Du er nå logget inn!

Min side login

www.lmfnorge.no

Om du er betalende medlem og har registrert din e-postadresse hos LMF kan du logge deg inn i innloggingsbildet under.

Ønsker du å registere eller endre din e-post, kan du klikke her.

Ved første gang innlogging eller ved glemt passord trykk på knappen passord.


Meny Min side

Nyhetsartikkel

Marit Kolby ble Årets hjelper
Marit Kolby ble overrasket da LMFs generalsekretær Mads Johansson overrakte prisen "Årets hjelper 2021" under noe hun trodde var et vanlig samarbeidsmøte. Foto: Arne Schatten

Marit Kolby ble Årets hjelper

Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer (LMF) har gitt en hederspris til Marit Kolby for hennes arbeid for å avdekke potensielt skadelige tilsettingsstoffer i mat.

Publisert: 14.03.2022

Mandag 14. mars ble matviter og ernæringsbiolog Marit Kolby invitert til et samarbeidsmøte med LMF, men hun var ikke klar over at generalsekretær Mads Johansson og seniorrådgiver Arne Schatten skulle dra opp et diplom og tildele henne tittelen som Årets hjelper 2021.

– Jeg ble overrasket! Jeg trodde vi bare skulle ha et møte om veien videre i samarbeidet, men prisen for «Årets hjelper» kom helt ut av det blå. Det er veldig hyggelig å få denne anerkjennelsen, og at mitt bidrag blir verdsatt, sier hun.

Kolby har kjempet lenge for å øke bevisstheten blant forbrukere og for å forsøke å endre både regelverk og praksis i matindustrien.

– Det er ikke riktig at forbrukerne intetanende skal eksponeres for skadelige stoffer - det er rett og slett ikke deres ansvar å kunne noe om dette. Det har vært frustrerende å erfare hvor lite villighet det er til å ta tak i slike problemstillinger blant de som faktisk har myndighet til å gjøre noe med det, og også hvor tungt det har vært å få pressen til å fremme saken, forteller hun.

Fått gjennomslagskraft

LMF har hatt et tett samarbeid med Kolby, blant annet for å avdekke potensielt skadelige tilsettingsstoffer i mat. Det har resultert i at LMF startet en underskriftskampanje og at matvarekjeden Coop bestemte seg for å droppe disse tilsetningsstoffene i sine nye produkter. Også de andre produsentene har begynt å komme etter.

Kolby forteller at dette samarbeidet har hjulpet henne i den kampen hun har stått i lenge.

– Det var først med samarbeidet med LMF at ballen begynte å rulle. Så takk til Mads og dere andre som plukket opp ballen og tok i bruk de mulighetene som finnes for å skape endring. Jeg synes vi har fått til mye i den tiden vi har samarbeidet. Men nå må også de regulatoriske instansene komme seg på banen, sier matviteren og ernæringsfysiologen og legger til:

– Jeg kommer stadig tilbake til dette sitatet fra den amerikanske antropologen Margaret Mead: «Never doubt that a small group of thoughtful, committed citizens can change the world: indeed, it’s the only thing that ever has.” Synes det passer godt i dette tilfellet, og det illustrerer at vi mennesker aldri må slutte å bry oss, og at vi må si ifra når ting ikke er i orden, sier ildsjelen.

Dyktig formidler

Kolby er utdannet matviter fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) og ernæringsbiolog fra Universitet i Oslo (UiO). Hun jobber som høyskolelektor og underviser i ernæring og medisinsk biologi, og driver i tillegg egen forskning.

I LMFs skriftlige begrunnelse for tildelingen av hedersprisen, understrekes Kolbys evne til å formidle godt faglig forankret informasjon på en folkelig måte:

«Kolby har en egen, spesiell evne til å forklare komplisert fagstoff på en engasjert og lettfattelig måte gjennom mange ulike kanaler slik at hun når fram til et bredt publikum. Slik er hun dermed en essensiell aktør for å fremme god tarmhelse for det norske folk.»

Godt samarbeid

Kolby formidler oppdatert kunnskap om kosthold både i vitenskapelige og populærvitenskapelige medier. Hun har dessuten jobbet iherdig sammen med LMF med å:

 • Fremme ny, banebrytende forskning om potensielt skadelige tilsetningsstoffer i mat og dagligvareprodukter.
 • Vært med LMF i dialogmøter med store aktører innen den norske matprodusent-bransjen.
 • Holdt foredrag for LMFs medlemmer.
 • Brukt sosiale medier til å nå fram med egen forskning og i samarbeid med LMF.
 • Bistått med faglig tyngde i LMFs artikler og i korrespondanse med viktige instanser som Mattilsynet og helse- og omsorgskomiteen.

Nyheter

 • Bli med på markeringen vår av IBD-dagen 23.mai

  Mage-tarmforbundet inviterer til markering av verdens IBD-dag med et fysisk arrangement på Kulturhus

  Les mer
 • Mage-tarmforbundet inviterer til årets familiesamling

  Vi ønsker med glede å invitere alle familier i Mage-tarmforbundet til vår årlige familiesamling. I

  Les mer
 • Nyttige apper for oss med mage-tarmsykdommer

  Skrevet av Miriam Ekelund.   De tre appene som er mest aktuelle for oss med mage-tarmsykdommer

  Les mer
Se alle nyheter

Sterkere sammen! Vi ønsker å oppfordre alle som leser dette og som ønsker å støtte Mage-tarmforbundet og vårt arbeid til å melde seg inn i vår organisasjon. Jo flere vi er, jo sterkere stemme får vi!

Bli medlem