Du er nå logget inn!

Min side login

www.lmfnorge.no

Om du er betalende medlem og har registrert din e-postadresse hos LMF kan du logge deg inn i innloggingsbildet under.

Ønsker du å registere eller endre din e-post, kan du klikke her.

Ved første gang innlogging eller ved glemt passord trykk på knappen passord.


Meny Min side

Nyhetsartikkel

Oppsiktsvekkende funn om bakterieveksten i tynntarmen

Oppsiktsvekkende funn om bakterieveksten i tynntarmen

Man har trodd at bakterieveksten i tynntarmen ligner mye på tykktarmsbakteriene. En ny forskning viser at tynntarmsbakteriene likner mer på bakteriene i munnen.

Publisert: 20.03.2023

Av; Miriam Ekelund

Foto: Sykehuset i vestfold 

 

– Man må skrive om lærebøkene og begynne å tenke helt nytt, mener Heidi Cecilie Villmones, som jobber som overlege ved Mikrobiologisk avdeling ved Sykehuset i Vestfold. Hun fullførte en doktorgrad om tynntarmsbakteriene i fjor høst, og mener å ha kommet frem til oppsiktsvekkende resultater.

– Tidligere har man trodd at bakteriene i tynntarmen ligner på de vi har i tykktarmen, men forskningen min viser at de ligner mer på de vi har i munnen og at det er mye mindre av dem, forteller hun.

Overlege Heidi Cecilie Villmones har forsket på bakteriene i tynntarmen. Hun mener man har tatt feil når det gjelder bakteriesammensetningen i tynntarmen. Foto: Sykehuset i Vestfold

 

 

Forsker på bakterier: Overlege Heidi Cecilie Villmones har forsket på bakteriene i tynntarmen. Hun mener man har tatt feil når det gjelder bakteriesammensetningen i tynntarmen. Foto: Sykehuset i Vestfold.

 

Hentet under kirurgi

Dette kom hun frem til ved å ta slimhinneprøver under kirurgi fra 60 + 150 ulike pasienter. Disse ble så dyrket i eget laboratorium og testet for DNA fra ulike bakteriestammer. Her ble en PCR-test benyttet, da den kan forstørre opp nesten ubegrenset, slik at man får et veldig detaljert bilde av hva som finnes der.

Les hele studien her eller her.

De nye funnene gjør tilstanden «Small Intestinal Bacterial Overgrowth» (SIBO) høyaktuell. Man har visst i flere år at overvekst av bakterier i tynntarmen kan gi sterke plager, og at SIBO bør behandles. Villmones mener imidlertid at det er vanskelig å si noe sikkert om hvilke symptomer tilstanden gir.

– Det spørs helt hvilke bakterier man har overvekst av. De ulike bakteriene kan gi forskjellige symptomer, sier hun og legger til at forskningen vil ha stor betydning for veien videre innen fagfeltet.

– Siden arbeidet vårt har kartlagt et «normalt» referansemateriale, blir det nå mye enklere å identifisere bakteriene som ikke skal være i tynntarmen. Veien ligger nå åpen for spennende forskningsprosjekter.

Hør mer om de interessante forskningsfunnene i siste episode av Mage-tarmforbundets egen podkast, Tarmkanalen.

 

Tøff kur

Kristina Nicholls har Irritabel tarm (IBS) og fått påvist tilstanden SIBO gjennom en pusteprøve. For å behandle tilstanden, fikk hun valget mellom en antibiotikakur og en urtekur. Hun valgte det sistnevnte, og skulle gå på den i 3 uker.

– Jeg fikk så store smerter at jeg ble sengeliggende. Det var rundt juletider og jeg hadde en familie å ta vare på. Jeg kunne ikke bli liggende på et soverom, derfor måtte jeg gi meg etter en uke, forteller hun.

Nicholls har urteboksene stående fortsatt, men har funnet andre måter å holde tilstanden i sjakk på.

– Jeg går på lavFODMAP-dietten og har god effekt av det. I stressende perioder kan jeg ha litt mer problemer, men så lenge jeg følger dietten, går det stort sett greit. Da greier jeg å samarbeide med SIBO-en.

 

Nyheter

 • Mage-tarmforbundet starter oppropet «Matbrølet» om ultraprosessert mat og nasjonale kostråd

  Stadig mer forskning knytter ultraprosessert mat til en rekke sykdommer. Blant annet viser en helt f

  Les mer
 • Har du IBS og vil prøve fekal transplantasjon?

  Tekst: Miriam Ekelund   ­­– Vi søker etter 200 deltakere fra Vestland fylke. Vi har allerede s

  Les mer
 • Bli med på årets familiesamling!

  Vi inviterer alle familier til årets familiesamling 20.-22. september på Skien Fritidspark! Samli

  Les mer
Se alle nyheter

Sterkere sammen! Vi ønsker å oppfordre alle som leser dette og som ønsker å støtte Mage-tarmforbundet og vårt arbeid til å melde seg inn i vår organisasjon. Jo flere vi er, jo sterkere stemme får vi!

Bli medlem