Du er nå logget inn!

Min side login

www.lmfnorge.no

Om du er betalende medlem og har registrert din e-postadresse hos LMF kan du logge deg inn i innloggingsbildet under.

Ønsker du å registere eller endre din e-post, kan du klikke her.

Ved første gang innlogging eller ved glemt passord trykk på knappen passord.


Meny Min side

Kalender

Oversikt over aktuelle og kommende aktiviteter i LMF.

Fordøyelsen

Fordøyelsen er LMFs medlemsmagasin som sendes ut til medlemmene 4 ganger i året.

Mestringskurs

Oversikt over mestringskurs.

Tarmkanalen

Tarmkanalen er en podkast fra Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer (LMF).

Aktuelt Se vårt nyhetsarkiv

Mage-tarmforbundet starter oppropet «Matbrølet» om ultraprosessert mat og nasjonale kostråd

Mage-tarmforbundet starter oppropet «Matbrølet» om ultraprosessert mat og nasjonale kostråd

Utkastet til nye kostråd nevner ikke ultraprosessert mat. Nå tar Mage-tarmforbundet saken i egne hender.

Publisert: 26.04.2024

Stadig mer forskning knytter ultraprosessert mat til en rekke sykdommer. Blant annet viser en helt fersk paraplystudie at økt inntak av ultraprosessert mat øker risikoen for å få 32 skadelige helsetilstander. Studien tar for seg mange metaanalyser og omfatter nesten 10 millioner mennesker.

I mars publiserte Helsedirektoratet utkast til de nye nasjonale kostrådene. Kostrådene, som nå ligger ute på høring, kommer uten en anbefaling om å redusere inntaket av ultraprosessert mat.

Det har fått interesseorganisasjonen Mage-tarmforbundet til å reagere. Ultraprosessert mat er nemlig vist å gi økt risiko for å utvikle både inflammatorisk tarmsykdom (IBD) og irritabel tarmsyndrom (IBS). Mage-tarmforbundet har derfor startet oppropet «Matbrølet», hvor de krever at Helsedirektoratet legger til råd om å begrense inntaket av ultraprosessert mat og spise mest mulig råvarebasert mat.

SIGNER OPPROPET HER: WWW.OPPROP.NET/MATBROLET

 

Viktig å forebygge

– Vi gjør dette fordi vi ikke kan sitte stille og se på lenger. Forskningen som knytter ultraprosessert mat til tarmsykdommer og andre sykdommer, vokser og vokser. Samtidig opplever vi at norske helsemyndigheter er for passive. Dette er sykdommer som medfører store personlige lidelser og samfunnsmessige kostander. Vi må gjøre alt vi kan for å forebygge, og her spiller de nasjonale kostrådene en viktig rolle, sier generalsekretær i Mage-tarmforbundet Mads Johansson.

Johansson er bekymret for den totale mengden ultraprosessert mat befolkningen får i seg. Han viser til at 60 % av maten nordmenn kjøper er ultraprosessert, og at både Verdens helseorganisasjon (WHO) og et titalls andre land allerede har råd om å begrense inntaket av sterkt bearbeidet/ultraprosessert mat.

 

Lite råvarer

Ultraprosessert mat er ikke det samme som prosessert mat. Ultraprosessert mat er rene industriproduserte produkter som kjennetegnes ved at det er vanskelig å kjenne igjen råvarene maten er laget av. Den inneholder gjerne mange ingredienser som ikke er vanlig å ha på et kjøkken. Dette kan være ekstrakter av råvarer som vegetabilske oljer, sukker og stivelse, og ingredienser som er fremstilt i laboratorier (aromastoffer, smaksforsterkere, fargestoffer og konsistensmidler). Andelen råvare i sin rene form er enten minimal eller ikke til stede. Ultraprosessert mat inneholder ofte flere tilsetningsstoffer, slik som blant annet det omstridte stoffet karragenan, som studier også har koblet til tarmbetennelse.

 

Mener vi ikke kan vente

– For oss som representerer personer som blir rammet av sykdom og daglig ser konsekvensene det medfører, mener vi at det ikke kan ventes lenger med å gi et slikt råd. Vi har alt å vinne på dette. Jeg unner ingen å få disse sykdommene, sier Johansson.

Mage-tarmforbundet vil sende Matbrølet og signaturene til Helsedirektoratet innen høringsfristen som er 20. mai 2024.

– Vi håper alle som engasjerer seg for saken signerer oppropet og deler det med de rundt seg. Vi står sterkere sammen og nå har folk sjansen til å gjøre en forskjell. Med mange nok signaturer kan vi få til en endring, oppfordrer en engasjert generalsekretær.

 

Inviterer til bred oppslutning

Forbundet oppfordrer også andre organisasjoner og bedrifter til å tilslutte seg oppropet.

– Vi ønsker at Matbrølet skal være en felles koalisjon av organisasjoner, bedrifter og grupperinger som engasjerer seg for samme sak. Derfor inviterer vi alle interesserte organisasjoner til å tilslutte seg initiativet. Alle tilsluttede organisasjoner vil få navnet sitt listet opp i oppropet, avslutter Johansson.

Blogg Se vårt bloggarkiv

Samfunnet er ikke for alle

Å gå på toalettet er like grunnleggende som å puste, spise og drikke. Hvorfor gjør vi det da så vanskelig for befolkningen å gjøre sitt fornødne?

Les mer..

En bekymring for kostrådene og en hyllest til Marit Kolby

De nye kostrådene kommer ikke med noen anbefaling om å redusere inntaket av ultraprosessert mat. Dette er ikke greit.

Les mer..

Bruk forbrukermakten

Vi kan ikke akseptere mat som kan gjøre oss sykere.

Les mer..

Ikke tro at du vet alt om meg

Hvorfor er folk så raske til å dømme uten å kjenne din situasjon?

Les mer..

Jeg har Crohns - jeg er glad

Selv om Crohns er en tøff sykdom å ha, ser denne bloggeren mange lyspunkter i tilværelsen.

Les mer..

Frank Hilpüsch - du ga meg livet tilbake fra Crohns

I bloggen Crohnsmonsteret hyller Marion Gryde legen som ga henne fekal transplantasjon. Hun har inflammatorisk tarmsykdom, men har kommet i remisjon etter denne behandlingen.

Les mer..

Arrangementer Se alle