Du er nå logget inn!
Hva er hypnoterapi?
Hypnoterapi er å gjøre terapi ved å bruke hypnose. Formålet med hypnoterapi er å hjelpe pasienten til å utnytte sin egen evne til å la sinnet påvirke kroppen på en positiv måte. Hypnoterapi kan til en viss grad sammenlignes med meditasjon. Du er i en meget avslappet tilstand. Din bevissthet er endret, og ditt ubevisste sinn er mer mottagelig for de forslag hypnoterapeuten gir og som vil være nyttige for deg.
Funksjonelle mage-tarmsykdommer (NKFM) ved Haukeland Universitetssjukehus i Bergen er i dag det første og eneste sykehuset i Norge som har hypnoterapi behandling.
Siden våren 2017 har også personell ved Seksjon for klinisk ernæring på Oslo universitetssykehus og Enhet for klinisk ernæring på Lovisenberg sykehus opplyst pasienter som ikke responderer på annen behandling om at hypnoterapi kan hjelpe. Pasientene må da selv for egen regning kontaktet hypnoterapeut for behandling dersom de ønsker slik behandling.
Tekst: Julia D. Edin
Foto: Shutterstock/Photographee.eu
Pixabay
Tankens kraft - en undervurdert ressurs?
Jeg er født på 80 tallet og kan levende huske lørdagsunderholdningen på 90-tallet der hypnose var det store. Jeg husker scenen hvor hypnotisøren ba frivillig publikum komme opp og la seg bli hypnotisert. Hodene deres falt tungt ned på brystet, før deltagerne plutselig fløy rundt som høner, danset, hoppet og sa ting de normalt aldri ville sagt - til stor latter fra publikum. Men hva i all verden har dette med irritabel tarm å gjøre? Og hvorfor står en gastrosykepleier på podiet under LMFs IBS-dag og forteller om hypnoterapi?
Hva er hypnoterapi?
La oss først starte med en definisjon. For det er ikke glitrende, spennende show-hypnosene vi skal snakke om her. Tvert imot er det den langt kjedeligere varianten der behandler og pasient møtes én til én, eller i grupper, på et alminnelig kontor eller rom på sykehuset. Der er det ikke noe publikum man skal prestere foran. Det er ikke snakk om å gi en hypnotisør kontrollen over deg.
Det er ikke noe simsalabim eller hokus pokus. Det er derimot en avslapningsøvelse og en slags indre reise som kanskje kan påvirke deg til å hjelpe deg selv og gi deg en opplevelse av mindre mageplager.
Hypnoterapi er kort sagt å gjøre terapi ved å bruke hypnose. Hypnose er en tilstand hvor kroppen er dypt avslappet og bevisstheten konsentrert.
– Det kan ligne på tilstanden man er i rett før man sovner, når man dagdrømmer eller er fordypet i en bok, forteller gastrosykepleier Stine Martinussen fra scenen under IBS-dagen på Rikshospitalet.
Martinussen jobber ved Nasjonal kompetansetjeneste for funksjonelle Mage-tarmsykdommer ved Haukeland universitetssykehus i Bergen. Der tilbyr de, som første sykehus i landet, hypnoterapi til IBS-pasienter som ikke har hatt effekt av annen behandling.
Formålet med hypnoterapi er å hjelpe pasienten til å utnytte sin egen evne til å la sinnet påvirke kroppen på en positiv måte.
Hun kan fortelle at formålet med hypnoterapi er å hjelpe pasienten til å utnytte sin egen evne til å la sinnet påvirke kroppen på en positiv måte. For når man er i en hypnotisk tilstand, kan den kritiske sansen i større grad bli satt til side. Du blir mer mottakelig for forslag til endringer, som for eksempel å visualisere at tarmfunksjonen bli bedre og bedre for hver dag.
Gut-directed hypnotherapy er en medisinsk form for hypnose som fokuserer på funksjonen til fordøyelsessystemet og som internasjonalt har blitt anvendt siden 80-tallet
– Her i Norge har det ikke vært noen tradisjon for dette, så det har vært lite anvendt i behandlingen av IBS, forteller Martinussen.
Hva sier forskningen?
Det er forsket mye på hypnoterapi ved IBS, og Martinussen referer til studier der pasientene har signifikant reduserte magesmerter, mindre oppblåsthet og mer normaliserte tarmfunksjoner. Én studie viser at 76% av pasientene hadde effekt av behandlingen, og konklusjonen var at hypnoterapi er en effektiv behandlingsform for IBS-pasienter som ikke responderer på annen behandling.
Studien Peters et. al., fra 2015, konkluderer med at hypnoterapi rettet mot tarmsystemet, har en varig virkning for pasienter med IBS og sannsynligvis også ved ulcerøs kolitt. Videre konkluderer Peters et. al med at behandling med hypnoterapi gir varig virkning, sammenlignbart med lavFODMAP-diett for tarmsymptomer, men at behandling med hypnoterapi gir større langtidsvirkende reduksjon av psykologisk ubehag som depresjon og angst.
IBS «sitter ikke i hodet». De som lider av IBS har reelle plager, men hos noen øker symptomene for eksempel ved psykisk belastning som stress, angst eller andre påkjenninger i livet.
Kan jeg tenke meg frisk?
– Dette høres neste for godt ut til å være sant, tenker jeg.
Kan jeg virkelig tenke meg friskere fra irritabel tarm? Er det bare en liten stemme i hodet mitt som skal til for å roe ned mageplagene? Og om så er – betyr det da at de fysiske reaksjonene mine ikke er reelle? Selv har jeg hatt diagnosen Crohns og irritabel tarm i rundt 12 år, men jeg har levd med smerter, oppblåsthet og diaré hele livet. Jeg husker godt at mageplager ble sett på som «noe som satt i hodet» i lang, lang tid, og det var vanskelig å bli tatt på alvor.
Etter foredraget spør vi derfor Stine Martinussen om hun ikke er redd for at hypnoterapi for IBS, er med på å gi inntrykket av at alt sitter i hodet igjen.
– Vi forstår at noen kan få et slikt inntrykk, men vi sier ikke med dette at IBS sitter i hodet. De som lider av IBS har reelle plager, men hos noen øker symptomene for eksempel ved psykisk belastning som stress, angst eller andre påkjenninger i livet. Det er viktig å poengtere at hypnoterapi ikke regnes som noen kur, men at mange kan oppnå en god symptomreduksjon.
Hva kan man forvente?
I følge artikkelen «Hypnoterapi ved irritabel tarmsyndrom» fra legetidsskriftet Indremedisineren i april 2018 har pasienter med IBS et markant høyere stressnivå enn andre. Stress og IBS passer dårlig sammen; man kan både bli stresset av å ha sykdommen, og symptomene kan forverres ved stress. Artikkelforfatterne i Indremedisineren mener derfor det kan være hensiktsmessig å introdusere pasienten for teknikker som reduserer stress. Dette kan være så enkelt som kroppslig avslapning. I en litt mer avansert form hvor man også roer sinnet, kan man kalle det hypnose eller meditasjon.
Stress og IBS passer dårlig sammen; man kan både bli stresset av å ha sykdommen, og symptomene kan forverres ved stress.
Mange som lider av IBS opplever også smerter. Hypnose har vært anvendt for smertereduksjon i lengre tid. Det kan derfor være mulig å bruke hypnose for å endre flere forskjellige smertefaktorer som for eksempel lokasjon, grad av smerte, grad av lidelse og kognitiv oppfattelse, skriver artikkelforfatterne i Indremedisineren.
Stine Martinussen samtykker i dette, og hun sier i sitt foredrag at hypnoterapi kan redusere stress og angst rundt sykdommen, redusere smerter og oppblåsthet samt gi økt livskvalitet. Men helt hvordan og hvorfor det virker, er ikke fastslått enda.
Kilder:
https://www.lmfnorge.no/min-side/webinar/ibs-dagen-2019https://indremedisineren.no/2018/04/hypnoterapi-ved-irritabel-tarmsyndrom/
https://www.monashfodmap.com/blog/how-effective-is-gut-directed/
https://hjerteakademiet.no/mer-om-hypnoterapi/
Mage-tarmforbundet inviterer til digitalt foredrag onsdag 11. september klokken 19:30-20:30. Tittele
Les merTekst: Miriam Ekelund – Vi søker etter 200 deltakere fra Vestlandet. Vi har allerede start
Les merSponset/Samarbeidsavtale Mage-tarmforbundet har inngått avtaler med spennende, nye aktører!
Les merSterkere sammen! Vi ønsker å oppfordre alle som leser dette og som ønsker å støtte Mage-tarmforbundet og vårt arbeid til å melde seg inn i vår organisasjon. Jo flere vi er, jo sterkere stemme får vi!
Bli medlem