Du er nå logget inn!
Du har kanskje sett bildet av den pene, blide damen som smiler på forsiden av VG-nett de siste dagene, med overskriften: Slik lever jeg med Crohns? Deretter forteller hun åpengjertig: – Jeg har kjent på dødsangsten flere ganger.
Damen er Jorunn K. Almendingen, medlem av LMF og fast skribent i Fordøyelsen. Ikke bare er Jorunn flink til å stå frem i medier med sin historie, for å gi andre mer innsikt i livet med fordøyelsessykdommer, men hun uttrykker også dette gjennom ord. Vi har for anledningen funnet frem en tekst hun hadde på trykk i Fordøyelsen nr.3, 2017, der hun forteller at det ikke alltid er like lett å føle suksess ved diett.
Tekst: Jorunn K. Almendingen
Med alvorlig Crohns sykdom, Irritabel tarm syndrom (IBS), Korttarm syndrom (SBS), samt laktoseintoleranse, fruktosemalabsorpsjon og fettmalabsorpsjon, byr kostholdet på en del ekstra utfordringer – langt utenfor det normale. Og jeg vet at jeg ikke er alene.
Tarm i særklasse
På sosiale medier leser vi stadig oftere om de som spiser og lever seg betennelses- og symptomfrie fra sine kroniske tarmlidelser- ja, enkelte sier sågar at de er blitt friske.
Utrolig! Fantastisk! Applaus for dem! Ingenting er vel bedre enn det!
Men er det mulig å oppnå også for oss – de såkalte særtilfellene?
Det er både motiverende og demotiverende å lese om disse «suksesstilfellene». De gir håp, men kan samtidig føre til frustrasjon, fortvilelse og sorg om du ikke lykkes slik som dem.
Jeg har hatt Crohns i over 30 år og tenker at vi er alle særtilfeller. Vi er unike på hver vår måte, og vi har forskjellig utgangspunkt. Vi har ulik grad av sykdom og symptomer. Vi responderer ulikt på behandlinger. Enkelte er operert og mangler deler av tynn og/eller tykktarm, og noen har også fjernet hele tykktarmen og har stomi (pose på magen). Utfordringene knyttet til kostholdet varierer i forhold til hvilken del av tarmen som er fjernet, og om den gjenværende delen er betennelsesfri, sårfri, arrfri eller ikke.
«Design-dietten»
Selv har jeg brukt enormt mye tid og ressurser på å finne ut hvilket kosthold min tarm fungerer best med. Jeg har prøvd og feilet i mange år, både alene og ved hjelp av klinisk ernæringsfysiolog. Det har langt på vei vært en ensom og utfordrende jobb, men også en svært lærerik og interessant prosess.
I store deler av min sykdomshistorie har det vært svært lite fokus på kosthold og diett. Da jeg fikk diagnosen Crohns på midten av 80-tallet var ordlyden – Spis hva du vil! Kostholdet har ingen betydning for denne sykdommen. Symptomene jeg fikk etter inntak av spesifikke matvarer, sa meg noe ganske annet.
Forskningen har gått sakte fremover. I dag er «spotlighten» rettet mot samspillet mellom tarmen, tarmfloraen og kostholdet vårt, og hvordan dette påvirker helsa vår. Likevel - etter 30 år finnes det fremdeles svært lite kunnskap om sammenhengen mellom kost og IBD. Det er frustrerende. Hvorfor det ikke forskes mer på dette, er for meg en gåte.
På min søken etter en roligere mage, fant jeg fort ut at det ikke er mulig for meg og «hoppe på» en hvilken som helst diett. Til det er min situasjon alt for sammensatt og kompleks. Det er likevel mye jeg selv kan gjøre for å få det bedre.
Eliminasjon - justering og tilpasning
Gjennom eliminasjonsdietten har jeg funnet frem til hvilke matvarer som trigger og skaper trøbbel i tarmen, og hvilke som tolereres og fungerer. Ekspertene har anbefalt meg å følge lavFODMAP-dietten, da denne kan vise til dokumentert effekt på irritabel tarmsyndrom, som jeg har i tillegg til Crohns. Selv denne dietten er umulig for meg å følge slavisk, da den ene «tilstanden» står i veien for en annen.
Så hva gjør man da? Jo, man setter sammen sin egen spesialdesignede diett.
Med utgangspunkt i lavFODMAP har jeg i samråd med klinisk ernæringsfysiolog, justert og tilpasset den til det beste for meg. Jeg har hentet tips, råd og inspirasjon fra flere ulike dietter og sper på med næringsdrikker for å få et mest mulig variert, sunt og balansert kosthold. I tillegg tar jeg daglig anbefalte doser med tilskudd av nødvendige vitaminer og mineraler, for å unngå mangeltilstander.
Helt symptomfri eller frisk blir jeg kanskje aldri –
men bedre kan også være bra nok!
....
Vil du lese flere slike historier?
Som medlem i LMF vil du motta meldemsbladet Fordøyelsen i posten 4 ganger i året. Et medlemskap i LMF koster kr. 350 per år. Du behøver ikke ha en diagnose for å bli medlem - det passer like bra for deg som er syk, som for pårørende, til deg som søker mer informasjon om fordøyelsessykdommer, eller for den som vil støtte arbeidet vi i Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer gjør. Les mer om hva du får i medlemskapet og meld deg inn her.
Sterkere sammen! Vi ønsker å oppfordre alle som leser dette og som ønsker å støtte Mage-tarmforbundet og vårt arbeid til å melde seg inn i vår organisasjon. Jo flere vi er, jo sterkere stemme får vi!
Bli medlem