Du er nå logget inn!
Tekst: Anne Kristin Rødelv. Tegning: Sophy Higgins
Jeg tenker på en helt spesiell hjelper.
En hjelper som gir av seg selv ut fra egen erfaring.
Erfaring, hva mener du nå?
Den livserfaringen du har fått fordi livet ditt tok en helt annen retning. Erfaringen du fikk fordi du måtte ta mange ekstra omveier og lange avstikkere bort fra den stien du egentlig planla å gå.
Erfaringen du gjorde deg om at tilliten til livet kan få seg en alvorlig brist, når en ukjent diagnose gjør krav på å få spille førstefiolin.
Erfaringen du har fått på grunn av alle de vanskelige valgene du måtte ta. Valg du, i din villeste fantasi, aldri tenkte skulle bli aktuelt å vurdere engang.
Erfaringene du fikk da du forsøkte å klamre deg til A4-livet, og du, litt etter litt, kjente at grepet glapp.
Erfaringen du fikk på grunn av alle ekstra sår. Både de fysiske, men ikke minst de psykiske. De som bare fulgte med på lasset da du tenkte at nå maktet du ikke mer.
Ikke minst - den viktigste erfaringen, den du så gjerne deler raust med alle rundt deg; Erfaringen du gjorde da du klarte å se at glasset ikke bare var halvtomt, men at livet faktisk kunne være godt, også med en alvorlig diagnose.
Dette klarte du, til tross for at du var den som trakk sykdomsloddet, og det kvalifiserer jo ikke akkurat til noen lukrativ førstepremie.
Har du tenkt på at nettopp du besitter en enorm erfaringskompetanse? Denne kompetansen kan bli et nyttig verktøy for andre. På samme måte som andres erfaring kan bli gode verktøy for deg.
Og hvordan kan så erfaringskompetanse være et nyttig verktøy?
Å kjenne en hjelper, som forstår din situasjon og vet hva du daglig må håndtere, er gull. En som kanskje bare lytter til det du sier, eller gir deg råd for at du skal få en bedre hverdag. En hjelper som du kan speile deg i, og som kan gi en uvurderlig støtte når livet røyner på. Det kan hjelpe deg, først å fremst til å forstå at du ikke er alene om det du strir med. Bare å vite det kan faktisk være en trøst i seg selv.
Å høre en hjelper si at livet kan bli godt igjen, til tross for en alvorlig diagnose og et lass med utfordringer, hører kanskje ut som musikk i dine ører? For hvis en annen med like utfordringer som deg har klart det, så kan kanskje du også få det godt igjen?
Å klare å leve godt med en alvorlig fordøyelsessykdom, kan for mange virke som en umulighet. Andres erfaring er derfor nyttig på veien til aksept og mestring. Å være en del av et miljø som forstår hva du går gjennom i denne prosessen er helende, tro meg!
En hjelper deler, både de gode og de dårlige erfaringene. Hjelperen gir gladelig av sine erfaringer. For at nettopp du skal kunne kjenne livsglede selv om sykdommen gjør alt for å holde deg nede. Hjelperen vet av egen erfaring at livet med fordøyelsessykdom kan være krevende. Han har erfart at veien faktisk ble til mens han gikk. Han har lært seg å stille de riktige spørsmålene og fokusere på det som er viktig, nettopp for at livet skal bli best mulig. Mange hjelpere har erfart at når noen dører ble lukket, så ble andre åpnet. En hjelpers erfaringskompetanse kan derfor være det du trenger.
Nå vet du hva en hjelper er, og hvorfor erfaringskompetanse er så viktig å dele. Så, da spør jeg en gang til;
Er du en hjelper?
Ingen er bare det man ser. Du har antagelig i alt strevet med sykdom, oversett din store erfaringskompetanse. Vi har nemlig ofte en tendens til å gjøre akkurat det. Kanskje spesielt når sykdommen har kastet selvtilliten over bord, og du ser at den driver avgårde langt ute på sjøen. Men du skal vite at nettopp du kan hjelpe andre, på grunn av din erfaring.
Visste du at LMF har over 170 hjelpere over det ganske land? Disse hjelperne eller ”likemenn” er med på å skape gode tilbud for deg gjennom LMF.
Sannheten er, at nesten all aktivitet er skapt av LMFs hjelpere. Fra skravlekvelder ute i fylkeslagene, via likemannstelefonen, filmer, forum, ungdomsturer, familiesamlinger, prosjekter via Extrastiftelsen, redaksjonen, medlemsmagasinet Fordøyelsen, sosiale medier, og ikke minst webinar og den årlige IBD-dagen. Arbeidet i LMF drives ut fra erfaringskompetanse, nettopp for å hjelpe deg og alle andre som har krevende dager på grunn av sykdom.
Er du en hjelper? Eller kanskje du nå ser at du burde vært det? LMF ønsker alle nye hjelpere velkommen. Du kan bidra på mange måter. Det første steget for å bli en hjelper, er å bli medlem. Og er du allerede medlem og har en god periode, eller er i remisjon som det kalles, så ikke meld deg ut! Gi din støtte og hjelp til alle som ikke har like gode dager. Vi vet alle, at pendelen fra remisjon til inflammasjon kan snu like fort som årets sommervær.
Om du ønsker å bidra mer utover å melde deg inn, det finner du ut av etterhvert. Husk at ditt bidrag hjelper. Sammen har vi større innflytelse - enn om vi spakt prøver hver for oss, fra hvert vårt nes.
Og sånn helt til slutt – en stor takk til deg som allerede er en hjelper! Du skal vite at nettopp du utgjør en stor forskjell for andre, gjennom din dyrekjøpte erfaringskompetanse.
Vi andre hjelpere ønsker deg hjertelig velkommen i LMF-familien.
Sterkere sammen! Vi ønsker å oppfordre alle som leser dette og som ønsker å støtte Mage-tarmforbundet og vårt arbeid til å melde seg inn i vår organisasjon. Jo flere vi er, jo sterkere stemme får vi!
Bli medlem