Du er nå logget inn!

Min side login

www.lmfnorge.no

Om du er betalende medlem og har registrert din e-postadresse hos LMF kan du logge deg inn i innloggingsbildet under.

Ønsker du å registere eller endre din e-post, kan du klikke her.

Ved første gang innlogging eller ved glemt passord trykk på knappen passord.


Meny Min side

Bloggartikkel

Frank Hilpüsch - du ga meg livet tilbake fra Crohns

I bloggen Crohnsmonsteret hyller Marion Gryde legen som ga henne fekal transplantasjon. Hun har inflammatorisk tarmsykdom, men har kommet i remisjon etter denne behandlingen.

Publisert: 20.10.2021
Frank Hilpüsch - du ga meg livet tilbake fra Crohns
Marion Gryde poserer her sammen med legen Frank Hilpüsch, som ga henne behandlingen som snudde rundt på alt i livet hennes. Foto: privat

Skrevet av: Marion Gryde

Blogginnlegget ble først publisert på bloggen Crohnsmonsteret

Jeg tok siste transplantasjon 01.09.2021

Hadde det ikke vært for deg og din forskning på irritabel tarm (IBS) og inflammatorisk tarmsykdom (IBD), hadde jeg fortsatt vært syk og på vei mot å bli uføretrygdet nå. Fordi du hadde tro på at fekal transplantasjon (FMT) ville fungere på meg, er jeg nå blitt kvitt magesmertene. Betennelsen i tarmen er helt borte.

Les også: Innsamlings-aksjon for FMT-forskning

Jeg kan spise normalt uten å få vondt og kaste opp. Jeg har så smått fått begynt på jobb igjen. Jeg kan være sosial igjen uten smerter, kvalme, oppkast og 30 dobesøk i døgnet. Alle blødninger er borte. Siste Calprotektin-test var under 15. Den skal ligge under 50. Den har vært opp i 3000-4000 på det verste. Og jeg har ikke lungebetennelse lengre. Immunforsvaret bygger seg opp. Men etter så lang tids sykdom tar det tid før kroppen klarer å bygge seg helt opp, og orke det lille ekstra. Minuset er at vekta øker i rekordfart. Men heller tjukk enn syk, så jeg bryr meg lite om det.

Les også: Stor studie med fekal transplantasjon

Jeg kan gå i stallen igjen uten å være syk og dårlig. Jeg kan gå tur med hunden uten å holde på å gå i bakken og svime av. 

Jeg er ikke lei meg lengre. Trenger ikke å ta morfin-preparater lengre mot smerter. 

Min eldste datter slipper å ta seg av alt lengre. Hun får være ungdom. Hun slipper å bekymre seg, kan tørre å reise bort, slipper å tenke på hvordan hun skal få sin mor til å spise. Min yngste slipper å unnvike meg, fordi hun ikke klarer å se moren så nedbrutt og dårlig. Min mor og far slipper å vri hodene sine mer av bekymring. Alle har senket skuldrene. Kun fordi du Frank driver med dette, og ga meg muligheten til å få FMT-behandling.

Jeg sa alltid da jeg drev med dyrevern; «Jeg kan ikke redde alle. Men for det individet som blir reddet, betyr det alt.»

Tusen takk til deg Frank. Hadde du ikke tatt meg inn og forsøkt, hadde jeg ikke vært på denne stien nå. Jeg håper du får medalje for din forskning og alle pasientene som har fått et nytt liv på grunn av deg. Jeg håper staten og Helse-Norge, gastroleger og politikere kan se på denne forskningen og la det bli normal praksis, så folk med tarmsykdom slipper å lide. Og slipp masse medisiner med sterke bivirkninger, når det finnes en behandling som kan hjelpe tarmen å normalisere seg, og en kan bli frisk.

Vi med Crohns må muligens ha denne behandlingen en gang i året, eller hvert andre år, noen må også ha FMT en gang i halvåret. Det er kostbart. Den vanlige mann i gata har ikke råd. Derfor blir ofte folk uføretrygdet, og lever i smerter til de dør. 

Staten ville tjent mye på at dette ble vanlig behandling i Norge. I stedet for må folk kjempe for å få denne behandlingen. Eller de gir opp…

Jeg har en fastlege som har kjempet sammen med meg. Tusen takk. Hadde du ikke hørt på meg, hadde jeg enda vært fast inventar hos deg. 

Jeg var heldig. Jeg fikk samlet inn via spleis. Så takk til alle som donerte og hjalp til. Uten dere hadde jeg aldri hatt penger til dette. Så dere har også bidratt til at livet er på rett vei nå.

Blogginnlegget gir uttrykk for bloggerens personlige synspunkter og opplevelser, og er ikke nødvendigvis i tråd med LMFs meninger.

Blogg arkiv

 • Samfunnet er ikke for alle

  Debattinnlegg skrevet av Mads Johansson, generalsekretær i Mage-tarmforbundet I dag den 19. novem

  Les mer
 • En bekymring for kostrådene og en hyllest til Marit Kolby

  Tekst: Mads Johansson, generalsekretær i Mage-tarmforbundet.  Bilde: Shutterstock / Bilde Johan

  Les mer
 • Bruk forbrukermakten

  Innlegget har stått på trykk i Dagsavisen Mads Johansson, generalsekretær i LMF Kanskje så man

  Les mer
Se alle artikler

Sterkere sammen! Vi ønsker å oppfordre alle som leser dette og som ønsker å støtte Mage-tarmforbundet og vårt arbeid til å melde seg inn i vår organisasjon. Jo flere vi er, jo sterkere stemme får vi!

Bli medlem