Du er nå logget inn!

Min side login

www.lmfnorge.no

Om du er betalende medlem og har registrert din e-postadresse hos LMF kan du logge deg inn i innloggingsbildet under.

Ønsker du å registere eller endre din e-post, kan du klikke her.

Ved første gang innlogging eller ved glemt passord trykk på knappen passord.


Meny Min side

Bloggartikkel

Honning – søt medisin

Honning – søt medisin

Forkjølelsessesongen er her igjen og for mange er honning vidunderkuren. Men kan den gylne, søte sirupen også gi mageplager?

Publisert: 13.09.2018

Tekst: Julia Edin

Honning - vidunderkur? 
Som barn hadde jeg en mor som sverget til at honning var nøkkelen til å holde seg frisk vinteren igjennom. Hun startet hver dag med en stor kopp te med honning i og var så å si aldri syk. Dessverre fungert det ikke like godt for meg – selv om mammas mirakelkur kanskje gjorde underverket på hals og hoste, så gjorde den også magen oppblåst og vondt.

I ettertid har jeg skjønt hvorfor; mamma som alltid har tålt all mat godt, tåler også honning helt fint. Men for meg, som har både Crohn og irritabel tarm, er honning ganske sterk kost. Honning er nemlig høyFODMAP*. Grunnen er rett og slett den høye konsentrasjonen av fruktose, som for personer med irritabel tarm kan gi plager.

Bier på hjernen
Kanskje er det bare jeg som har bier på hjernen for tiden, med boken «Bienes historie» liggende på nattbordet, nysnekrede biehus på veggen og stadig økende fascinasjon for disse små insektene som lever i kollonier på 50 000 bier i en og samme kube! Men det er også noe med honning som virker mer i vinden nå enn på lenge. Det er som vi har funnet ett nytt gull. Et flytende ett. 

Nylig hadde P2 en reportasje om bruk av medisinsk honning i kampen mot kjøttetende bakterier. Den medisinske honningen er ultra-filtrert og gjennomstrålt for å fjerne alle spor av bakterier. Den blir nå brukt på sykehus i Norge, på pasienter med store åpne sår, og viser seg mer effektiv enn for eksempel antibiotika, både på brannsår og kjøttetende bakterier. 

Hør dokumentaren her!

Medisinsk honning får du kjøpt på apotek i flere ulike varianter og kan brukes på alt fra dype og infiserte sår, til små rifter og tørre lepper. Og så lenge den brukes utvortes skal det godt gjøre at den påvirker magen.  

Gyllen hostesaft
Nylig publiserte Norsk Helseinformatikk en artikkel med overskriften «Honning best på å lindre hoste». I artikkelen forteller de at leger i England nå skal fremme honning som førstevalg til behandling av akutt hoste. Dette valget er basert på forskning som viser at honning er effektiv for å redusere symptomene til akutt hoste som følge av øvre luftveisinfeksjon.

Som regel er ikke antibiotika-behandling effektivt på slike luftveisinfeksjoner, da det ofte er virusinfeksjoner som går over av seg selv. Så medisinen blir altså en kopp te med honning og sitron.

Les hele saken her.

Så hva med oss med sensitive mager?
Jeg kan ikke snakke for alle, men om jeg må velge mellom en sterk, reseptbelagte hostesaft, en antibiotikakur og eller et par skjeer honning er valget for meg lett. Honning gir meg kanskje oppblåst mage og ubehag, men dette er forbigående og ufarlig (mht irritabel tarm).

Både antibiotika og sterke hostesafter kan derimot, for meg, ha langt flere bivirkninger som påvirker både magen - når jeg bruker det og i ettertid. I tilegg kan sterke hostesafter påvirker bilkjøring, noe som er svært ugunstig om man alt er forkjøla og skal hente barn i barnehagen. Så da sparer jeg heller antibiotikaen til jeg virkelig trenger det en dag, og hostesaften til jeg virkelig MÅ, og kryper i stedet under dyna, med en stor kopp sitronvann med honning i og håper forkjølelsen snart går over.

-

NB: Rådene gjelder for voksne og barn over 5 år. Honning bør ikke brukes til barn under 1 år. Les mer om bruk av honning her.

*FODMAP er en samlebetegnelse for ulike grupper av tungt fordøyelige kortkjedede karbohydrater. Matvarer med høyt innhold av FODMAP er vist å kunne gi økte mage-tarmplager hos personer med irritabel tarm (IBS), mens det å redusere inntaket av disse karbohydratene er vist å kunne gi symptomlindring hos personer med IBS. (Kilde: snl.no)

Blogg arkiv

  • Samfunnet er ikke for alle

    Debattinnlegg skrevet av Mads Johansson, generalsekretær i Mage-tarmforbundet I dag den 19. novem

    Les mer
  • En bekymring for kostrådene og en hyllest til Marit Kolby

    Tekst: Mads Johansson, generalsekretær i Mage-tarmforbundet.  Bilde: Shutterstock / Bilde Johan

    Les mer
  • Bruk forbrukermakten

    Innlegget har stått på trykk i Dagsavisen Mads Johansson, generalsekretær i LMF Kanskje så man

    Les mer
Se alle artikler

Sterkere sammen! Vi ønsker å oppfordre alle som leser dette og som ønsker å støtte Mage-tarmforbundet og vårt arbeid til å melde seg inn i vår organisasjon. Jo flere vi er, jo sterkere stemme får vi!

Bli medlem