Du er nå logget inn!

Min side login

www.lmfnorge.no

Om du er betalende medlem og har registrert din e-postadresse hos LMF kan du logge deg inn i innloggingsbildet under.

Ønsker du å registere eller endre din e-post, kan du klikke her.

Ved første gang innlogging eller ved glemt passord trykk på knappen passord.


Meny Min side

Bloggartikkel

Delfiakake med puffet ris

Delfiakake med puffet ris

Kristin Granli deler oppskriften på sin aller syndigste julekos: Delfiakake uten gluten, hvete, melk, soya!

Publisert: 14.12.2018

Kristin Granli er illustratør, designer og hobbybaker - og hun har skrevet boken Ekte brød uten gluten og ferdige melmikser og driver bloggen Kristin koker. Kristins sitt spesialområdet er gluten- og melkefri bakst, og du finner henne ofte ved kjøkkenbenken, der hun stadig utvikler nye oppskrifter. 

Kristin vil gjerne dele juleoppskriftene sin med oss og her får du hennes oppskrift på Delfiakake! 
Hun skriver: –Dette! Det er min aller syndigste julekos, og jeg spiser den til dessert etter frokost (!!!) i hele romjula.
Altså, når ellers kan man spise dessert etter frokost i en hel uke? Og om alt går som det skal, så spiser vi de siste skivene til nyttårskonserten på TV.

Min delfiakake er basert på mammas variant, hun skjønte aldri poenget med de smulete kjeksene i delfiakaken når alle barn liker så godt risboller. Og det er jo flaks for meg, for dermed er jo kaken mer eller mindre glutenfri helt av seg selv, man må bare passe på å velge puffet ris fra en produsent som tester for gluten. Vi tåler puffet ris fra f.eks Tau Mølle.

Da jeg vokste opp brukte vi vanlig delfiafett i delfiakaken, men etter et tilfeldig eksperiment jeg gjorde her hjemme har jeg helt sluttet å bruke delfiafett. Eksperimentet var slik: Jeg hadde en uåpnet pakke delfiafett til overs etter julebaksten et år, og tenkte som så: Nå er det kaldt, fuglene må ha mat og de elsker fett: jeg henger ut delfiafettet til fuglene, så får de energirik mat i vinterkulda. Men tror dere småfuglene ville ha delfiafettet? Nei! Det var blånekt og delfiafettblokken ble hengende urørt, i ukesvis, til jeg tok den ned igjen og kastet den. Så da tenkte jeg, at om ikke fuglene definerer herdet kokosfett som mat så gjør ikke jeg det heller.

Etter det har jeg gått over til å bruke kaldpresset kokosolje i delfiakaken isteden, og det funker jo supert. Inni delfiakaken kan man ha hva man vil av snadder, det er godt med  hakkede nøtter, gjerne valnøtter, men siden poden har valnøttallergi er det ikke med i oppskriften min. Derimot har jeg marsipan og geletopper i kaken. Bruk det som tåles og som gir deg julestemning.

Tekst og bilder av kake: Kristin Granli/Kristin Koker
Foto av Kristin: Tanya S. Wallin

Delfiakake med puffet ris
Uten gluten, hvete, melk, soya….

 

Ingredienser:

  • 200 g extra virgin kokosolje
  • 250 g mørk sjokolade uten melk, jeg bruker enten coop kokesjokolade eller 70% kokesjokolade, eventuelt mørk Plamil So free-sjokolade eller odense mørk kokesjokolade.
  • 2 økologiske egg**
  • 3 ss sukker
  • 3 ss sterk (koffeinfri) kaffe (det går bra med 1,5 ts pulverkaffe rørt ut i 3 ss varmt vann.)
  • puffet ris
  • kokosmasse til pynt om ønskelig
  • litt vaniljesukker  om du vil (vanila)

Valgfritt til pynt og fyll:

  • marsipan, hjemmelaget eller odense 50%
  • geletopper (Freia) Jeg bruker 2 poser.
  • evt. 50-75 g nøtter

Slik gjør du:
Pisk eggedosis av egg og sukker.
Smelt sjokoladen i kaffen, på veldig svak varme (evt. i mokrobølgeovn). Rør inn kokosolje og la den smelte.
Bland eggedosis og sjokolade/kokosoljeblanding. Rør inn puffet ris til passende konsistens, ikke så mye at massen faller fra hverandre, det skal være rikelig med sjokolade.

Bruk en stor brødform som fores innvendig med et ark bakepapir. Fordel halvparten av ris/sjololadeblandingen i formen, glatt til med en slikkepott. Ha på marsipanskiver og geletopper etter ønske , dekk med resten av ris/sjokolademassen. Glatt til med slikkepott og pynt med geletopper oppå. Brett papiret forsiktig over toppen av brødformen. Tre hele brødformen inni en stor plastpose (6 liter) og sett den i kjøleskapet til massen har stivnet. Ved servering tas brødformen ut av kjøleskapet: skjær skiver av kaken med skarp kniv og servér med én gang. Sett kaken tilbake i kjøleskapet igjen. Holder seg fint i en uke eller to i kjøleskap.

Blogg arkiv

  • Samfunnet er ikke for alle

    Debattinnlegg skrevet av Mads Johansson, generalsekretær i Mage-tarmforbundet I dag den 19. novem

    Les mer
  • En bekymring for kostrådene og en hyllest til Marit Kolby

    Tekst: Mads Johansson, generalsekretær i Mage-tarmforbundet.  Bilde: Shutterstock / Bilde Johan

    Les mer
  • Bruk forbrukermakten

    Innlegget har stått på trykk i Dagsavisen Mads Johansson, generalsekretær i LMF Kanskje så man

    Les mer
Se alle artikler

Sterkere sammen! Vi ønsker å oppfordre alle som leser dette og som ønsker å støtte Mage-tarmforbundet og vårt arbeid til å melde seg inn i vår organisasjon. Jo flere vi er, jo sterkere stemme får vi!

Bli medlem