Du er nå logget inn!

Min side login

www.lmfnorge.no

Om du er betalende medlem og har registrert din e-postadresse hos LMF kan du logge deg inn i innloggingsbildet under.

Ønsker du å registere eller endre din e-post, kan du klikke her.

Ved første gang innlogging eller ved glemt passord trykk på knappen passord.


Meny Min side

Nyhetsartikkel

IBS-pasienter fra hele landet søkes til studie
Mage-tarmskolen har siden oppstarten gitt digital pasientbehandling til mer enn 700 personer med IBS i Helse Bergen sitt nedslagsfelt, skriver stipendiat/klinisk ernæringsfysiolog, Camilla Thuen.

IBS-pasienter fra hele landet søkes til studie

Til en studie om digital behandling søker Nasjonal kompetansetjeneste for funksjonelle mage-tarmsykdommer etter 800 pasienter med irritabel tarmsyndrom (IBS).

Publisert: 27.06.2024

Tekst: Camilla Thuen stipendiat/klinisk ernæringsfysiolog, Haukeland universitetssjukehus

 

Ved Nasjonal kompetansetjeneste for funksjonelle mage-tarmsykdommer (NKFM) har vi siden 2015 hatt et tilbud om digital behandling ved irritabel-tarm-syndrom (IBS). Mage-tarmskolen, som vi har skrevet om i Fordøyelsen tidligere, har siden oppstarten gitt digital pasientbehandling til mer enn 700 personer med IBS i Helse Bergen sitt nedslagsfelt. Vi ser at en stor del av pasientene er tilfreds med behandlingen og opplever Mage-tarmskolen som nyttig. Mange pasienter opplever også bedring av sine mageplager og økt livskvalitet i løpet av tre måneder.

 

DIGital behandling

Vi vet likevel lite om hvem denne behandlingen egner seg for og hvilke deler av behandlingen som er mest effektiv. Vi har derfor startet en stor studie hvor deltakerne blir tilfeldig inndelt i fire ulike grupper som får tilgang til ulike deler av Mage-tarmskolen. Vi kaller studien DIGIBS, som er en forkortelse for DIGital behandling av IBS. Resultatene fra denne studien vil være svært verdifulle i arbeidet med å forbedre det digitale behandlingstilbudet til alle pasienter med IBS i hele Norge og målet er å kunne gi tilpasset digital behandling til alle som får denne diagnosen.

 

Hva er Mage-tarmskolen?

Mage-tarmskolen er et tverrfaglig, digitalt pasientopplæringsprogram hvor deltakerne samtidig får tilgang til digital veiledning av klinisk ernæringsfysiolog i seks måneder. Tilbudet er i dag tilgjengelig for alle pasienter som tilhører Helse Vest, og målet er på sikt å kunne tilby dette nasjonalt. Ved oppstart er det en videokonsultasjon med klinisk ernæringsfysiolog i gruppe for å gi en innføring i Mage-tarmskolen. Deretter får deltakerne tilgang til innholdet i Mage-tarmskolen som er laget av gastroenterologer, psykolog, manuellterapeut og klinisk ernæringsfysiolog.

Innholdet er satt sammen av tekst og video og deltakerne logger inn på sin digitale enhet med BankID. Etter innlogging kan deltakerne kommunisere trygt med klinisk ernæringsfysiologer via en meldingsfunksjon.

 

Hva går studien ut på?

Studien tildeler deltakerne tilfeldig til en av fire grupper som får tilgang til ulik sammensetning av innholdet i Mage-tarmskolen. Målet er å finne ut hvilke deler som har størst effekt og hvilke deltakere som har effekt slik at innholdet kan tilpasses den enkelte når behandlingstilbudet gjøres nasjonalt tilgjengelig.

 

Hvem kan delta i studien?

Studien er åpen for deltakere fra hele landet og alt foregår digitalt. For å delta må du ha fått diagnosen IBS av en lege tidligere. Hvis du er usikker på om du har fått diagnosen IBS anbefaler vi at du avklarer dette i forkant av studien med din fastlege. Andre diagnoser som kan gi mage- og tarmplager (f.eks. IBD, endometriose, cøliaki) er såkalt eksklusjonskriterier og dersom du nå eller tidligere har hatt en av disse diagnosene, kan du dessverre ikke være med i studien. For alle inklusjons- og eksklusjonskriterier, se egen boks.

 

Hva får jeg ut av deltakelse?

Når du deltar i studien vil du få tilgang til et utvalg av innholdet i Mage-tarmskolen i seks måneder, som er studieperioden. Etter studieperioden vil alle deltakere i studien få tilgang til alt innhold i ytterligere tre måneder. I hele perioden, totalt ni måneder, vil det være mulighet for å sende meldinger til klinisk ernæringsfysiolog for oppfølging. Dette er rikelig med tid og det forventes at det vil ta alt fra 2 til 12 uker å gjennomføre behandlingsopplegget.

 

Hva kreves av meg som studiedeltaker?

Hvis du ønsker å være med i studien må du fylle ut et samtykkeskjema ved oppstart. Dette må gjøres i alle kliniske studier for å sikre at deltakerne er godt informert om hva de deltar i og hvilke opplysninger som samles inn. Du må også fylle ut spørreskjemaer om blant annet grad av mageplager og livskvalitet ved oppstart og etter tre og seks måneder. Det tar cirka 30-45 minutter å fylle ut disse spørreskjemaene og resultatene fra disse danner grunnlaget for studieresultatene.

Utover dette velger du selv hvordan du vil jobbe deg gjennom innholdet og det kan gjennomføres når du selv ønsker. Det krever likevel egeninnsats og du må være motivert for å gjøre endringer i egen livsstil. Gode norskkunnskaper og leseferdigheter (bokmål) er også viktig for å få et godt utbytte, da det er mye tekstbasert informasjon.

 

Hva gjør jeg hvis jeg ønsker å delta?

Du trenger ikke henvisning fra lege, men melder selv interesse via et screeningskjema på vår nettside (www.helse-bergen.no/digibs). Hvis du oppfyller kriterier for deltakelse, vil du bli kontaktet på telefon i etterkant. Følg oss også gjerne på Instagram (@digibs).

 

 

Inklusjonskriterier- Kriterier for å kunne delta i studien:

  • Diagnosen irritabel tarm (IBS) gitt av lege
  • Alder mellom 18 og 70 år
  • Hvis du er eldre enn 55 år: koloskopi uten funn de siste fem år
  • BankID og tilgang til tablet, PC eller smarttelefon
  • Magesmerter i snitt én gang i uken de siste tre månedene i tillegg til to eller flere av disse symptomene:
  • Plagene er relatert til avføring (mer eller mindre smerter)
  • Smertene er forbundet med hyppigere eller sjeldnere toalettbesøk
  • Smertene er forbundet med endret konsistens/form på avføring


 

Eksklusjonskriterier - ved følgende kriterier kan du ikke delta i studien:

  • Gravid eller planlagt graviditet de neste seks måneder
  • Andre sykdommer nå eller tidligere:
  • Endometriose
  • Polycystisk ovariesyndrom (PCOS)
  • Diabetes
  • Ondartet sykdom
  • Cøliaki
  • Inflammatoriske tarmsykdommer
  • Alvorlig psykisk sykdom
  • Overforbruk av alkohol eller illegale rusmidler
  • Divertikulitt
  • Tarmslyng
  • Omfattende kirurgi i mage eller tarm
  • Ingen «røde flagg» symptomer i løpet av de siste seks månedene: Gjentakende episoder med ekstrem nattesvette som gir vått nattøy/sengetøy, ufrivillig vekttap ≥ 4,5 kg eller 5 % av din vanlige vekt, blod i avføringen (kjente årsaker kan eksempelvis være hemoroider).

Nyheter

  • Mage-tarmforbundet nominert til Helseprisen – vi trenger din stemme!

    Vi har en fantastisk nyhet å dele med dere! Mage-tarmforbundet er nominert til Helseprisen 2024 for

    Les mer
  • Har du IBS og vil prøve fekal transplantasjon?

    Tekst: Miriam Ekelund   ­­– Vi søker etter 200 deltakere fra Vestlandet. Vi har allerede start

    Les mer
  • Mage-tarmforbundet lanserer hjelpetelefon for medlemmer

    Trenger du noen å snakke med? Å få en mage-tarmsykdom kan oppleves utfordrende på mange områder. Da

    Les mer
Se alle nyheter

Sterkere sammen! Vi ønsker å oppfordre alle som leser dette og som ønsker å støtte Mage-tarmforbundet og vårt arbeid til å melde seg inn i vår organisasjon. Jo flere vi er, jo sterkere stemme får vi!

Bli medlem