Du er nå logget inn!

Min side login

www.lmfnorge.no

Om du er betalende medlem og har registrert din e-postadresse hos LMF kan du logge deg inn i innloggingsbildet under.

Ønsker du å registere eller endre din e-post, kan du klikke her.

Ved første gang innlogging eller ved glemt passord trykk på knappen passord.


Meny Min side

Bloggartikkel

Videoblogger fra sykehussenga!

Videoblogger fra sykehussenga!

Vi har tatt en prat med Juliane Estenstad som ærlig og åpent video-blogger om innleggelse med ulcerøs kolitt.

Publisert: 14.11.2018

Tekst: Julia Edin
Foto og video: Juliane Estenstad

Åpent og ærlig
Da det i Facebook-feeden min plutselig dukket opp en kort film av en jente med Ulcerøs kolitt fra akuttmottaket på legevakten vekket det mange minner om lignende situasjoner jeg selv har vært i. Men å dra frem kameraet i en slik situasjon og på en tydelig, åpen og ærlig måte fortelle verden via YouTube om hvilken sykdom man har og hvordan man har det akkurat der og da – det tror jeg ikke det er mange som gjør.  

Jeg ville vite mer om Julian Estenstad, jenta bak den nylig startede vlogen og youtube-kanalen. LMF har tatt en prat med jenta som ærlig og åpent video-blogger fra sykehussenga. Juliane er 24 år og bor i Melhus kommune. Hun har sykdommen Ulcerøs kolitt og har hatt den i 13 år.

 

–Du har laget en Youtube-kanal der du vlogger om litt av hvert. For bare noen dager siden la du ut en episode fra en sen kveld på akuttmottaket på St. Olavs hospital. Hvordan kom du på det?
–Jeg har lenge tenkt å dokumentere mine lege/sykehus besøk, men har aldri turt. Men da jeg måtte inn på legevakten den 1.november tenkte jeg og min kjæreste at dette må vi dokumentere. Det er veldig frustrerende å vente i flere timer på legevakten for så å ta prøver som er fine, når legene ikke tror det er noe i veien med deg og man gjør alt man kan for å bli trodd. Jeg var på legevakta også for bare en liten måned siden og da tok ikke legen meg seriøst nok. Han bare sendte meg hjem fra sykehuset, men denne gangen ble det innleggelse.

 

–Du fulgte du opp med en episode fra innleggelsen din der du forteller hvordan det går. Det du forteller er veldig personlig, hvorfor velger du å fortelle dette på video og åpent for alle? 
–Jeg synes det er veldig viktig at folk der ute får se og høre i fra oss med mage- og tarmsykdom. Det er mange der ute som ikke skjønner seg på oss, for det de ser er kun det ytre og ikke det indre. Det er mange som sliter med å bli forstått, både i arbeidslivet og hjemme av sin nære familie. Vi har en usynlig sykdom og jeg er lei at ingen skjønner alvoret i det. Derfor mener jeg at åpenhet er veldig viktig hvis det er noe vi vil ha frem her.

Følg med videre!
Juliane og kjæresten (som er utdannet innen tv- og filmproduksjon) har ingen planer om å tie rundt sykdommen fremover, men vil fortsett både å vlogge om dette og lage en dokumentar. Vi i LMF jubler for åpenheten og gleder oss til å følge veien videre!

Blogg arkiv

 • Samfunnet er ikke for alle

  Debattinnlegg skrevet av Mads Johansson, generalsekretær i Mage-tarmforbundet I dag den 19. novem

  Les mer
 • En bekymring for kostrådene og en hyllest til Marit Kolby

  Tekst: Mads Johansson, generalsekretær i Mage-tarmforbundet.  Bilde: Shutterstock / Bilde Johan

  Les mer
 • Bruk forbrukermakten

  Innlegget har stått på trykk i Dagsavisen Mads Johansson, generalsekretær i LMF Kanskje så man

  Les mer
Se alle artikler

Sterkere sammen! Vi ønsker å oppfordre alle som leser dette og som ønsker å støtte Mage-tarmforbundet og vårt arbeid til å melde seg inn i vår organisasjon. Jo flere vi er, jo sterkere stemme får vi!

Bli medlem