Du er nå logget inn!
Tekst: Cecilie Hauge Ågotnes
LavFODMAP-dietten på reise
”Normale menneskers” største skrekk er å få magetrøbbel når de er på ferie, eller enda verre, på fly. Vi som sliter med dustemager vet dessverre altfor godt hvordan dette er, meg selv inkludert. Stort sett har jeg klart meg bra og de verste episodene har oppstått pga. matforgiftning en gang og en annen gang da jeg hadde med meg Noro-viruset fra Norge. Det er også disse to gangene jeg har måttet ha lege.
Mine to største hobbyer har alltid vært å lage mat og å reise. Da jeg ble syk, for noen år siden, bestemte jeg meg for at jeg ville fortsette med å lage mat og å reise, så langt det lot seg gjøre. Å lage mat ble, i fjor, mer enn en hobby og det å reise har jeg også fortsatt med, om enn på litt andre premisser enn da jeg var frisk.
Selv om man er på ferie må man, dessverre, ha med seg den kroppen man har fått utdelt. Det er fullt mulig å gjennomføre reiser, både korte og lange, man må bare forberede seg på en annen måte, både praktisk og mentalt.
For å gjøre det enkelt, og ikke minst, for å slippe misforståelser, pleier jeg å spørre etter ren mat. Dvs. kjøtt, fisk eller skalldyr stekt i smør/olje og kokt eller stekt potet eller ris. Det pleier stort sett å gå bra så lenge jeg reiser til land der de har forståelse for allergier OG snakker engelsk. I skrivende stund er jeg i Kina og her er det nok litt vanskeligere, men ikke umulig.
Leilighetshotell eller leilighet er nok det enkleste om du har mulighet for det. Da kan du lage deg den maten du selv ønsker og slippe å være redd for å bli dårlig av maten i hvert fall.
Om du ikke har mulighet for å velge leilighet vil jeg anbefale deg å bo på et internasjonalt hotell med litt fasiliteter. Det er sikkert veldig koselig å bo å et lite pensjonat, men jeg har en følelse av at det er vanskeligere å spørre etter spesialmat der. På store, internasjonale hoteller snakker de som oftest engelsk og de er også mer vant til å håndtere mennesker med div. allergier. Om du skulle bli så syk at du trenger lege, som jeg trengte da jeg var i Kina for noen år siden, er det heller ikke vanskelig å få hjelp. Er det litt fasiliteter på hotellet er det dessuten lettere å akseptere at man kanskje ikke kan være med på alt, men heller vil bruke tiden på hotellets SPA, svømmebasseng, treningsrom osv…
Ikke la magen din stoppe deg i å reise om det er det du virkelig har lyst til, men planlegg reisen, så går det stort sett bra!
Cecilie Hauge Ågotnes er forfatter av boken ”lavFODMAP god mat for sensitive mager”. I tillegg skriver hun lavFODMAP-bloggen ”lavFODMAP.no” og reisebloggen ”nobackpacker.no”. Hun er med i LMF sin ressursgruppe for IBS-pasienter.
Debattinnlegg skrevet av Mads Johansson, generalsekretær i Mage-tarmforbundet I dag den 19. novem
Les merTekst: Mads Johansson, generalsekretær i Mage-tarmforbundet. Bilde: Shutterstock / Bilde Johan
Les merInnlegget har stått på trykk i Dagsavisen Mads Johansson, generalsekretær i LMF Kanskje så man
Les merSterkere sammen! Vi ønsker å oppfordre alle som leser dette og som ønsker å støtte Mage-tarmforbundet og vårt arbeid til å melde seg inn i vår organisasjon. Jo flere vi er, jo sterkere stemme får vi!
Bli medlem