Du er nå logget inn!

Min side login

www.lmfnorge.no

Om du er betalende medlem og har registrert din e-postadresse hos LMF kan du logge deg inn i innloggingsbildet under.

Ønsker du å registere eller endre din e-post, kan du klikke her.

Ved første gang innlogging eller ved glemt passord trykk på knappen passord.


Meny Min side

Bloggartikkel

Fatigue - kronisk utmattelse

Fatigue - kronisk utmattelse

Som å dø sakte

Publisert: 01.08.2019

 Helsenorge-no skriver at fatigue har følgende symptomer:

- nedstemthet
- konsentrasjonsvansker
- utilpasshet
- hukommelsessvikt (spesielt korttidshukommelsen)
- vanskeligheter med å finne ord og setninger
- det kjennes belastende og slitsomt å skulle ta enkle valg
- kjedsomhet
- tretthet
- utmattethet
- kraftløshet
- energiløshet
- døsighet
- subjektiv følelse av at noe er galt med kroppen

Tekst: Marte Gylland Hegstad
Foto: Pixabay

Hva er fatigue?
I følge Helsenorge.no, innebærer begrepet fatigue; utmattelse, svekkethet og tretthet. 

Slik føles min fatigue:
Følelsen av å være oppbrukt, at en er som en pensjonist på innsida, selv om en har et ungt, ytre skall.

Følelsen av å dø sakte (ja for så sliten kan en være, at det føles ut som ting er riv ruskende galt, på vei mot avgrunnen).

Følelsen av å være en levende zombie.

Følelsen av at noen har sugd livskrafta ut av beinmargen din (på tross av hvor lidenskapelig en måtte være i hjerne og hjerte, er kroppen fullstendig tom).

Som jeg hørte en ME-syk si i en NRK-dokumentar: «Som å presse en tørr sitron».

Umålbart
Fatigue kan ikke måles med en blodprøve eller noen som helst høyteknologiske duppeditter. Og den oppleves også veldig individuelt. Dette er en av grunnene til at begrepet fatigue er så vanskelig å definere og forklare.

Uforestillbart
Den andre årsaken til at det er så vanskelig å forklare begrepet fatigue, er at det er en tilstand en umulig kan klare å forestille seg 100%, med mindre en har kjent det på kroppen selv. (Og jeg snakker nok for mange når jeg sier at jeg ikke unner min verste fiende det.).

Og selv den som har fatigue, kan lett og raskt glemme hvor ille det kan være, dersom en har en god periode. Det er utrolig hva og hvordan kroppen glemmer for å beskytte seg selv. Fin egenskap, spør du meg.

Usynlig
Enda en årsak til at fatigue er så vanskelig å forstå, er fordi det er vanskelig å se om en person har fatigue Og om en mot formodning skulle være så sjaber at en faktisk ser ut som et stort leireskred, kan en jo bare klæsje litt sminke over.

Takk Gud for sminke
Dog, sminken. Den ambivalente sminken. I mange tilfeller takker jeg GUD for at det finnes sminke. Sminken visker lett ut sykdomstegn som Dracula-ringer under øynene, dvassen hud, sår, urenheter og hudormer. Den dekker søvnmangel og visker ut tegnene på den indre dvalen.

Men uansett hvor bra en måtte se ut, er det jo bare som å sette plaster over et dypt sår.

En ser bare den fine overflata på plasteret, uten kanskje å tenke over at det er en djup isbresprekk under, bare en lirker litt på det.

Ting er ikke alltid slik de ser ut. Og nettopp derfor er fatigue så vanskelig å forklare til noen som ikke har kjent på det selv.

Varierende grad
Det finnes mange former for fatigue, fra mild til alvorlig grad. Har en mild grad, klarer en seg kanskje godt i hverdagen - dersom en legger til rette for det. Har en alvorlig grad, kan det være så ille at en til tider er fullstendig sengebunden.

Årsaker
Fatigue kan oppstå som følge av sykdom og behandling såvel som ytre påkjenninger (stress, vonde opplevelser etc.), men det kan i noen tilfeller oppstå uten noen tilsynelatende spesifikk årsak.

En fatigue-tilstand kan vare i flere uker, men, i de verste tilfellene, også måneder og til og med hele år. 

Sykdommer som er kjent for å utløse fatigue, er for eksempel kreft. Kroniske tilstander som for eksempel inflammatoriske tarmsykdommer kan også medføre fatigue. Mange av oss med stomi har fått stomien nettopp på grunn av disse sykdommene, og dermed kan det være flere med stomi som sliter med fatigue. 

Trening som behandling?
Det finnes per i dag ingen etablert behandlingsform mot fatigue, annet enn tid. Altså å gi kroppen tid til å komme seg i water. 

Hvorvidt trening er bra for fatigue, er omdiskutert. Mange fagmiljøer sverger til kondisjonstrening som beste medisin. Her protesterer mange fatigue-rammede, som selv har opplevd gang på gang at det å pushe kroppen, vil gjøre at en blir satt enda lenger tilbake og det tar enda lenger tid å komme seg ovenpå.

Men husk at begrepet "trening" kan innebære så mangt. For en som har ligget i senga i flere uker i strekk, er det klart at en gruppetime aerobic på 3T ville vært som å bli sendt til fronten i Midtøsten. Ja, selv en kort gåtur i skogen, ville nok minnet om en middels lang pilegrimsled gjennom Sahara.

En aerobictime føles som å bli sendt til fronten i Midtøsten

Som legen min på sykehuset sa; "Har en ligget så lenge i senga, er det "trening" å pusle med ting i huset, gå ut med søpla - og kanskje tusle en tur til enden av veien og snu igjen". 

Tid
"Pace yourself", sier mine australske venner. Det er et fint begrep, og handler om det å pushe seg selv så lite at en ikke knekker, slik at det går fremover istedenfor bakover. Her kommer igjen begrepet tid inn. Å "pace yourself"- det tar tid. Tar du ikke den tida du trenger, har du ikke paca - da har du «pushed yourself over the limit» (og fatigue-monsteret ler høyt mens han tørker seg om munnen og masserer den voksende Buddah-bellyen sin). 

Alle monner drar, men det tar tid
Andre faktorer, som det å få behandling for sin eventuelle sykdom, redusere stress og spise et sunt og balansert kosthold, er jo så klart alfa omega, selv om de umiddelbare fruktene av slike tiltak, nok uteblir. En må mer tenke at slike tiltak er som å så frø - som kan ta måneder før de spirer, og enda lengre tid før trærne kan høstes og en blir "belønnet". 

Er det noe jeg har lært meg ved å ha fatigue, så er det å tenke mer langsiktig. Selv om jeg har en jævlig dag i dag - hvordan går det egentlig i det store å hele? Er det kun en bølgedal i en ellers positiv trend - ok- da får jeg bare ta dagen i dag som den er. 

Og så var det tålmodighet da, det er mitt aller beste tips for dere som sliter med fatigue. 


Men, det har jeg ikke helt lært meg enda.

Kjenner det indre stresset bruse i overflata i det verden går forbi med lynets hastighet gange førti utenfor husets fire vegger.

Men jeg sier til meg selv at, «det hjelper ikke å stresse».

Tar et djupt innpust og slipper ut brusinga.

Blogg arkiv

 • Samfunnet er ikke for alle

  Debattinnlegg skrevet av Mads Johansson, generalsekretær i Mage-tarmforbundet I dag den 19. novem

  Les mer
 • En bekymring for kostrådene og en hyllest til Marit Kolby

  Tekst: Mads Johansson, generalsekretær i Mage-tarmforbundet.  Bilde: Shutterstock / Bilde Johan

  Les mer
 • Bruk forbrukermakten

  Innlegget har stått på trykk i Dagsavisen Mads Johansson, generalsekretær i LMF Kanskje så man

  Les mer
Se alle artikler

Sterkere sammen! Vi ønsker å oppfordre alle som leser dette og som ønsker å støtte Mage-tarmforbundet og vårt arbeid til å melde seg inn i vår organisasjon. Jo flere vi er, jo sterkere stemme får vi!

Bli medlem