundt kosthold og lettere tilgjengeliggjøre ernæringskompetanse utenfor spesialisthelsetjenesten.

– Vårt mål er at medlemmer som benytter seg av tjenesten føler seg på trygge på at svarene de får er kunnskapsbaserte og faglig forankret, forteller han.

 

– Viktig at det er gratis

Felberg har hele tiden vært bestemt på at spørretjenesten skal være gratis. Slik kan den også bli en nyttig ressurs.  

– Det er viktig at det er gratis. Grunnen til dette er at èt av våre overordnede mål er å gjøre mer kjent hvordan vi som kliniske ernæringsfysiologer jobber, og hvilken kostholdskompetanse vi har.

Kliniske ernæringsfysiologer blir stadig mer sentrale i forebyggingen og behandlingen av mage-tarmsykdommer. Likevel oppleves det vanskelig for mange å få hjelp utenfor sykehuset. Da er det viktig å være så tilgjengelig og imøtekommende som mulig, mener Felberg.  

– Muligheten for oppfølging fra vår faggruppe er begrenset på sykehuset, og det er svært få av oss i kommune-Norge for øvrig. Derfor ser vi på det som en vinn-vinn-situasjon å komme i kontakt med personer som virkelige trenger det. 

 

Digitalt konsept

Kostholdsendring.no har siden oppstarten spesialisert seg på digital kostholdsveiledning. Med klienter i alle aldre opplever klinikken at flere drar nytte av digitale timer, og har fått gode tilbakemeldinger på konseptet.

– Vi opplever at videotimer er spesielt godt egnet til kostholdsveiledning da vårt viktigste verktøy er stemmen vår og deling av ressurser. Dette til forskjell fra f.eks. lege og fysioterapi som med fordel utfører undersøkelser som krever at man «blir tatt på», eller behov for blodprøvetaking.

Klienter som søker hjelp fra ernæringsfysiologer, befinner seg ofte i en sårbar situasjon. Ved å redusere faktorer tilknyttet fysisk oppmøte, som lang reisevei og venting, håper Felberg dette bidrar til å gjøre kostholdsveiledningen litt lettere.

– Da endring av kosthold kan oppleves vanskelig alene så er det mange som benytter seg av korte oppfølgingstimer med noen ukers mellomrom for å holde motivasjon og fokus vedlike. Da er det nyttig med rask oppkobling på nett, og slippe å bruke tid på transport.

Klinikken har egne alternativer for klienter som ikke er komfortable med digitalt oppmøte.

– Da finner vi andre løsninger, som for eksempel telefonmøter, tilsending av veiledningsmateriell i posten, eller time på klinikken vår i Oslo om de ikke bor for langt unna, avslutter Felberg.

 

Dette er «Spør ernæringsfysiologen»:

Alle spørsmålene som sendes inn har forventet svartid på én uke. Du kan sende inn så mange spørsmål du vil, men hold spørsmålene korte og enkle.  

Spørsmål sendes til katrine@kostholdsendring.no. Merk eposten med «Spør ernæringsfysiologen, Mage-tarmforbundet».

Denne tjenesten er forbeholdt Mage-tarmforbundets medlemmer. Alle kan sende inn spørsmål, men kun medlemmer vil kunne lese svarene inne på Mage-tarmforbundets "Min Side". Alle spørsmål anonymiseres. 

Nyheter

 • Oppsiktsvekkende funn om bakterieveksten i tynntarmen

  Av; Miriam Ekelund Foto: Sykehuset i vestfold    – Man må skrive om lærebøkene og begynne å

  Les mer
 • Digitalt foredrag om diagnostisering og oppfølging av IBD med ultralyd

  Mage-tarmforbundet inviterer til digitalt foredrag for våre medlemmer onsdag 22. mars klokken 19:0

  Les mer
 • Har du irritabel tarmsyndrom (IBS) og lyst til å svare på en spørreundersøkelse?

  Vi i Mage-tarmforbundet ønsker gjerne å få en bedre forståelse av hvordan det er å leve med irrita

  Les mer
Se alle nyheter

Sterkere sammen! Vi ønsker å oppfordre alle som leser dette og som ønsker å støtte Mage-tarmforbundet og vårt arbeid til å melde seg inn i vår organisasjon. Jo flere vi er, jo sterkere stemme får vi!

Bli medlem