Du er nå logget inn!

Min side login

www.lmfnorge.no

Om du er betalende medlem og har registrert din e-postadresse hos LMF kan du logge deg inn i innloggingsbildet under.

Ønsker du å registere eller endre din e-post, kan du klikke her.

Ved første gang innlogging eller ved glemt passord trykk på knappen passord.


Meny Min side

Nyhetsartikkel

Gjennombrudd i forskning på IBD: Tror svaret ligger i tarmfloraen
I podkasten Tarmkanalen kan du høre et intervju med professor Jake Begun, som forsker på sammenhengen mellom IBD og tarmflora. Foto: screenshot

Gjennombrudd i forskning på IBD: Tror svaret ligger i tarmfloraen

Et australsk forskningsteam mener tarmfloraen er nøkkelen til både forebygging og behandling av inflammatoriske tarmsykdommer (IBD).

Publisert: 29.07.2022

University of Queensland i Australia har nylig publisert en artikkel der de mener å ha funnet noen sentrale svar på hvorfor folk har inflammatoriske tarmsykdommer (IBD), og hvordan man kan behandle disse sykdommene i fremtiden.

Forskningsteamet deres har nemlig isolert fem bakteriestammer de mener er viktige for å forebygge inflammasjoner og ulike krefttyper i tarmen. Dersom man har for liten bestanddel av disse bakteriene, vil inflammasjonen i tarmen øke, og man kan utvikle IBD. Forskningsteamet ser for seg at om noen år vil pasienter få en pille med disse bakteriene, noe som vil revolusjonere behandlingen av IBD  og forhåpentligvis gi langt færre bivirkninger enn dagens behandling.

LMFs egen podkast, Tarmkanalen, har intervjuet professor Jakob Begun, som leder denne forskningen. Han jobber også som gastroenterolog ved Mater hospital i Brisbane, Australia. 

Hør intervjuet med professor Begun her.

Han mener det er en klar sammenheng mellom dårlig tarmflora og IBD, men han presiserer at det ikke alltid er enkelt å vite om dårlig tarmflora fører til IBD, eller motsatt. Uansett observerer han at IBD er en sykdom som oppstår i samfunn der folk spiser typisk vestlig mat, og han anbefaler derfor å ta et kritisk blikk på hva man spiser.

Nyheter

 • Populær pepperkakehusauksjon donerer penger til gode formål

  Henrik Tangen er selve pepperkakegeneralen på Telemarkskysten. Kontoret i Bamble, med Tangen i spiss

  Les mer
 • Bli med på digitalt foredrag om fatigue og kronisk tarmsykdom

  Mage-tarmforbundet inviterer til digitalt foredrag for våre medlemmer tirsdag 22. november klokken 1

  Les mer
 • Stor takk til Bjørn Moum!

  I september deltok Mage-tarmforbundet på symposium for professor emeritus Bjørn Moum i forbindelse m

  Les mer
Se alle nyheter

Sterkere sammen! Vi ønsker å oppfordre alle som leser dette og som ønsker å støtte Mage-tarmforbundet og vårt arbeid til å melde seg inn i vår organisasjon. Jo flere vi er, jo sterkere stemme får vi!

Bli medlem