Du er nå logget inn!
OBS! Dette prosjektet hadde et maksimalt antall på 200 deltakere. Nå er maksimalt antall deltakere oppnådd, og det kan dessverre ikke rekrutteres flere deltakere i denne omgang.
Tusen takk for overveldende interesse!
Forskningsprosjektet er et samarbeid mellom Mage-tarmforbundet, UiO, OsloMet, Høyskolen Kristiania og Oslo Nye Høyskole.
Hva er tidsbegrenset spising?
Tidsbegrenset spising er en trygg, enkel og gratis metode som går ut på å spise alle døgnets måltider innenfor et vindu på maksimalt 8 timer, noe som gir minimum 16 timers nattfaste (dette kalles 16:8). Tidsbegrenset spising kalles Time-Restricted Eating (TRE) på engelsk, og vi omtaler derfor metoden som TRE.
TRE innebærer i praksis å spise dagens første måltid relativt sent, og/eller å avslutte dagens siste måltid relativt tidlig. Utenom måltidene kan man kun drikke vann med eller uten kullsyre eller usøtet kaffe/te uten melk. Grunnen til at dette kan ha positiv effekt, er at tarmen driver vedlikehold og reparasjon i perioder uten mat. Vi vil undersøke om mer tid til slike beskyttende prosesser i tarmen kan gi IBS-pasienter et friskere fordøyelsessystem og dermed mindre plagsomme symptomer - både i forbindelse med måltider (mindre matintoleranser) og ellers (mindre smerter og ubehag).
De som ønsker å delta i prosjektet vil få utfyllende informasjon om hvordan tidsbegrenset spising gjøres i praksis, samt mulighet for tett oppfølging underveis.
Prosjektet har som ambisjon å gi IBS-pasienter et nytt verktøy for symptomkontroll.
IBS er en tilstand som kan være svært plagsom, og som vi ikke har god nok behandling for. Behandlinger som finnes gir ofte utilstrekkelig lindring, og de kan være krevende å gjennomføre.
Undersøkelser blant IBS-pasienter viser tydelig at det er behov for å utvide mulighetene for behandling og symptomlette. Vi håper med dette å kunne utvide “verktøykassa” både for pasienter selv og for behandlere som søker å hjelpe pasientgruppen. Da må vi undersøke om vår foreslåtte behandlingsmetode kan ha en positiv effekt, og bruke en vitenskapelig metode.
Hvem kan delta i prosjektet?
Hvis du vil være med i prosjektet, må du oppfylle følgende krav:
Viktig: Brenner du allerede etter å bli med på prosjektet og å komme i gang? Det er svært viktig at du ikke tester ut metoden før oppstart av prosjektet. Dette er fordi vi skal kartlegge symptomer og plager både før og etter oppstart av prosjektperioden. "Tjuvstart" vil kunne gi feil i kartlegging av metodens effekt.
Du kan ikke være med i dette prosjektet dersom du:
Hvilke personer er involvert?
Prosjektet er et nyskapende samarbeid mellom Mage-tarmforbundet og fire akademiske institusjoner. To engasjerte masterstudenter på klinisk ernæring ved Universitet i Oslo skal informere og veilede deltakere, og deretter samle, analysere og presentere data fra prosjektet. Studentene jobber tett med veiledere fra UiO, OsloMet, Høyskolen Kristiania og Oslo Nye Høyskole.
Maria Thompson Clausen
Masterstudent i klinisk ernæring.
Spesielt interessert i tarmen, mikrobiota og dets samspill med resten av kroppen og helse.
Henrik Sverdrup
Masterstudent i klinisk ernæring.
Spesielt interessert i tarmens fysiologi og matens påvirkning på tarmhelse, metabolisme og sykdom.
Marianne Molin
Professor i folkehelse og samfunnsernæring. Studieprogramleder for masterprogrammet i anvendt folkehelsevitenskap ved Høyskolen Kristiania.
Spesielt interessert i forskning som kan bidra til å bedre helsen til sårbare grupper.
Marit Kolby
Høyskolelektor og forsker ved Oslo Nye Høyskole.
Spesielt interessert i hvordan både mat og fastepåvirker vår helse via fordøyelsen.
Asgeir Brevik
Førsteamanuensis i ernæring og leder av Master i helsevitenskap ved Fakultet for helsevitenskap, OsloMet.
Spesielt interessert i hvordan molekylære mekanismer som endres i forbindelse med faste påvirker helsa.
Bjørn Steen Skålhegg
Professor i molekylær ernæring ved Universitetet i Oslo.
Spesielt interessert i hvordan faste påvirker helsa vår på et molekylært nivå.
Når starter prosjektet?
Selve perioden med tidsbegrenset spising vil skje mellom 16.09.2024 og 10.11.2024 (uke 38-45 - tilsammen 8 uker).
Andre viktige datoer:
Frist for påmelding er 01.09.2024.
Digitale informasjonsmøter med faglig informasjon, veiledning for opplegget og mulighet for å stille spørsmål blir holdt 10.09 og 12.09, mellom 19:00-20:30 begge dager.
(Det blir tatt opptak av faglige presentasjoner for de som ikke har mulighet til å delta)
Hvordan kan jeg delta i prosjektet?
Du melder din interesse ved å klikke på lenken, som tar deg videre til registrering i selve prosjektet. Her vil du også kunne lese mer om hvordan vi behandler dine personopplysninger og innsamlet data.
Du vil først få spørsmål som vurderer om du oppfyller kriteriene for deltakelse. Deretter må du avgi samtykke til å delta i prosjektet, noe som inkluderer å samle inn person- og kontaktopplysninger. Når fristen for påmelding er utløpt, vil vi kontakte deg på nytt med spørsmål om dine IBS-symptomer og generell helse. Du vil også få mer informasjon om prosjektets videre gang, herunder informasjonsmøter og oppfølging.
Hva hvis jeg angrer?
Du kan når som helst trekke deg fra prosjektet uten å oppgi grunn.
Ja! Jeg vil være med. Hva gjør jeg?
Klikk på lenken, og du blir tatt videre til registrering.
https://nettskjema.no/a/438103
OBS! I dette prosjektet har vi et maksimalt antall på 200 deltakere. Når maksimalt antall deltakere er oppnådd, vil skjemaet ikke lenger kunne besvares.
Mage-tarmforbundet inviterer til digitalt foredrag onsdag 11. september klokken 19:30-20:30. Tittele
Les merTekst: Miriam Ekelund – Vi søker etter 200 deltakere fra Vestlandet. Vi har allerede start
Les merSponset/Samarbeidsavtale Mage-tarmforbundet har inngått avtaler med spennende, nye aktører!
Les merSterkere sammen! Vi ønsker å oppfordre alle som leser dette og som ønsker å støtte Mage-tarmforbundet og vårt arbeid til å melde seg inn i vår organisasjon. Jo flere vi er, jo sterkere stemme får vi!
Bli medlem