Du er nå logget inn!

Min side login

www.lmfnorge.no

Om du er betalende medlem og har registrert din e-postadresse hos LMF kan du logge deg inn i innloggingsbildet under.

Ønsker du å registere eller endre din e-post, kan du klikke her.

Ved første gang innlogging eller ved glemt passord trykk på knappen passord.


Meny Min side

Bloggartikkel

Kjære Sanna Sarromaa, dette er noe av det drøyeste jeg har lest på en stund!

Kjære Sanna Sarromaa, dette er noe av det drøyeste jeg har lest på en stund!

Er det rart vi med fordøyelsessykdommer sliter, når mennesker med så forvrengt syn - og ikke minst uvitenhet - får spalteplass!

Publisert: 11.09.2019

Om saken
Norilco og LMF tar sterk avstand fra uttalelsene Sanna Sarromaa kommer med i Nettavisen den 08.09.19. 

Vi velger bevisst å ikke dele linken til en slik artikkel.


Nettavisen omtaler Sarromaas nye bok «Skilsmisseguiden – en overlevelsesguide». Den siterer Sarromaas uvitenhet rundt det å ha stomi (utlagt tarm) og at hun ønsker å påføre eksmannen mage- og tarmsykdom.  

Vi mener at sårende uttalelser som Sarromaas er med på å opprettholde fordommer som vi jobber hardt for å bekjempe.

Både Norilco og LMF oppfordrer samfunnsdebattanter som ønsker å bryte ned fordommer og tabuer til å gjøre dette ved å spre korrekt kunnskap, ikke ved å stigmatisere andre grupper og bygge opp rundt deres tabuer isteden.

Tekst: Ida Vindstad
Foto: Privat

Dette innlegget er skrevet av Ida Vindstad som driver bloggen Crohnsglede og Facebooksiden med samme navn.

Det er skrevet i protest til Nettavisens medieoppslag rundt Sanna Saaromaas nye bok, som siterer Sarromaas uvitenhet rundt det å ha stomi (utlagt tarm) og at hun ønsker å påføre eksmannen mage- og tarmsykdom. 

LMF gikk ut med en pressemelding tirsdag 11.09 hvor vi tar sterk avstand fra Sarromaas utstpill. 


❤️ Hei, kjære godtfolk ❤️

‼️VIKTIG‼️

I dag leste jeg noe som gjorde meg trist og forbannet. Først trodde jeg det var tull, men denne dama tuller dessverre ikke. Det hun har sagt i dette intervjuet gjorde meg direkte lei meg. Er det rart vi med fordøyelsessykdommer sliter, når mennesker med så forvrengt syn - og ikke minst uvitenhet - får spalteplass! Ja til og med lov til å skrive bok!

Hun ønsket sin eksmann og hans nye kjæreste en magesykdom. En magesykdom fordi det gjorde at de mestsannsynlig måtte ha utlagt tarm å det lukter vondt❓HALLO❓LUKTER VONDT⁉️⁉️⁉️⁉️

Kjære Sanna Sarromaa dette er noe av det drøyeste jeg har lest på en stund! Vet du at de som har utlagt tarm har ofte kjempet for livet? Vet du, at de har vært så syke at det livet før stomi ikke var noe liv? Vet du at uten utlagt tarm hadde de ikke overlevd?

Vet du at for mange som har fått utlagt tarm har fått livet tilbake i gave? At de kan igjen delta i livet? At de kan spise, drikke og gjøre ALT det de ønsker igjen, etter en tid i et helvete jeg lover deg du ikke en gang ønsker din eksmann eller hans elskerinne. For vet du hva? Å ønske noen syk er virkelig så lavmål som det går an å bli. Ingen fortjener sykdom, å INGEN bør si at noen med utlagt tarm lukter vondt!

INGEN‼️‼️

Dette provoser meg! For vet du hva, de lukter IKKE noe mer vondt en andre. Det er uvitenhet, FARLIG uvitenhet faktisk. Uvitenhet som bidrar til stigma, farlige misforståelser og mennesker som rett og slett lever i redsel for at noen skal tro på at det du sier er det andre også tror!

Jeg er opptatt av at mennesker skal sees som et menneske ikke som sykdommen de uheldigvis har. Jeg tror at det å opplyse om sykdommer, vise frem stomier, fortelle åpent om oppturer og nedturer som en kroniker har kan bidra til at friske skal forstå at vi er som alle andre. Men slike uttalelser som du kommer med her Sanna, er rett og slett livsfarlige!

Og vet du hva, stomi er ikke ekkelt‼️

Og den avføringen du bæsjer ut rumpa og tørker av deg med papir når du er ferdig, kommer ut i fra en liten del av tarmen som er sydd fast i huden og i en pose som er totalt lukket og forseglet som er festet til den tarmtuten til en med stomi. Jeg tror det er større tjangs for at du lukter dritt etter å tørket av deg avføring, enn at du skal lukte noe igjennom en tett pose. Selvfølgelig kan uhell skje, posen kan gå lekk eller dette av. Men det er ikke normalen.

Du gjør meg trist, lei og enda mer engasjert. Engasjert for å få disse idiotiske tabuene ditt pepper’n gror, å få slike som deg til å holde munn igjen om ting du ikke har greie på!

Sanna Sarromaa, karma er farlige greier.

Vennlig hilsen: Crohnsglede - Ida 💜

Delinger er lov.
Jeg jobber for at livet med IBD og som kroniker skal bli best mulig. At vi skal bli hørt, sett og forstått. At vi skal få rettighetene som friske og muligheter som alle andre. Jeg er foredragsholder der jeg forteller om livet mitt som kroniker i 18 år. Om hvordan man kan leve godt som syk med små grep i hverdagen. Mitt liv og min historie. Jeg har brukt mine tøffe år til noe godt for andre.

Sterkere sammen
LMF ønsker å oppfordre alle som leser dette og som ønsker å støtte LMF og vårt arbeid til å melde seg inn i vår forening. Jo flere vi er, jo sterkere stemme får vi!

Blogg arkiv

 • Samfunnet er ikke for alle

  Debattinnlegg skrevet av Mads Johansson, generalsekretær i Mage-tarmforbundet I dag den 19. novem

  Les mer
 • En bekymring for kostrådene og en hyllest til Marit Kolby

  Tekst: Mads Johansson, generalsekretær i Mage-tarmforbundet.  Bilde: Shutterstock / Bilde Johan

  Les mer
 • Bruk forbrukermakten

  Innlegget har stått på trykk i Dagsavisen Mads Johansson, generalsekretær i LMF Kanskje så man

  Les mer
Se alle artikler

Sterkere sammen! Vi ønsker å oppfordre alle som leser dette og som ønsker å støtte Mage-tarmforbundet og vårt arbeid til å melde seg inn i vår organisasjon. Jo flere vi er, jo sterkere stemme får vi!

Bli medlem