Du er nå logget inn!

Min side login

www.lmfnorge.no

Om du er betalende medlem og har registrert din e-postadresse hos LMF kan du logge deg inn i innloggingsbildet under.

Ønsker du å registere eller endre din e-post, kan du klikke her.

Ved første gang innlogging eller ved glemt passord trykk på knappen passord.


Meny Min side

Bloggartikkel

Mine mageplager kan ikke sammenlignes med å slå tåa i en stol!

Mine mageplager kan ikke sammenlignes med å slå tåa i en stol!

Leserinnlegg fra LMF-medlem etter stress- og smertemestringskurs høsten 2020

Publisert: 12.03.2021

Tekst: LMF-medlem
           Jannicken Jakobsen
Red:    Marte Hegstad
Foto:   Pixabay
 

Høsten 2020 holdt LMF et digitalt stress- og smertemestringskurs for medlemmene sine med coachen Jannicken Jakobsen.

I etterkant av dette kurset fikk LMF epost fra et LMF-meldem som følte at hun ikke ble tatt på alvor: «Det er slitsomt, simpelt og nedlatende å høre at kuren ligger i å tenke positivt,» fortalte medlemmet til LMF.

Meningene, opplevelsene og erfaringene til LMFs medlemmer er svært viktige for oss som organisasjon. Derfor velger vi nå å publisere medlemmets epost, og lar coach Jakobsen komme med tilsvar.

Vi i LMF synes både medlemmet og Jakobsen begge kommer med tankevekkende erfaringer og drøftinger, og oppfordrer alle våre medlemmer til å komme med innspill i framtida dersom de har noe på hjertet.


Innlegget til medlemmet går som følger: 

Et kritisk innlegg om stress- og smertemestring
Ungdommene i LMF er en svært sammensatt pasientgruppe, med svært sammensatte smerter. Når man skal snakke om smertemestring, mener jeg at man først og fremst må gjøre det på premisset av hvilke smerter målgruppen erfarer. Mine mageplager kan i hvert fall ikke sammenlignes med det å kjøre tåa mi inn i en stol.

Det som er særlig problematisk med enkelte fordøyelsesproblemer, er at smertene gjerne får uunnværlige konsekvenser. Se for deg at du er på biltur, i et fly fullt av folk eller på date. Deretter får du akutte magesmerter, og du vet at ila kort tid kommer det til å skje ting. Dette er en situasjon som kombinerer så mye, både krampe, svette og stress, og lenge leve den som klarer å tenke bort diaréen med positive tanker. Dessverre er det å bæsje på seg noe av det pinligste man kan oppleve.

Hva med tenk-positivt-filosofien når man egentlig er et ganske fornøyd menneske? Kanskje har man en super kjæreste, barn, kjæledyr, jobb og hobby, og i tillegg følger foreskrevne medisinske råd. Hva da når man fremdeles opplever kroniske smerter? Det er slitsomt, simpelt og nedlatende å høre at kuren ligger i å tenke positivt.

Dette er ansvarstilskrivelse og kan pålegge både den syke og de pårørende skyld! Og forresten, power posing er omstridt. Det er unyansert å påstå at teknikken har en tydelig dokumentert effekt, når forskning antyder noe annet (1). 

Det er på tide med mer aksept knyttet til at kronisk sykdom trenger å bli ufiltrert snakket om, for denne står absolutt ikke øverst på sykdomshierarkiet. Prestasjonssamfunnet har godt av litt stygge følelser.

LMF-medlem

1) Se Ranehill, E., Dreber, A., Johannesson, M., Leiberg, S., Sul, S., & Weber, R. A. (2015). Assessing the Robustness of Power Posing: No Effect on Hormones and Risk Tolerance in a Large Sample of Men and Women. Psychological Science, 26(5), 653-656.


Kursholders respons: All diskusjon velkommen!
Når Jakobsen blir presentert for medlemmets kritikk, blir hun ikke overrasket. Det er ikke første gang dette skjer. Hun understreker at hun forstår hvor kritikken kommer fra, da smerte er et vondt og sensitivt tema.

-  Jeg ønsker all diskusjon og meningsutveksling rundt dette store temaet velkommen. Smerte er som sagt dessverre ikke målbart, og vi er derfor avhengig av å snakke om våre opplevelser for å finne ut hva som kan være riktig for den enkelte, innleder Jakobsen.

Temaet smerte er komplekst, sårt og opptrer svært individuelt
Videre ønsker Jakobsen først å fremst å trekke fram definisjonen av smerte: En ubehagelig sensorisk og emosjonell opplevelse som følge av faktisk eller potensiell vevsødeleggelse. Smerte er alltid subjektiv, og er et komplekst fenomen som påvirkes av fysiske, psykiske, sosiale, kulturelle og åndelige/eksistensielle forhold (ref. Norsk Legemiddelhåndbok).

Jakobsen forklarer at når hun snakker om smertemestring til en gruppe mennesker, prater hun om denne i generell forstand, siden smerte kan uttrykke seg svært forskjellig tross i at den kan ha sammen utløsende årsak eller underliggende sykdom.

- Om man har kroniske eller akutt smerte er det de samme mekanismene som skjer, dette er bakgrunnen for å snakke generelt, presiserer Jakobsen.

30% av befolkningen har kroniske smerter – med og uten underliggende sykdom
Temaet kroniske smerter er stadig aktuelt. Hele 30% av nordmenn plages med kroniske smerter – og tallene stiger stadig (Foreningen for kroniske smertepasienter). Det er heldigvis derfor stadig oftere en del av agendaen i samfunnet, forteller Jakobsen, som videre presiserer at hun ser viktigheten av å skille begrepene kronisk sykdom og kroniske smerter:

- Mitt undervisningsopplegg setter søkelys på smerter og stress uavhengig av sykdom. For å klarere; noen uten kronisk sykdom kan ha kroniske smerter, og noen med kronisk sykdom trenger ikke å ha kroniske smerter.

Nei, ingen smerte er «bare» psykisk!
Jakobsen understreker at ingen smerte «bare» er psykisk, og at dette begrepet er utdatert:

- Men kan det vi tenker, føler og opplever (psykisk) rundt oss være med på å øke den fysiske responsen som smerte er. Da er svaret helt klart Ja. Og for å forklare dette på en enkel forståelig måte bruker jeg eksemplet om det å slå tåen sin. Jeg bruker mange enkle sammenligninger fra hverdagslivet i kursene mine, for å forklare mekanismene bak smerteopplevelse, sier Jakobsen.

"Eksempelet er: har man sovet godt, gleder seg til dagen og våkner med godt humør, vil det å slå tåen på vei ut av sengen kanskje gjøre mindre vondt enn om du våkner opp etter en smertefull urolig natt og gruer deg til dagen og slår tåa på vei ut av sengen."

Power posing – et verktøy som kan passe for noen
Power posing (en selv-utviklingsteknikk hvor man står i en posisjon som man mentalt assosierer med å være sterk, i håp om da å føle seg sterk, red.anm.) kan være en god teknikk, selv om den er noe omstridt, mener Jakobsen: 

- Når jeg underviser forteller jeg først at jeg har en stor verktøykasse, men at ikke alle verktøy passer for alle. Jeg oppfordrer mine deltagere og prøve ut det de ønsker og om noe ikke fungerer for deg - prøv et annet verktøy, oppfordrer coachen og refererer til Forbes´ artikkel fra 2018, "Power Posing Is Back: Amy Cuddy Successfully Refutes Criticism".

Jakobsen sier at hun alltid presiserer at smertemestringsteknikker kan være et hjelpemiddel, og det å forstå mekanismen i vår egen smerteopplevelse, kan være med på å redusere smerteopplevelsen. Smertemestring er altså ikke en kur, understreker hun:

-  Jeg refererer ofte i min undervisning til en anerkjent metode som heter explain pain, som er utviklet av David S. Butler & G. Lorimer Moseley. Denne metoden handler ikke om «positiv tenkning», men om at det faktum å forklare og opplyse om hvordan vi mennesker fungerer, og hva som påvirker smerteopplevelse kan være med på å behandle smerte. Denne metoden er basert på Moderne nevrofysiologi, hjerneavbildning, immunologi, psykologi, smertevitenskap.  

Jakobsen avslutter med å understreke at hun alltid ønsker en fruktbar diskusjon både om sitt undervisningsopplegg, og om tema smerte, velkommen.
 

Lese flere bloggartikler om smerte- og stressmestring?

Stressreduserende tiltak i koronatiden

Er psykisk bare «bare»?

Det er «bare» psykisk

Når legen ikke løser løs mage

Litt om kurset
Jannicken Jakobsen driver sitt eget coaching-firma hvor har holdt mange kurs for mennesker i en-til-en-setting og undervist større grupper.

Som faglig bakgrunn har hun studert vold i nære relasjoner, menneskerettigheter og profesjonsetikk, fysiologi, sykdomslære, kropp, helse og bevegelse. Hun er kursleder i førstehjelp ved selvmordsfare og har en rekke kurs innen kropp- og smertebehandling.

I kursene sine ønsker Jakobsen å formidle enkle lettfattelige teknikker for smertemestring:

- Min grunntanke og det jeg alltid har på første side av min power-point-presentasjon, er at all smerte og stress er reelt for personen som opplever den.
Jeg støtter meg ofte på metodikken hentet fra Explain pain som har god forankring i det nyeste av forskning rundt smertebehandling.

Blogg arkiv

  • Samfunnet er ikke for alle

    Debattinnlegg skrevet av Mads Johansson, generalsekretær i Mage-tarmforbundet I dag den 19. novem

    Les mer
  • En bekymring for kostrådene og en hyllest til Marit Kolby

    Tekst: Mads Johansson, generalsekretær i Mage-tarmforbundet.  Bilde: Shutterstock / Bilde Johan

    Les mer
  • Bruk forbrukermakten

    Innlegget har stått på trykk i Dagsavisen Mads Johansson, generalsekretær i LMF Kanskje så man

    Les mer
Se alle artikler

Sterkere sammen! Vi ønsker å oppfordre alle som leser dette og som ønsker å støtte Mage-tarmforbundet og vårt arbeid til å melde seg inn i vår organisasjon. Jo flere vi er, jo sterkere stemme får vi!

Bli medlem