Du er nå logget inn!

Min side login

www.lmfnorge.no

Om du er betalende medlem og har registrert din e-postadresse hos LMF kan du logge deg inn i innloggingsbildet under.

Ønsker du å registere eller endre din e-post, kan du klikke her.

Ved første gang innlogging eller ved glemt passord trykk på knappen passord.


Meny Min side

Nyhetsarkiv

8 spørsmål og svar om Fecal-hjemmetestere!

8 spørsmål og svar om Fecal-hjemmetestere!

Vi ba dere sende inn spørsmål til produsentene av fekal-hjemmetester - her får dere svar!

Publisert: 24.10.2018

Da vi publiserte innlegget der vi testet Fekal-hjemmetester trinn for trinn fikk vi inn mange spørsmål fra dere. Disse spørsmålene har vi sendt videre til to produsenter av fekal-hjemmetestere: IBDoc – en hjemmestester som er utviklet av lege Arne Røseth gjennom det sveitsiske firmaet Buhlmann og CalproSmart™ som er utviklet av det norske firmaet Calpro.

Vi gjør oppmerksom på at det opprinnelige innlegget Fekal-hjemmetest trinn for trinn var sponset med produkter for å utføre testen. Utover det har LMF ikke motatt noen form for kompensasjon fra noen av produsentene.

Her svarer de på spørsmålene deres! 

Tekst: Julia Edin for LMF, Arne Røseth for IBDoc og Ingvild Haukø for Calpro
Foto: Julia Edin (over viser bilde av IBDoc, under CalproSmart™t)

 

Spørsmål & svar

1. Som jeg skjønner det foregår avlesningen via et bilde tatt med smartphone og etterfølgende prosessering i app'en. Hvordan påvirker lysforhold og forskjellige telefonkameraer kvaliteten av testen?
 

Svar fra IBDoc:
Hei, ved IBDOC er dette tatt høyde for ved at det følger med et kort som legges under brikken og som eliminerer dette problemet. Vi anbefaler å unngå direkte sollys. Ved IBDoc er alle godkjente telefoner sjekket og korrigert slik at ulike telefonkameraer ikke er noe problem. 

Svar fra Calpro:
CalproSmart™ app leser av både testlinje og kontroll linje i samme lesing, og dette betyr at lysforholdenes effekt på resultat blir kraftig begrenset – for lyset vil påvirke begge streke like mye.

2. Er det utført (uavhengig) forskning som har undersøkt nøyaktigheten av testen i forhold til resultater fra sertifiserte tester på profesjonelle lab/sykehus? Hvor stor er forskjellen?

Svar fra IBDoc:
Bra spørsmål! Det er publisert en rekke uavhengig forskning på dette området og en rekke er underveis. Alle studier tyder på at det er veldig god korrelasjon mellom laboratorie-tester og IBDoc. Dette har vi oppnådd ved at det er bygget inn en pipette som måler nøyaktig mengde avføring ekstrakt som kommer på brikken.  

Svar fra Calpro:
Det er foretatt brukerstudie på testen ved norsk sykehus, som viser en god korrelasjon mellom hurtigtesten og den mer etablerte ELISA testen vår. Denne studien, der man ser bort fra variasjonen i laboratorietesten, viser at CalproSmart™ har en variasjon opptil 25% - hvorav 67% av prøvene viste variasjon var innenfor 15%-grense for variasjon. Variasjonen er mer i prøver med høyere verdier. Det må her nevnes at fæcesprøve ikke er homogent materiale (i motsetning til f eks blod og urin), og en del av variasjonen kan forklares med nettopp spottvariasjon. Det er likevel viktig å forstå at denne variasjonen ikke har klinisk betydning, for Calprotectin nivå øker 10-30 ganger referansenivå ved inflammasjon, og da vil selv ikke en variasjon på 25% ha noe betydning for resultatene. 


3. Hei. Jeg lurer også på pris og om det er mulig å kjøpe denne per i dag? Det beste hadde selvfølgelig vært om den var kostnadsfri, men før den tid er det interessant å prøve.

Svar fra IBDoc:
IBDoc er tilgjengelig gratis til pasienter ved Lovisenberg Diakonale Sykehus. Her blir det sponset av legemiddelselskapet Abbvie. IBDoc kan også kjøpes fra Lab-Tech (bestilling via mail) for 250 kr.

Svar fra Calpro:
Info om pris og hvor man kan få tak i testen kan man få ved å sende oss en mail på mail@calpro.no

4. Hva om du har vanntynn diaré, blir det vanskelig å fylle rillene da?

Svar fra IBDoc:
Dette er veldig viktig spørsmål og som vi har sjekket ved Lovisenberg Diakonale Sykehus. Rillene i IBDoc er spesialdesignet for dette formålet og gir helt likt resultat om man måler opp for hand. Lignende undersøkelse er utført ved er stort laboratoriet i Oslo.

Svar fra Calpro:
Så lenge det er noen form for viskositet i avføringen, så vil man kunne bruke testen. Hvis avføringen er fullstendig vanntynn anbefales det at man enten venter til neste avføring som er analyserbar, eller at man tar en tur til legen for å få tatt en test hos legen.

 

5. Er hjemmetestene sammenliknet med standard-tester vi vanligvis sender inn? Skal ikke de ha mye mer prøvemateriale enn i CalproSmart™/IBDoc?

Svar fra IBDoc:
Ved Oslo universitetssykehus bruker de et prøveinnsamling verktøy fra samme produsent som IBDoc -  med de samme rillene og som sikrer likt resultat. Det er nå mange store sykehuslaboratorier i Norden og EU som gjør det samme, og som viser ar dere kan stole på at prøvetaking er kvalitetskontrollert . 

Svar fra Calpro:
Det er vanlig å sende inn mye mer prøvemateriell enn man egentlig trenger for en test. Dette er fordi man skal ha nok materiale å jobbe med på laboratoriet, ha rom for å gjenta tester osv. Calpro laboratorietest kan kjøres med så lite som cirka 30 mg feces, som da blir fortynnet før en analyse. Tilsvarende vil man i CalproSmart™ bruke cirka 10 mg prøve, og dette er hva testen er validert med.

6. Et det ok kvalitet på hjemmetestene? Hva koster de?

Svar fra IBDoc:
Jeg har pasienter som har reist og reiser jorda rundt med IBDoc. Ved at de tar en hjemmetest der de er, får jeg tilsendt deres prøvesvar. Vi holder kontakten og doserer medisiner basert på IBDoc resultatene. IBDoc er tilgjengelig gratis for pasienter ved Lovisenberg Diakonale Sykehus. Her blir det sponset av legemiddelselskapet Abbvie. IBDoc kan også kjøpes fra Lab-Tech (bestilling via mail) for 250 kr.

Svar fra Calpro:
Calpro har tatt alle steg for å forsikre seg om at kvaliteten på testen er mer enn bra nok for hjemmemonitorering. Det er foretatt en god del studier på produktet som viser at produktet er velegnet for hjemmebruk og til monitorering av IBD hjemmefra. Prisen på tester er lagt så lavt som mulig, for at pasienter kan dra nytte av produktet. Info om pris og hvor man kan få tak i testen kan man få ved å sende oss en mail på mail@calpro.no. 



7. Hei, Jeg lurte på om det er mulig å få tak i den hjemme testen? Ønsker veldig å prøve den. Jeg har opplevd flere ganger å ta en slik test gjennom sykehuset, men ønsker selv å kunne få vite svaret raskt og enkelt. Jeg har ileostomi og Crohn sykdom.

Svar fra IBDoc:
Om du er pasient på Lovisenberg er det gratis, evtentuelt kan du kontakte Lab-Tech for bestilling. Du kan også spørre på ditt lokalsykehus om de har eller om de kan bli sponset med hjemmetestere av Abbvie, på samme måte som Lovisenberg sykehus er er.

Svar fra Calpro:
Ta gjerne kontakt med oss på mail@calpro.no så informerer vi deg om hvordan du skal få tak i testen. Det er viktig å huske at denne testen, når den brukes som hjemmetest, er ment for å overvåke ens sykdom, slik at man raskere kan sette i gang behandling ved tilbakefall. Dette er noe som da må gjøres i tråd med ens lege. Tilhører du helseregion Møre og Romsdal, pågår studien CalproSmartNOR, som ser på fordelene med bruk av hjemmemonitorering med CalproSmart™ sett opp mot standard behandling. Du kan kontakte helseforetaket for å høre om muligheter for tilgang.


8. Hjemmetester høres veldig spennende og enkelt ut, og så slipper vi å vente så lenge på å få svar. Vi har en sønn på 12 med Crohns. Han har Ullevål som behandlingssykehus og Ahus som akutt sykehus. Det som er vanskelig for oss er at de bruker forskjellige laboratorier til analyser av fecaltestene, så de kan ikke sammenlignes. Og de har heller ikke samme datasystem så de kan ikke se hverandres prøvesvar.

Hvordan blir verdiene på deres test i forhold til Ullevål og Ahus sine? Kan også resultatene sendes til flere leger, og blir "alle" leger informert om deres produkt og referanse verdier, så svarene kan være til nytte uansett hvor vi kommer til lege. Dette ville gjøre vår sykehus/lege hverdag mye enklere.

Svar fra IBDoc:
På barneavdelingen Ullevål sykehus har de IBDoc og sykehuslaboratoriet bruker samme analyse, så der er verdiene helt like. Ved å forholde dere til ENDRINGENE over tid via IBDoc er jo dette godt nok. Verdiene blir kun sendt til sykehusleger, men dere kan jo også enkelt vise svarene deres til fastlegen i og med at dere har de på telefonen. Dette er godt synlig med et trafikklyssymbol på grønt (normale verdier), oransje (ved moderate verdier) og rødt (ved høye verdier).

Svar fra Calpro:
Det er sant som du nevner at forskjellige sykehus bruker forskjellige tester, og at disse ofte har forskjellige referanseverdier. Det som er greit å huske, det er at hvis man er syk, så vil man få utslag på samtlige tester i tråd med deres egne referanseverdier. Så, om dere bruker CalproSmart™ og går til et sykehus der de bruker en annen laboratorietest, så vil ikke det ha noe å si – for legen vil ta hensyn til hvilken test resultatene kommer fra.

For vår test er det også en fordel at man får en fargekode på resultatet, som både du som pasient kan se og som legen også kan se, som indikerer alvorlighetsgraden av inflammasjon ved en test (grønn, gul, rød), og man kan raskt se hva verdien betyr. Hele hensikten med testen er uansett å følge med på Calprotectin nivået i avføringen, og med en gang man ser at dette øker mer enn det som normalt kan forventes av variasjon, så får legen tilsendt mail om dette og man kommer i kontakt med ens lege. Om legen ønsker å endre behandling basert på resultatene fra CalproSmart™, eller ønsker å ta en laboratorietest slik at denne har resultater med samme referanse, er da opp til legen å avgjøre. Hensikten med CalproSmart™ vil uansett være oppfylt: å få en pasient til lege og inn til behandling før sykdommen blir symptomatisk. Det har seg nemlig slik at hos de fleste vil Calprotectin nivå øke 2-6 måneder før de fysiske konsekvensene dukker opp. 

Per dags dato er det slik at resultat sendes til kun behandlende lege eller den som er satt som mottaker av resultatet, men det er ingenting i veien for at denne kan legge inn resultatene inn i journalen til pasienten og gjøre den tilgjengelig for andre leger.

----

Vi i LMF er veldig glade for alt engasjementet rundt hjemmetestere og håper dere har fått svar på alt dere lurte på. Ved øvrige spørsmål ber vi dere ta kontakt med disse eller andre produsenter direkte.

Arkiv Nyheter

Arkiv Blogg


Sterkere sammen! Vi ønsker å oppfordre alle som leser dette og som ønsker å støtte Mage-tarmforbundet og vårt arbeid til å melde seg inn i vår organisasjon. Jo flere vi er, jo sterkere stemme får vi!

Bli medlem