Du er nå logget inn!

Min side login

www.lmfnorge.no

Om du er betalende medlem og har registrert din e-postadresse hos LMF kan du logge deg inn i innloggingsbildet under.

Ønsker du å registere eller endre din e-post, kan du klikke her.

Ved første gang innlogging eller ved glemt passord trykk på knappen passord.


Meny Min side

Nyhetsartikkel

Magdy El-Salhy fikk Mage-tarmforbundets hederspris
Magdy El-Salhy er professor emeritus, overlege og spesialist i gastroenterologi og indremedisin. Han har vært tilknyttet Mage-tarmforbundet som medisinsk rådgiver siden 2021. Foto: Steinar Mæhlum.

Magdy El-Salhy fikk Mage-tarmforbundets hederspris

Magdy El-Salhy ble tildelt hedersprisen under Mage-tarmforbundets utviklingsseminar i Trondheim i juni.

Publisert: 28.09.2023

Tekst: Steinar Mæhlum

 

Magdy El-Salhy er professor emeritus, overlege og spesialist i gastroenterologi og indremedisin. Han har vært tilknyttet Mage-tarmforbundet som medisinsk rådgiver siden 2021.

El-Salhy får prisen for sitt mangeårige engasjement og omsorg for pasienter med fordøyelsessykdommer, hans kamp for at personer med irritabel tarm (IBS) skal få et bedre behandlingstilbud og for hans frivillige innsats som rådgiver for Mage-tarmforbundet.

El-Salhy fullførte medisinstudiet og doktorgrad i henholdsvis 1981 og 1989, begge ved Uppsala universitet i Sverige. Han har publisert en rekke fagartikler og sitter i redaksjonen i syv internasjonale tidsskrifter. El-Salhys forskningsfelt de siste 40 årene har vært det nevroendokrine systemet i tarmen, fra grunnleggende vitenskap til kliniske anvendelser.

De siste 15 årene har El-Salhy også egnet sin forskning til IBS med svært gode resultater på forskning på fekaltransplantasjon. El-Salhy har publisert over 300 artikler, skrevet fire fagbøker og en science fiction-roman. Blant annet har El-Salhy, sammen med flere, skrevet boken «Lev godt med irritabel tarm» som er skrevet for pasienter med IBS.

Han er belønnet med flere høythengende nasjonale og internasjonale priser.

El-Salhy er opptatt av å sette pasientstemmen først, og har brukt sin fagkunnskap og erfaring fra helsevesenet til å hjelpe Mage-tarmforbundet til å kjempe for sine medlemmer.

 

Magdy El-Salhy er tildelt Mage-tarmforbundets hederspris for 2023. Foto: Steinar Mæhlum.

 

Ekte sykdom ukjent årsak

El-Salhys interesse for «magetrøbbel» startet med at ingen av hans eldre kolleger ønsket å bruke tid på «pasienter som klaget uten grunn». Han opplevde at lidelsene ikke ble tatt på alvor, bare fordi legene ikke forsto årsaken til plagene.

– Min første jobb etter medisinstudiene var et vikariat på et helsesenter i en småby i Nord-Sverige. Der fikk jeg som vikar de arbeidsoppgavene ingen andre ville ha. Det innebar, blant annet, mange IBS-pasienter. Mine eldre kolleger mente disse maste og klaget uten grunn, mens jeg syntes de ble dårlig behandlet i helsevesenet. Deres lidelser var ekte, selv om vi ikke forsto årsaken eller kunne hjelpe dem. Mitt ønske var å kunne hjelpe disse pasientene og finne en måte å kunne behandle de på, forteller El-Salhy.

Det finnes ingen blodprøver, røntgenbilder eller koloskopiundersøkelser som kan hjelpe legene med å sette en IBS-diagnose.

– Derfor trodde mange at det satt i hodet. Et annet problem er at mange ble behandlet for symptomene mer enn sykdommen. Du fikk medisin mot diare hvis du hadde diare, noe mot magesmertene om du hadde vondt i magen og middel mot forstoppelse hvis du hadde forstoppelse. Nå vet vi at IBS er en ekte sykdom og at den må behandles som det, sier El-Salhy.

 

Fra Suez og Kairo til Uppsala – og Bergen

Magdy El-Salhy ble født i Suez i 1951. I hjemlandet Egypt drømte han om å bli teoretisk atomfysiker, men endte opp med en mastergrad i biologi før han kom til Sverige og startet medisinstudier der. I dag bor han i Norge og han har de to siste årene bodd i Bergen.

Den akademiske karrieren startet med studier i naturvitenskap på Ain Shams-universitetet i Kairo, men Magdy ble raskt mer interessert i biologi. Under sitt arbeid med mastergraden i zoofysiologi kom han i kontakt med den anerkjente svenske forskeren Lars Grimelius. Dette førte til at han flyttet til Sverige og begynte ved Grimelius’ universitet i Uppsala.

Årene i Uppsala var produktive; mens Magdy jobbet i en forskergruppe under Grimelius’ ledelse, studerte han medisin.

Som lege hadde Magdy El-Salhy hadde flere mulige veier å gå for å spesialisere seg. Etter noen år som del av en forskergruppe som jobbet med hormoner i tarmen, sto valget mellom gastroenteorologi og endokrinologi, fagområdet som omhandler selve hormonsystemet. Valget falt på gastro.

– Da jeg jobbet i en forskergruppe ledet av professoren Grimelius på 1970-tallet, kjente vi bare til to hormoner i tarmen. I løpet av de ti årene jeg var med i gruppen oppdaget vi tolv andre hormoner, og det startet en revolusjon i vår forståelse av hvordan tarmen fungerer. Denne spennende utviklingen var også grunnen til at jeg valgte å spesialisere meg innen gastroenteorologi, forteller El-Salhy.

 

Setter pasientstemmen først

I Mage-tarmforbundets begrunnelse for å gi El-Salhy hedersprisen, blir det blant mange ting fremhevet hans evne til og fokus på å sette pasientstemmen først. Det er helt naturlig med tanke på hvordan medisinstudiene var lagt opp i Sverige på hans tid, mener han.

– Det å skape god kontakt med pasienten var viktig i min medisinutdanning. Under studiene hadde vi seks uker under hvor vi bodde på internat, og vi ble delt i grupper og trente på å etablere god kontakt med pasienten. Den delen av utdanningen er dessverre borte for å få plass til andre prioriteringer. Men jeg har uansett truffet mange unge leger som er dyktige til å se pasientene som et menneske, og ikke bare en diagnose. Så det finnes håp, sier Magdy El-Salhy.

 

Bør ha stor innflytelse

I Norge er det cirka 800.000 personer som er plaget av enten kronisk inflammatorisk tarmsykdom IBD eller irritabel tarm, IBS. Mange har invalidiserende plager og kan bli alvorlig syke. Sykdommene preger ikke bare livet til de som er syke, men også deres nærmeste pårørende.

Mage-tarmforbundet representerer derfor en stor andel av befolkningen. Magdy El-Salhy mener at en av forbundets viktigste oppgaver er å få politikerne til å innse og ta hensyn til hvor inngripende IBD, IBS og andre mage-tarmsykdommer er, når de fordeler ressurser til behandling og forskning.

– Vi må ha innflytelse på politikere, på helsepersonell og på forskning. Mage-tarmforbundet har en langsiktig strategi for å nå sine mål, og jeg glad for at administrasjonen og styret i forbundet er dyktige på nettopp dette arbeidet, sier en optimistisk Mage El-Salhy.

 

Nyheter

 • Mage-tarmforbundet starter oppropet «Matbrølet» om ultraprosessert mat og nasjonale kostråd

  Stadig mer forskning knytter ultraprosessert mat til en rekke sykdommer. Blant annet viser en helt f

  Les mer
 • Har du IBS og vil prøve fekal transplantasjon?

  Tekst: Miriam Ekelund   ­­– Vi søker etter 200 deltakere fra Vestland fylke. Vi har allerede s

  Les mer
 • Bli med på årets familiesamling!

  Vi inviterer alle familier til årets familiesamling 20.-22. september på Skien Fritidspark! Samli

  Les mer
Se alle nyheter

Sterkere sammen! Vi ønsker å oppfordre alle som leser dette og som ønsker å støtte Mage-tarmforbundet og vårt arbeid til å melde seg inn i vår organisasjon. Jo flere vi er, jo sterkere stemme får vi!

Bli medlem