Du er nå logget inn!

Min side login

www.lmfnorge.no

Om du er betalende medlem og har registrert din e-postadresse hos LMF kan du logge deg inn i innloggingsbildet under.

Ønsker du å registere eller endre din e-post, kan du klikke her.

Ved første gang innlogging eller ved glemt passord trykk på knappen passord.


Meny Min side

Nyhetsartikkel

Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer starter innsamling for IBS-pasienter!

Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer starter innsamling for IBS-pasienter!

Nedleggelse av forskningsprosjekt på irritabel tarm kan få dramatiske konsekvenser for hver femte nordmann

Publisert: 16.04.2021

Denne artikkelen ble først publisert 28. mars 2021.

Foto: Pixabay

Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer (LMF) kjemper for en sårbar og forsømt gruppe og starter nå en ekstraordinær innsamlingsaksjon for å redde forskningsprosjekt på irritabel tarm og fekaltransplantasjon.

Forskere ved Stord sykehus (Helse Fonna), Haukeland Universitetssykehus og Universitet i Bergen har forsket sammen på fekaltransplantasjon og irritabel tarm siden 2016. Over 350 pasienter fra hele Norge har deltatt i studien og resultatene fra det landsdekkende prosjektet har vært enestående positive. Hele 9 av 10 blir bedre og resultatene har blitt publisert i tidsskriftet Gut. Nå skal imidlertid forskningsprosjektet stoppes på grunn av manglende bevilgning fra Forskningsrådet og Helse Vest.

Dette ønsker Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer (LMF) å gjøre noe med. Foreningen har opprettet en innsamlingsaksjon hvor alle donasjoner uavkortet skal gå til det aktuelle forskningsprosjektet.

– LMF oppretter normalt ikke innsamlingsaksjoner til spesifikke forskningsprosjekter, men gjør et unntak denne gangen da prosjektet har gitt så gode resultater og det i dag ikke finnes et reelt behandlingstilbud til personer med irritabel tarm. Vi ønsker å forsvare våre medlemmers interesser. I tillegg håper vi mer forskning i dette prosjektet kan føre til at fekaltransplantasjon på sikt blir en integrert del av det offentlige behandlingstilbudet til alle med irritabel tarm ved alle norske sykehus, sier generalsekretær i LMF, Mads Johansson.

Opptil 1 million nordmenn lider av irritabel tarmsyndrom. Dessverre har ikke forskerne kommet veldig langt med å forstå irritabel tarm, og enda mindre hvordan tilstanden skal behandles. I dag går behandling ut på symptomlindring.

– Dagens behandlingstilbud er et stort vakuum som trengs å fylles. Det er beklagelig at et lovende forskningsprosjekt skal avsluttes når det virker på 90 % av pasientene, og hvor målgruppen kan utgjøre hver femte nordmann, utdyper Johansson.

Johansson påpeker at uten videre forskning i prosjektet, vil vi ikke få vite hvorfor denne forskningen skiller seg positivt ut fra andre lignende forskningsprosjekter.

– Det vil være synd om det ikke bygges videre på kunnskapen i prosjektet, og dersom muligheten til å finne ut hvorfor dette prosjektet har gitt så gode resultater går tapt, avslutter han.

Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer håper så mange som mulig ønsker å gjøre en god gjerning for 20 % av befolkningen, enten du har diagnosen selv eller ikke.

Doner en slant til innsamlingsaksjonen via Spleis eller Vipps valgfritt beløp til vippsnummer 665099.

Ingen bidrag er for små. Tusen takk!

LMF understreker at dersom Helse Fonna skulle takke nei til pengene, vil pengene gå til Nasjonal kompetansetjeneste for mage-tarmsykdommer (NKFM). 

Nyheter

 • Populær pepperkakehusauksjon donerer penger til gode formål

  Henrik Tangen er selve pepperkakegeneralen på Telemarkskysten. Kontoret i Bamble, med Tangen i spiss

  Les mer
 • Stor takk til Bjørn Moum!

  I september deltok Mage-tarmforbundet på symposium for professor emeritus Bjørn Moum i forbindelse m

  Les mer
 • Kjenner du til IBDinfo-appen?

  Synes du det er vanskelig å vurdere hvordan din IBD påvirker deg i hverdagen, og huske hvordan det f

  Les mer
Se alle nyheter

Sterkere sammen! Vi ønsker å oppfordre alle som leser dette og som ønsker å støtte Mage-tarmforbundet og vårt arbeid til å melde seg inn i vår organisasjon. Jo flere vi er, jo sterkere stemme får vi!

Bli medlem