Du er nå logget inn!
I sitt foredrag på IBD-dagen henviste gastroenterolog Arne Rødseth til en ny studie fra Göteborg Universitet:
I en ny prisbelønnet studie fra Göteborg Universitet, avslører forskere for første gang sammenheng mellom bakterier i tarmen til IBS-pasienter og om pasientene oppnår bedring av lavFODMAP-dietten.
Denne dietten (fermenterbare oligosakkarider, disakkarider, monosakkarider og polyoler) har seilt opp som en førstelinjeterapi for pasienter med IBS. Imidlertid er dietten vanskelig å følge, og rundt halvparten av pasientene får ingen symptomlindring.
Resultatene fra studien ble presentert for første gang under den største Europeiske konferansen for gastroenterologer (UEGWeek) høsten 2016. Studien var en av fem studier som ble utmerket med pris for beste studie. Den gangen utalte en av forskerne bak studien, Dr Sean Bennet, i en pressemelding fra UEGW konferansen, at lavFODMAP dietten kan være svært effektivt for noen IBS- pasienter, men til nå har det vært umulig å på forhånd identifisere disse pasientene.
– Dessverre er dette et svært krevende kosthold som krever utelukkelse av hele matgrupper. Vi har derfor sett på måter å forutsi hvem som vil få størst mulig nytte av å prøve den, uttalte Bennet.
Respons på lavFODMAP
Nå er studien publisert i sin helhet i journalen GUT. I studien ble dysbiosen (avvikende tarmbakterie sammensetning) målt i pasientprøver ved hjelp av fekal analysen, GA-map™ Dysbiosis Test. "Pasienter som ikke hadde effekt av lavFODMAP dietten, hadde flere avvik i bakterieprofilene sine før de startet dietten, enn de som hadde effekt av dietten," sa Bennet.
– Å være i stand til å forutsi at en pasient sannsynligvis ikke vil respondere på lavFODMAP-dietten betyr at andre behandlingsformer kan vurderes tidligere. Disse pasientene kan da bli spart for en krevende diett med et kosthold som de ikke har noen effekt av, eller som i verste fall forverrer symptomene.»
Ny norsk analyse tilbyr bakterietesting
Metoden, som ble benyttet for å analysere bakteriene i denne studien, er en unik test utviklet av firmaet Genetic Analysis i samarbeide med forskere på Norges miljø- og biovitenskapelige Universitet (NMBU). Genetic Analysis tilbyr nå GA-map™ Dysbiosis Test til forskere og leger. Imidlertid er testen såpass ny at den ennå ikke har kommet under refusjonsordningen til HELFO. Pasienter må derfor betale for testen selv.
– Helt siden oppstart av firmaet, har vårt største ønske vært å kunne tilby leger og pasienter en analyse som kan gjøre livet til IBD- og IBS-pasienter bedre» sier CEO i Genetic Analysis Ronny Hermansen. IBS- pasienter har lenge vært en neglisjert pasientgruppe. Uten funn på endoskopiske undersøkelser, har det vært en stor utfordring for leger å finne et utgangspunkt for individuell behandling. Med vår metode ser vi at opptil 70% av IBS-pasientene har dysbiose. Bakterieprofilene varierer fra pasient til pasient og vil kunne si noe om hvilken behandling den enkelte pasienter skal ha.»
–Til nå har det ikke vært tilgjengelig noen standardisert metode for å identifisere og kartlegge dysbiose. Vi er stolte over å være de første i verden med å tilby en slik test» sier Hermansen. Videre understreker han at selv om resultatet fra Universitetet i Gøteborg kan være starten på et paradigmeskifte innen skreddersydd behandling for IBS-pasienter, kreves det oppfølgingsstudier som kan støtte opp om disse resultatene.
Bruk av dysbiosetest
Pasienter som ønsker å måle sin dysbiosestatus, må utføre dette i samarbeid med helsepersonell. Et alternativ for IBS-pasienter i Oslo området er å benytte seg av tilbudet på Volvat, Majorstuen. Dysbiosetesten kan også rekvireres av spesialist eller fastlege, men ettersom dette er en ny analyse, så vil det være naturlig at mange leger ikke er kjent med denne analysen ennå, og det anbefales derfor å bestille informasjon og rekvisisjon som kan tas med til konsultasjonen her:
Referanser:
United European Gastroenterology Journal; 2016: 2 (Supplement 1)
Bennet SMP, Böhn L, Störsrud S, et al Multivariate modelling of faecal bacterial profiles of patients with IBS predicts responsiveness to a diet low in FODMAPs Gut Published Online First: 17 April 2017. doi: 10.1136/gutjnl-2016-313128
Rett medisin til rett pasient Temaet for arrangementet er «Rett medisin til rett pasient». IBD st
Les merMage-tarmforbundet inviterer til digitalt foredrag for våre medlemmer tirsdag 22. april klokken 19:3
Les mer12. mars stilte vår generalsekretær, Mads Johansson, opp på God Morgen Norge i følge med Lene Viste
Les merSterkere sammen! Vi ønsker å oppfordre alle som leser dette og som ønsker å støtte Mage-tarmforbundet og vårt arbeid til å melde seg inn i vår organisasjon. Jo flere vi er, jo sterkere stemme får vi!
Bli medlem