Du er nå logget inn!
Forfatter: Trond Svendgård
Forlag: Cappelen Damm
Tekst: Anne Kristin Rødelv
Min oppvekst bydde på mange turer i skog og mark. Sommer og høst hadde disse ofte et dedikert mål; bærplukking. Både de blå, de røde og ikke minst de oransje skulle plukkes, renskes og syltes i porsjoner for vinterhalvåret. Blant oss barna var ikke disse turene like populær, og jeg tenkte at når jeg ble voksen - og fikk bestemme selv, skulle jeg aldri plukke bær!
Men hva skjedde? Joda, selvsagt går jeg på skogstur og plukker kortreist "supermat".
Men det er ikke bare bær som kan sankes. Forfatter og kokk Trond Svendgård har helt rett i at naturen er full av godsaker, og norsk flora er et mer spennende spiskammer enn de fleste av oss er klar over. I denne boken inviteres vi med på ulike sanketurer, og ferden går både i bynære parker, i skogen og i fjæra.
Svendgård brenner for å gi kunnskap om nyttevekster i naturen, og han påpeker paradokset at vi hver dag går rett forbi et naturlig grønnsakshav og inn i nærmeste kolonial, for å handle til middag. Kokkens budskap er at få råvarer har en så god historie, som den du sanker selv.
Ikke visste jeg at jeg kunne finne Villøk og Seiersløk på turene mine. Ei heller at bjørk- og granskudd kan brukes som krydder i maten. Visste du at Sisselrot er Norges lakris eller at Mjødurt smaker som vanilje?
En overraskelse var at den forhatte Skvallerkålen, den jeg prøver å bli kvitt i blomsterbedet, faktisk er spiselig. Ikke nok med det, ugresset er en vitaminbombe! Bak huset, opp mot skogen har jeg en hel åker av det Svendgård kaller «naturens ville persille».
Også i strandkanten finnes spiselige vekster; strandens agurkkål, kystens gourmetsalat samt Norges svar på koriander; Fjæresauløk. Om du tar støvlene på og vasser litt ut i havet, kan du blant annet finne havets trøffel og havets beste kraft.
Boken inneholder tolv turforslag og er delt opp i sanketurer for vår, sommer og høst. Den gir en enkel oversikt over hvilke arter du finner hvor, kjennetegn ved de ulike vekstene og forklaring av terreng. Forfatteren deler også hvordan hver art kan brukes i mat, og flotte oppskrifter samt illustrasjonsbilder gir motivasjon til både turer og kokkelering.
Allemannsretten gir oss alle rett til høsting i utmark, men det anbefales ikke å plukke rent.
La noe være igjen, for da kan du plukke på samme stedet også neste år.
God lesing, god tur og plukk selv!
I hver utgave av medlemsmagasinet Fordøyelsen har vi med tips til bøker som er aktuelle for våre medlemmer. I siste utgave tipset vi om to bøker for bedre tarmhelse samt en bok for bedre lading.
Debattinnlegg skrevet av Mads Johansson, generalsekretær i Mage-tarmforbundet I dag den 19. novem
Les merTekst: Mads Johansson, generalsekretær i Mage-tarmforbundet. Bilde: Shutterstock / Bilde Johan
Les merInnlegget har stått på trykk i Dagsavisen Mads Johansson, generalsekretær i LMF Kanskje så man
Les merSterkere sammen! Vi ønsker å oppfordre alle som leser dette og som ønsker å støtte Mage-tarmforbundet og vårt arbeid til å melde seg inn i vår organisasjon. Jo flere vi er, jo sterkere stemme får vi!
Bli medlem