Du er nå logget inn!
Tekst: Mads Johansson, Generalsekretær i Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer (LMF)
Foto: Pixabay
Den 10. desember 2020 holdt Helsedirektoratet sin årlige presentasjon om Utviklingen i norsk kosthold. Basert på analyser fra 2019, la de fram en rapport hvor de innledningsvis legger vekt på at de «jobber for å fremme helse i hele befolkningen,og for å gjøre det enklere å velge sunt». Temaet tilsetningsstoffer ble ikke tatt opp. Dette bekymrer oss i Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer (LMF).
Forekomsten av inflammatorisk tarmsykdom (IBD) har økt vesentlig i vestlige land de siste 100 årene. Bare i Europa alene er det to millioner mennesker som lider av IBD. Her i Norge var det i 2017 registrert 38 000 pasienter med kronisk inflammatorisk tarmsykdom - henholdsvis 26 000 med ulcerøs kolitt og 12 000 med Crohns sykdom. Norge er det landet i verden med høyest utbredelse av ulcerøs kolitt per innbygger. I tillegg regner man med at 10-15 % av vår befolkning har irritabel tarm (IBS). Flere av disse sliter betydelig og har nedsatt livskvalitet. Det finnes også en rekke andre fordøyelsessykdommer.
Hva er det egentlig som gjør at så mange sliter med fordøyelsen? Og hvorfor er dette et problem som først og fremst rammer innbyggere i vestlige land - der mange har den forestillingen at moderniseringen har skapt et enklere liv og bedre helse?
Vi i Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer (LMF) ble nylig gjort oppmerksomme på flere forskningsundersøkelser som viser at fire tilsetningsstoffer som er lovlige og helt vanlige i våre matvarer, skaper betennelser i tarmen på forsøksdyr. Dette gjelder tilsetningsstoffene karragenan (E407), (natrium) karboksymetylcellulose (E466, E467) og polysorbat 80 (E433). Disse tilsetningsstoffene finnes i noen varianter av blant annet disse dagligvarene: flere typer brød- og bakevarer, tortillalefser, meieriprodukter, iskrem, kjøttpålegg, bacon, kokosmelk, sauser og tannkrem. I tillegg finnes de i enkelte medisiner og ernæringsdrikker som kjøpes på apoteket.
EUs mattrygghetsorgan European Food Safety Authority (EFSA) har nylig gjennomført en risikovurdering av konsistensmidler brukt i matindustrien. Rapporten viser at ekspertpanelet var kjent med de negative effektene de omtalte konsistensmidlene hadde på dyrene. De ba om mer forskning – også på mennesker (humane studier) for å se om også vi får tarmbetennelser av disse tilsetningsstoffene. I mellomtiden er stoffene lovlige og mye brukt i mat vi får i oss daglig.
Ernæringsfysiolog Marit Kolby Zinöcker påpeker et stort paradoks i EFSA sin vurdering: «Stoffene er testet på dyr før de ble godkjent - og ikke på mennesker. Så når man ser disse nye, negative helseeffektene i dyr, er det jo en total logisk brist å skulle kreve humane studier for å skulle regulere dem. Er dyr bra nok for godkjenning, må de være bra nok for å trekke tilbake godkjenning», sa hun i et intervju til vår nettside.
Vi i LMF har kontaktet både Mattilsynet og Folkehelseinstituttet, men de uttrykker at de stoler på EFSA sin vurdering og at Norge som EØS-medlem ikke kan ha en annen praksis enn EU. Har vi virkelig gitt fra oss makten til å sørge for at våre innbyggere får i oss trygg mat?
Istedenfor et fornuftig føre var -prinsipp der man trekker de potensielt skadelige stoffene fra markedet, så er det altså vi forbrukerne som må bære risikoen. Det vil ta flere år før EFSA har fått nok forskning på bordet til å eventuelt stoppe disse tilsetningsstoffene.
Dette er ikke greit! Vi har derfor startet underskriftskampanjen «Lovlige tilsetningsstoffer kan fremkalle tarminflammasjon: Ikke la oss bære risikoen!» som ligger ute på underskrift.no. Gjennom denne kampanjen håper vi å legge press på Mattilsynet og matvareprodusentene. I mellomtiden håper vi at flest mulig blir oppmerksomme på problemstillingen slik at de selv kan ta bevisste valg rundt hva de vil spise.
Mads Johansson,
Generalsekretær i Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer (LMF)
Hva skjer med denne saken framover?
I tillegg til å fortsette å samle underskrifter i oppropet «Lovlige tilsetningsstoffer kan fremkalle tarminflammasjon: Ikke la oss bære risikoen!», er LMF i dialog med flere større matvareprodusenter her i Norge.
LMF kan røpe at en av de store produsentene allerede er i gang med å undersøke hvordan de kan fjerne disse stoffene i sitt varesortiment. Følg med over nyttår for spennende informasjon!
Lese mer om emnet?
Bakgrunnsartikler:
Debattinnlegg i Tidsskrift for Norsk Legeforening
LMF på nett:
Underskriftskampanje: «Lovlige tilsetningsstoffer kan fremkalle tarminflammasjon: Ikke la oss bære risikoen!»
Kort oversiktsartikkel LMFs nettside
LMFs webredaktør gjester podcasten "Shit Happens"
Artikkel hos Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft (NORILCO)
Debattinnlegg skrevet av Mads Johansson, generalsekretær i Mage-tarmforbundet I dag den 19. novem
Les merTekst: Mads Johansson, generalsekretær i Mage-tarmforbundet. Bilde: Shutterstock / Bilde Johan
Les merInnlegget har stått på trykk i Dagsavisen Mads Johansson, generalsekretær i LMF Kanskje så man
Les merSterkere sammen! Vi ønsker å oppfordre alle som leser dette og som ønsker å støtte Mage-tarmforbundet og vårt arbeid til å melde seg inn i vår organisasjon. Jo flere vi er, jo sterkere stemme får vi!
Bli medlem