Du er nå logget inn!
Forsidefoto: Anders Bakke
Tekst: Stine Pedersen Svarthe
Red.: Marte Gylland Hegstad
I forbindelse med verdens IBD-dag 2021, publiserte Landsforeningen mot Fordøyelsessykdommer (LMF) en artikkel hvor de deler gladnyheten om at matvaregiganten Coop fjerner omstridte tilsetningsstoffer i alle nye, egne merkevarer. Dette vil få ringvirkninger i hele Norden.
Saken har vekt stor interesse blant kostholds- og helseinteresserte mennesker i sosiale medier. En av disse er Stine Pedersen Svarthe, som er ernæringsrådgiver og grunder/daglig leder hos Bare Bra Barnemat som driver Norges største nettbaserte barnematportal Barnematfabrikken.
Pedersen Svarthe var raskt ute med å dele den gode nyheten med sine 18.800 følgere på Instagram i går kveld. «Forbrukermakten er sterk og det er lys i enden av tunnelen!» skriver Pedersen Svarthe til LMF og følgerne sine.
Hun ønsker videre å takke de som har vært med og signert oppropet, og sendt e-post til produsentene.
Les og signer LMFs opprop mot de omstridte tilsetningsstoffene, her.
«Ernæringsbiolog Marit Kolby Zinöcker har virkelig stått på med Landsforeningen mot Fordøyelsessykdommer sammen med en rekke andre - oss i Bare Bra Barnemat inkludert- for å skape blest rundt tilsetningsstoffene, og få de fjernet raskest mulig.
I 2019 var vi i Barnematfabrikken på fagseminar i regi av Norsk selskap for ernæring. Det var da Marit holdt foredrag vi for første gang jeg hørte hvor problematisk disse tilsetningsstoffene har vist seg å være. Jeg ble mildt sagt sjokkert.
Les mer om tilsetningsstoffene og hva de kan gjøre med kroppen vår, her.
Nå i 2021 - Dette er det nyeste
Coop fjerner omstridte tilsetningsstoffer i egne, nye matvarer. Det er gode nyheter for alle magesyke, synes Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer (LMF).
Det er fantastiske nyheter for absolutt alle som spiser mat, spesielt barna våre!
Karragenan E407 blir i fremtiden ikke å finne i produkter fra Coop, det blir heller ikke E466, E467, E433 - samt også sukralose og sakkarin. Sjekk fortsatt innholdsfortegnelsen, for dette gjelder kun nye produkter.
Nortura fjerner karragenan i leverpostei.
TINE, derimot, lener seg på gjeldene regelverk og venter med å lytte til forbrukerne. Enn så lenge kan du velge andre produsenter.
Regelverket er ikke optimalt
Nortura sier også:
Vi følger med på forskningen som gjøres på dette feltet og følger som nevnt til enhver tid det gjeldende regelverk. Vi anbefaler forbrukerne å lese innholdsfortegnelsen på produkter, og finne frem til produkter de ikke reagerer på.
Regelverket er endel av utfordringen. Og det er ikke så enkelt som å legge alt ansvaret på produsentene, som igjen lener seg på regelverket.
Det er heller ikke så enkelt som å be forbrukeren lese innholdsfortegnelsen når de ikke vet hvilke stoffer de reagerer på.
Pengene bestemmer
Men, money talks! Fall i omsetning er en katalysator for å få produsentene til å fjerne tvilsomme tilsetningsstoffer.
Heia Coop og Nortura. men først og fremst heia deg fordi du og jeg legger føringene for hva produsentene gjør. Aldri undervurder forbruktermakten og hva du kan få til som enkeltperson!" avslutter Pedersen Svarthe.
Det er vi i LMF helt enige i, og vi ber om drahjelp fra dere som pasienter og forbrukere.
Del gjerne artikkelen vår og signer oppropet vårt!
Mer om Stine Pedersen Svarthe
Jeg heter Stine, er mamma til Madeleine, ernæringsrådgiver, driver egen ernæringspraksis og jobber som ernæringsansvarlig i barnehage. Jeg elsker å hjelpe mennesker som vil lære om sammenhengen mellom mat og helse. Jeg vil vise deg hvor enkelt det kan være å lage hjemmelaget og næringsrik mat. Som småbarnsmamma vet jeg at det er mye nytt å sette seg inn i når du skal starte med fast føde. Siden jeg har jobbet flere år som ernæringsansvarlig i barnehage i Drammen har jeg med tiden blitt supergod på å løse utfordringene som følger med mat til barn i forskjellige aldre.
En ting fører gjerne til noe annet, og her skal du få lese om hvorfor det ble ekstra viktig for meg å gi Madeleine en bra "matstart" på livet, og hvorfor jeg ønsker å videreformidle denne kunnskapen.
Da Madeleine skulle komme til verden gikk jeg ti dager over termin. Jeg ville så gjerne at ting skulle skje av seg selv, men jeg endte med å bli satt i gang. Etter ni lange timer med rier ble det plutselig avgjort at det måtte bli hastekeisersnitt. Jeg ble så lei meg at jeg begynte å gråte. Det var ikke denne starten jeg ville at babyen min skulle få.
Etter keisersnittet ble jeg liggende i én etasje og Madeleine og pappen i en annen. Hun hadde komplikasjoner etter keisersnittet, og etterhvert trodde legene hun hadde fått en infeksjon og ga henne antibiotika for sikkerhets skyld. Jeg hadde fått antiobiotika intravenøst under fødsel så Madeleine hadde allerede fått en liten dose. Jeg fikk også en runde antibiotika etter legene fant overvekst av stafylokokker. Da jeg skulle amme for første gang klarte jeg ikke holde Madeleine i “normal” ammestilling på grunn av keisersnittet. Amminga gikk ikke så greit, men hun fikk masse morsmelkserstatning sammen med antibiotikakuren så hun sulta ikke akkurat. Heldigvis fikk jeg skviset ut litt råmelk som de blandet inn i morsmelkerstatningen, det føltes i alle fall litt bedre.
Vel hjemme etter en uke på sykehuset fortsatte ammeproblemene og antibiotikakurene. Jeg var helt utslitt, det var så vondt å amme at jeg bare gråt og jeg våknet ofte på natta med smerter i puppene. Det tok nesten åtte uker og fire antibiotikakurer fra fødselen før jeg var kvitt tette melkeganger, feberrunder og puppesmerter.
For en lettelse! Jeg tror jeg er i overkant sta, for jeg skulle få til den ammingen. Selv om både samboeren min, helsesøster og barselavdelingen på sykehuset hadde gitt meg opp.
Nå var det på tide å fokusere på mat, hva jeg spiste og hva Madeleine skulle få når hun var klar for fast føde. Jeg ville innføre de gode bakteriene som all antibiotikaen hadde ødelagt for. Hun skulle få den beste maten, enkel og hjemmelaget mat, uten noe tull og tøys.
Jeg måtte lære mer om tarmhelse og babymat, hva jeg kunne gjøre for å bedre tarmfloraen. Som ernæringsrådgiver hadde jeg jo mye kunnskap allerede, men jeg ville lære enda mer og virkelig gå i dybden.
Jeg kom inn i gode rutiner, preppet mat og prøvde ut masse ny og digg mat på kjøkkenet hjemme. Resultatene kom ikke over natta og de er kanskje ikke synlige. Men når jeg ser tilbake på bildene kjenner jeg på den kjipe følelsen av å ha en kranglete kropp som ikke fungerer godt nok. Nok en gang har jeg fått bekreftet hvor mye bra og riktig mat har si for kropp og sjel. Både for store og ikke minst små. Jeg er stolt av å ha gitt Madeleine den beste matstarten jeg vet om!
Nå ønsker jeg å dele mine beste verktøy, min kunnskap og erfaring. Jeg vil at du skal bli trygg på at de valgene du tar er de rette valgene for barnet ditt. Jeg vil vise deg hvordan du enkelt kan lage barnemat av god kvalitet. Jeg vil at du skal ha noen å støtte deg på i jungelen av motstridende råd om hva som er best for akkurat deg og ditt barn. Jeg vil at du skal stole på deg selv, se at hjemmelaget barnemat sparer både tid og penger men det viktigste av alt, vite at du tilbyr barnet ditt den beste maten som finnes!
Jeg gleder meg til å dele dette med deg!
Om det skulle være noe kan du alltid sende meg en mail stine@barebrabarnemat.no
Klem fra Stine
Sjekk ut Barnematfabrikken her.
Foto: Xenia villafranca
Debattinnlegg skrevet av Mads Johansson, generalsekretær i Mage-tarmforbundet I dag den 19. novem
Les merTekst: Mads Johansson, generalsekretær i Mage-tarmforbundet. Bilde: Shutterstock / Bilde Johan
Les merInnlegget har stått på trykk i Dagsavisen Mads Johansson, generalsekretær i LMF Kanskje så man
Les merSterkere sammen! Vi ønsker å oppfordre alle som leser dette og som ønsker å støtte Mage-tarmforbundet og vårt arbeid til å melde seg inn i vår organisasjon. Jo flere vi er, jo sterkere stemme får vi!
Bli medlem