Du er nå logget inn!
Kristin Granli er illustratør, designer og hobbybaker - og hun har skrevet boken Ekte brød uten gluten og ferdige melmikser og driver bloggen Kristin koker. Kristins sitt spesialområdet er gluten- og melkefri bakst, og du finner henne ofte ved kjøkkenbenken, der hun stadig utvikler nye oppskrifter.
Kristin vil gjerne dele juleoppskriftene sin med oss og her får du hennes oppskrift på tebrød!
Hun skriver: –Dette er lette, luftige og sprø småkaker med en mild smak av sitron. Mange baker tebrød til jul, men disse småkakene er like gode hele året. Kanskje det er lurt å bake en liten testporsjon nå, og så slå til med dobbel porsjon til jul?
De holder seg godt i kakeboks, så de er smarte å ha på lur til uventet besøk. Veldig gode til te eller kaffe, eller ved siden av desserter.
Jeg har litt mandelmel i deigen her, det gir ekstra god smak og konsistens, synes jeg. Tips til mandelfrie kaker finner du nederst i innlegget.
Barna kan gjerne være med og bake dem, det er gøy å hakke mandler, og strø mandler og perlesukker på kakene før steking.
Tekst og bilder av kake: Kristin Granli/Kristin Koker
Foto av Kristin: Tanya S. Wallin
Slik gjør du:
Lag deigen: Hakk mandlene og sett til side.
Ha meltypene i en bakebolle og ha deretter i margarinen. Bruk en gaffel eller fingre til å smule margarinen i melet. Det skal bli småkornete og ikke være store klumper med margarin.
Knekk oppi 1 egg. Vent med det andre egget!
Ha deretter i resten av ingrediensene (sukker, sitronskall, hornsalt). Rør lett sammen.
Størrelsen på egget avgjør om du trenger det andre egget i deigen. Jeg brukte 1,5 egg, men da ble deigen litt løs, og jeg justerte med 25 g ekstra rismel. Derfor anbefaler jeg å ha i ett egg først. Det andre egget skal uansett brukes, for kakene skal pensles med egg.
Når deigkonsistensen er grei, (dvs ikke altfor klissete, den skal kunne trilles til pølser) så samles deigen med en slikkepott og settes i kjøleskap i minst 1/2 time.
Utbaking: Strø rismel på bakeunderlaget. Del deigen i biter og trill ut hver bit til en lang pølse, på lengde med langsiden av stekebrettet du skal bruke. Legg pølsen på stekebrett med bakepapir, og gjør det samme med de to andre deigbitene. Med litt rismel på hendene klemmes pølsene litt flatere. Pensle med sammenvispet egg, og strø med hakkede mandler og litt perlesukker.
Stekes på 175 grader i 12 – 15 min, jeg stekte mine i ca. 14 minutter.
Deretter tas stekebrettet ut av ovnen og ovnen skrus ned til 75 grader (varmluft). Del lengdene i skiver med en skarp kokkekniv, og fordel skivene på to stekebrett. Sett begge stekebrettene inn i ovnen igjen og la kakene tørke i 40-50 minutter.
Når de er tørre og sprø settes de til avkjøling på rist. Oppbevares best i tett kakeboks.
Sterkere sammen! Vi ønsker å oppfordre alle som leser dette og som ønsker å støtte Mage-tarmforbundet og vårt arbeid til å melde seg inn i vår organisasjon. Jo flere vi er, jo sterkere stemme får vi!
Bli medlem