Du er nå logget inn!

Min side login

www.lmfnorge.no

Om du er betalende medlem og har registrert din e-postadresse hos LMF kan du logge deg inn i innloggingsbildet under.

Ønsker du å registere eller endre din e-post, kan du klikke her.

Ved første gang innlogging eller ved glemt passord trykk på knappen passord.


Meny Min side

Bloggartikkel

Crohns - en uløst gåte for alltid?

Crohns - en uløst gåte for alltid?

Helt siden jeg fikk Crohns, har jeg lurt på èn ting.

Publisert: 23.06.2017

Tekst: Laura M. Ekornsrud

Jeg er en 25 år gammel jente som fikk diagnosen Crohns på kjøpet, etter at jeg ble akuttoperert i 2009. Helt siden da har jeg lurt på mange ting.

Veien videre i form av utdanning og jobbmuligheter, redselen for ny operasjon, helsen min generelt, risikoen for å få tykktarmskreft og andre sykdommer, ernæringstilstanden min, muligheten for en gang å få barn, forhold til venner og familie, utmattelse og masse mer. Men en ting jeg har lurt veldig masse på som jeg vet at mange andre med IBD også har lurt på, er hva som egentlig gjorde at jeg fikk Crohns sykdom. 

Det ekspertene sier, er at årsaken er ukjent, men at det er en kombinasjon av ytre faktorer som blant annet miljøfaktorer som kan utløse sykdommen hos personer som er genetisk predisponert for det. 

Jeg har vært innom mange teorier
Var det da jeg var på ferie i Hellas og kanskje spiste noe mat som var dårlig eller en is som inneholdt sykdomsfremkallende bakterier?

Eller var det en psykologisk utløsende årsak, som for eksempel på grunn av den episoden da jeg var barn og opplevde det jeg den gangen trodde var en «normal» legeundersøkelse, men som jeg i ettertid har skjønt at absolutt ikke var det? Jeg har også lurt på om vitamin D opptaket mitt kan være dårligere, og om utløsende årsak kunne vært en langvarig vitamin-D-mangel.

Listen over potensielle årsaker har altså vært lang.Nå har jeg kommet opp med en ny teori. Kanskje den ikke er en årsaksbidrager i det hele tatt, men i så fall vil den i hvert fall kanskje bidra til å løfte blikket mot faktorer man til nå ikke har tenkt på.

BCG-vaksinen
Jeg lurer på om det rett og slett kan være mulig at BCG-vaksinen jeg fikk da jeg var 14 kan ha vært den utløsende årsaken hos meg som genetisk disponert for det? Fra jeg har vært liten har jeg alltid vært plaget med mye eksem, deretter pollen som også er en overreaksjon av immunsystemet. Så genetisk predisponert er jeg ganske sikker på at jeg har vært. I november 2006, da jeg var 14 år, fikk jeg BCG-vaksinen og kun 2,5 år etterpå så ble jeg akuttoperert fordi deler av tarmen min var helt ødelagt av betennelse pga Crohns sykdom.

Jeg husker jeg fikk en mye større reaksjon av vaksinen enn alle jeg kjenner, og «BCG-såret» væsket så lenge etter vaksinasjonen at jeg gjentatte ganger måtte gå tilbake til helsesøster som hadde satt den. Etter at såret sluttet å væske (ekstremt mye senere enn alle jeg kjenner) så ble det også et mye større arr enn hos alle jeg kjenner. De fleste har bare et merke etter den, men jeg har altså et veldig stort arr. Det er dermed veldig tydelig at jeg reagerte veldig mye mer på vaksinen enn mine jevnaldrende.

Jeg har også lest at IBD-symptomene ofte debuterer i ung alder, vanligvis ved 15-40 års alder, noe som stemmer i forhold til når man vanligvis får denne vaksinen. Noen vil kanskje reagere raskere enn andre på denne vaksinen, og noen vil få et mer aggressivt forløp enn andre, derav at debut-alderen etter vaksinen er bredspektret. Dessuten er det veldig forskjellig hvor tidlig folk oppsøker lege etter symptomdebut. Det kan også tenkes at dette kan være årsaken for noen, og ikke alle. For eksempel kan det være årsaken for noen med Crohns, mens ikke for Ulcerøs kolitt. Siden noen også opplever at sykdommen «brenner ut», eller at agressiviteten av sykdommen blir mindre over tid, kan det da være mulig at det skyldes at stoffene i «BCG-vaksinen» rett og slett virker dårligere over tid, slik det gjelder for andre vaksiner?

Grunnen til at jeg kom over denne teorien skyldes også at jeg leste at denne vaksinen inneholder levende, svekkete bakterier, Bacille Calmette Guérin, som altså kalles BCG. I en artikkel publisert av tidskriftet for den norske legeforening står det blant annet at «vaksiner laget av levende, svekkede bakterier eller virus er kontraindisert (ikke anbefalt) til pasienter med nedsatt immunforsvar da disse vaksinene kan utløse sykdom». I hovedsak mener de at det er kontraindisert hos pasienter som går på for eksempel immundempende medisiner og dermed har et nedsatt immunsystem. Men kan dette ha satt i gang en reaksjon på immunsystemet mitt som ga meg Crohns sykdom? 

Det er også kjent at en av bivirkningene etter BCG-vaksinen er en «immunreaksjon (som hudreaksjon eller øyebetennelse/uveitt) som opptrer flere måneder etter vaksinasjon. Kan BCG-vaksinen altså ha satt i gang en immunreaksjon, men ikke en som har påvirket huden, men tarmen?

Antistoffer skal gjenkjenne fremmede stoffer som blir tilført kroppen og sende signaler til celler som skal ødelegge disse fremmede stoffene. Antistoffene er spesifikke, dvs at et typeantistoff reagerer kun med en type antigen, dvs de er som hånd i hanske. Det vil da skje en immunreaksjon. 

Kan det være en mulighet for at det har skjedd en type genfeil, eller en mutasjon over tid, som har gjort at en del av tarmen min har proteiner/antigener som ligner på tuberkulose antigenet? Og dermed vil antistoffene tilført kroppen fra BCG-vaksinen se på tarmen som «fremmed» og dermed sette i gang en immunreaksjon og angripe tarmen?

Det kan godt være at denne vaksinen ikke var den utløsende eller medvirkende årsaken til min sykdom i det hele tatt. Men da det passet med tidspunktet jeg tok vaksinen med tidspunktet jeg og mange andre debuterer med IBD-sykdom, i tillegg til at den muligens påvirker immunsystemet, kunne jeg ikke la være å la tankene spinne. 

 

 

Er du medlem, og har lyst til å gjesteblogge? Send mail til webredaksjonen@lmfnorge.no

 

Blogg arkiv

  • Samfunnet er ikke for alle

    Debattinnlegg skrevet av Mads Johansson, generalsekretær i Mage-tarmforbundet I dag den 19. novem

    Les mer
  • En bekymring for kostrådene og en hyllest til Marit Kolby

    Tekst: Mads Johansson, generalsekretær i Mage-tarmforbundet.  Bilde: Shutterstock / Bilde Johan

    Les mer
  • Bruk forbrukermakten

    Innlegget har stått på trykk i Dagsavisen Mads Johansson, generalsekretær i LMF Kanskje så man

    Les mer
Se alle artikler

Sterkere sammen! Vi ønsker å oppfordre alle som leser dette og som ønsker å støtte Mage-tarmforbundet og vårt arbeid til å melde seg inn i vår organisasjon. Jo flere vi er, jo sterkere stemme får vi!

Bli medlem