Du er nå logget inn!

Min side login

www.lmfnorge.no

Om du er betalende medlem og har registrert din e-postadresse hos LMF kan du logge deg inn i innloggingsbildet under.

Ønsker du å registere eller endre din e-post, kan du klikke her.

Ved første gang innlogging eller ved glemt passord trykk på knappen passord.


Meny Min side

Bloggartikkel

Medisinsk rådgiver i LMF - professor i gastroenterologi El-Salhy

Medisinsk rådgiver i LMF - professor i gastroenterologi El-Salhy

Ekspert på irritabel tarm og med geniun iver for pasientene

Publisert: 01.03.2021

Tekst: Marte Gylland Hegstad
Foto: Magdy El-Salhy

Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer (LMF) gleder seg stort over at spesialist i gastroenterologi og indremedisin/professor emeritus Magdy El Salhy skal bidra som medisinsk rådgiver hos oss.

Mangefasettert yrkesprofil
Professor El Salhy har en imponerende CV med utdanning både fra universitetet Ain Shams i Cairo, Egypt og Uppsala Universitet i Sverige.

Professoren har praktisert medisin både i Norge, Sverige, Egypt og Saudi Arabia og forfattet 258 publikasjoner som inkluderer blant annet forskningsartikler og bøker. Ni medisinstudenter har fullført doktorgraden sin under ledelse av El-Salhy, og over 70 Master-of-science-studenter har komplettert sin MSc under professorens vinge.

I tillegg sitter El-Salhy i redaksjonen til ni internasjonale medisinske publikasjoner som for eksempel World journal of Gastroenterology, World Journal of Gastrointestinal Endoscopy og Nutrients.

Ekspert på irritabel tarm
Professoren har forsket i nesten 40 år på mage- og tarmfeltet. For dette arbeidet har El-Salhy blitt tildelt flere prestisjefylte priser blant annet i hjemlandet Egypt, i Sverige, Russland og fra the United European Gastroenterology (UEG).  

De siste 15 årene har El-Salhy viet til å forske på irritabel tarm (IBS). Han har også gjennomført omfattende forskning på IBS-pasienter (kronisk inflammatorisk tarmsykdom) med fekal mikrobiota-transplantasjon – som har fått stor oppmerksomhet både nasjonalt og internasjonalt.

- Jeg har fokusert mye på å lære opp IBS-pasientene i hvordan man kan regulere sykdommen sin med kosthold og livsstil. Da kan de selv ta kontroll over hverdagen sin, understreker El-Salhy.

Professoren poengterer at mange av pasientene med kronisk inflammatorisk tarmsykdom (IBD) - som for eksempel ulcerøs kolitt og Crohns sykdom - også har irritabel tarm (IBS).

- Faktisk er det så mange som 40-60% av IBD-pasientene som lider av IBS i tillegg. Da kan det være vanskelig å skille om symptomene kommer fra en forverring av tarminflammasjonen, eller om det er den irritable tarmen som spiller inn, forteller professoren.

Også for IBD-pasienter vil altså El-Salhys kunnskap om IBS kunne komme til stor nytte.

Klarer ikke å sitte stille og se på
Det er ikke bare med solid, faglig kunnskap professoren er en ressurs for LMF. Det er også med en geniun, stor iver og interesse for mage- og tarmpasienter El-Salhy nå trer inn i rollen som medisinsk rådgiver.

- Jeg klarer ikke å sitte stille og ikke gjøre noe for denne pasientgruppen, er noe av det første El-Salhy sier i sitt første møte med administrasjonen i LMF, før han engasjert prater videre om hvordan han ønsker å bidra til å bedre situasjonen for mage- og tarmpasienter.

Generalsekretær i LMF, Mads Johansson sier at LMF er glade for å ha med El Salhy med på laget.

- El Salhy besitter verdifull erfaring og kompetanse. Hans motivasjon er å gjøre hverdagen bedre for fordøyelsessyke og jeg er sikker på at han blir en god ressurs for oss.

Vil jobbe for at LMF skal bli sterke og store
Med mange av sine yrkesår tilbrakt i vårt naboland Sverige, har El-Salhy erfart hvordan deres pasientorganisasjoner har meget stor innflytelse på myndighetene.

- Sverige er et godt forbilde på hvor essensielle pasientorganisasjoner kan være - og jeg har som mål at LMF kan og skal bli like innflytelsesrike, avslutter El-Salhy, ivrig.

Velkommen!
El Salhy skal blant annet bidra i LMF-saker som omhandler pasientrettigheter, interessepolitikk, medlemsrekruttering og forskning.  Vi i Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer ønsker El-Salhy hjertelig velkommen med på laget! 

LMF understreker at El-Salhy skal bidra som medisinsk rådgiver for organisasjonen LMF, og har derfor ikke kapasitet til å påta seg individuelle saker med våre medlemmer.

Blogg arkiv

 • Samfunnet er ikke for alle

  Debattinnlegg skrevet av Mads Johansson, generalsekretær i Mage-tarmforbundet I dag den 19. novem

  Les mer
 • En bekymring for kostrådene og en hyllest til Marit Kolby

  Tekst: Mads Johansson, generalsekretær i Mage-tarmforbundet.  Bilde: Shutterstock / Bilde Johan

  Les mer
 • Bruk forbrukermakten

  Innlegget har stått på trykk i Dagsavisen Mads Johansson, generalsekretær i LMF Kanskje så man

  Les mer
Se alle artikler

Sterkere sammen! Vi ønsker å oppfordre alle som leser dette og som ønsker å støtte Mage-tarmforbundet og vårt arbeid til å melde seg inn i vår organisasjon. Jo flere vi er, jo sterkere stemme får vi!

Bli medlem