Du er nå logget inn!
Denne teksten er skrevet av Anette Wingrei Stulen og ble først trykket i Fordøyelsen nr. 2 - 2017. Husk at du som er medlem i LMF kan logge deg inn på Min side for å lese tidligere utgaver av Fordøyelsen i vårt digitale arkiv. Er du ikke medlem? Meld deg inn her!
Tekst: Anette Wingrei Stulen
Foto: Julia Edin/ Freepik
”Tarmtottene” er en gjeng bestående av seks jenter som møttes fordi de alle hadde en fordøyelsessykdom. I dag ni år etter de traff hverandre første gang har de dannet sterke vennskapsbånd som strekker seg langt utover det at de alle har samme sykdom.
Jentene møtte hverandre for første gang i 2008 og den lille gjengen med magevenner består av Julia, Áslaug Eva, Marthe, Cecilie, Hanne Beate og Karianne. De er alle enige om at LMF Ung har betydd mye for dem og hatt en viktig rolle i livene deres og er også utgangspunktet for mange vennskap og bekjentskaper de er glade og takknemlige for i dag.
– Alle hytteturene, sydenturene og ungdomstreffene i Oslo var uvurderlig for meg når jeg slet som verst med Crohns. Det var så fint å ha noen å ”lufte” tanker og følelser med som virkelig hadde forståelse for situasjonen, sier Julia.
Det var altså gjennom LMF de møttes og etter hvert ble de en liten jentegjeng som også holdt kontakten utenfor og uavhengig av LMF-arrangementer.
– Vi kunne snakke sammen som vanlige venner, men samtidig fantes det en ekstra forståelse for hva man går igjennom med sykdom, legger hun til.
Heiagjengen
Etter hvert opplevde jentene å bli for gamle, som Julia beskriver, både i fysisk alder men også i sykdoms-gamet. De hadde andre livserfaringer og hadde levd lenger med sykdommen enn mange av de andre i LMF Ung og de følte ikke lenger at det var like naturlig å være med ungdommen på tur.
Julia forklarer at det har vært fint for Tarmtottene å kunne lage egne treff, dele opplevelser, møtes uten sykdom i fokus og dele livets opp og nedturer med hverandre. De andre jentene stiller seg 100 prosent bak Julia og er enstemmig enige i at det har vært godt å ha en støtte i hverandre.
– Det å ha en liten ”heiagjeng” av venner som forstår akkurat det du strever med i hverdagen er uvurderlig. Vi er der for hverandre uansett, som for eksempel på sykehuset når noen må legges inn. Vi står sammen i både gleder og sorger. Selv om vi ikke alltid får til å møtes så ofte som vi skulle ønske er vi alltid bare en telefon unna hvis noen skulle trenge noen å prate, dele og lufte tanker med, legger Áslaug Eva til.
Humor og alvor
Karianne skyter inn at de ler masse sammen. Det er ikke bare sykdom og alvor. Det er like viktig med humor og positive opplevelser.
– Min erfaring er at veldig mange med kroniske sykdommer er positive og har mye humor på situasjonen sin, det er vel kanskje rett og slett fordi det hjelper, legger hun til.
– Ja, vi får kanskje ikke til å treffes like ofte som vi skulle ønske, men det er alltid vanvittig hyggelig når vi først gjør det, fortsetter Julia.
Det er ingen tvil om at jentene har blitt viktige for hverandre. Ofte kommer de inn på temaer som nok er litt fremmed for en del andre venninnegjenger, som blant annet ny forskning på mage- og tarmsykdommer, NAV, medisiner, kirurgi, kosthold, behandlingsformer og fremtidens muligheter. Og av og til sammenligner og diskuterer de sykehus, leger og alternative behandlingsformer.
Venner+
Selv om de alltid har det hyggelig sammen, ler masse og har mye humor rundt sykdom og alt det fører med seg, så er det ikke tvil om at det er det å ha noen som virkelig forstår akkurat hva du går gjennom som er viktigst. De forteller at de kan snakke om det å fungere i jobb, i forhold, i familieliv med graviditet og barn og i dagliglivet generelt. De er innom ting som omfatter sykdom, men også det å være voksen og hva det innebærer.
– Det er litt som venner med plusstegn bak for ekstra kompetanse. Venner+. For meg betyr det veldig mye å vite at jeg har noen jeg kan lufte frustrasjon med. Dette gjelder kanskje først og fremst når det kommer til bekymringer – for de kan det fort bli mange av med sykdom. Jeg vet også at vi vil stille opp for hverandre om noen blir syke, og heie på hverandre på veien mot våre mål, avslutter Julia
– Det er egentlig en veldig fin historie bak hvorfor de døpte seg selv ”Tarmtottene”, forteller Eva, men ingen av dem husker den. Det gjør ingenting, for historien om hva de betyr for hverandre er fin nok i massevis.
----------------------------------------
Med sommerfugler i magen!
Er du ung, ønsker å bli bedre kjent med andre på din alder som også har en fordøyelsessykdom? Bli med på våre to samlingen for ungdom denne høsten, der du vil lære mer om hvordan du kan bidra i LMF, samtidig som du får uforglemmelige minner og nye venner! Les mer her og meld deg på innen 25.august 2018.
Debattinnlegg skrevet av Mads Johansson, generalsekretær i Mage-tarmforbundet I dag den 19. novem
Les merTekst: Mads Johansson, generalsekretær i Mage-tarmforbundet. Bilde: Shutterstock / Bilde Johan
Les merInnlegget har stått på trykk i Dagsavisen Mads Johansson, generalsekretær i LMF Kanskje så man
Les merSterkere sammen! Vi ønsker å oppfordre alle som leser dette og som ønsker å støtte Mage-tarmforbundet og vårt arbeid til å melde seg inn i vår organisasjon. Jo flere vi er, jo sterkere stemme får vi!
Bli medlem