Du er nå logget inn!
Av Hege Lianne Williams
Et impulsivt valg gjorde at Andrea Farias (20) ble missekonkurrent over natta. Dagene blir raskt fylt med photoshoots, styling, catwalk og markedsføring, men for Andrea ligger også fokuset på å bli komfortabel med sin egen kropp når hun lever med gastroparese og en G-Jet sonde i magen.
– Jeg var mye frem og tilbake på grunn av magen, men så bestemte jeg meg for å være med i Miss Norway. Og det har jeg ikke angret på!
Mye å se frem til
Mage-tarmforbundet intervjuer denne blide sørlandsjenta over Teams. Hun gir tidlig et inntrykk om at hun sjeldent lar seg stoppe og utstrålingen hennes kjennes nærmest gjennom dataskjermen. Som missekonkurrent med gastroparese, en rekke utdannelser bak seg og et stort hjerte for fashion, er det tydelig at Andrea har fulle dager og mye å se frem til. Men livet har ikke alltid vært lett for denne finaleklare jenta.
Fire år tidligere ble verden (og magen) hennes snudd litt på hodet.
Kaster opp frokosten
Høsten 2019 reiser Andrea til fastlegen. Hun har den siste tiden slitt mye med halsbrann og oppgulping av mat, og det er noe som ikke føles riktig. Hun sendes hjem med medisiner for refluks, men kort tid senere er hun tilbake på legekontoret med forverring. Frem til nå har hun forsøkt en del ting hjemme, blant annet lavFODMAP-diett og annen IBS-vennlig mat. Legen foreslår at hun bør fortsette med kosten og se an noen måneder.
På 17.mai 2020 kaster hun opp frokosten sent på kvelden og hun føler seg enda verre. Nå tar mamma grep og får Andrea henvist rett til sykehus. Dessverre er prøvesvarene inkonklusive og svaret de håpet på blir mer forsinket.
TikTok-video var løsningen
Mens Andrea en dag sitter og scroller på telefonen, dukker det opp en video på videoplattformen TikTok, som plutselig gir svar på helseutfordringene hennes.
– I videoen fortalte ei at hun hadde gastroparese og hva det gikk utpå, og jeg ble bare sittende å se videre på videoen og tenke … Jeg har jo alle disse symptomene. Jeg tok med videoen til legen og sa, se her, jeg har alle disse symptomene. Kan det være gastroparese? Og det var det.
Det var deilig å endelig få et svar eller et bevis, som Andrea kaller det. For legenes mange mistanker om spiseforstyrrelser begynte å hvile tungt på skuldrene.
– Jeg mener, jeg gikk ned i vekt, jeg kastet opp, så det første en tenker er jo spiseforstyrrelser. Det er helt forståelig å tenke, men tingen var jo at jeg ikke kunne noe for disse symptomene, der lå jo forskjellen. Jeg stakk aldri en finger ned i halsen, jeg hadde ikke lyst til å kaste opp – det bare skjedde. Da var det godt å få en bekreftelse på at dette ikke lå psykisk, forteller hun lettet.
Gastroparese, eller forsinket ventrikkeltømming, er en kronisk og livslang tilstand. Den funksjonelle forstyrrelsen er forårsaket av svekkelse og lammelse av nervene som styrer muskulaturen i magekanalens vegger. Dette resulterer i at fordøyelsen går tregt, og mat blir liggende igjen i magesekken i lengre tid enn vanlig, står det om sykdommen på Mage-tarmforbundets nettside.
Vanlige symptomer er kvalme, oppkast, oppblåsthet, magesmerter, metthetsfølelse, sure oppstøt og mindre appetitt. Gastroparese kan deles inn i tre alvorlighetsgrader; mild, moderat og alvorlig. Andrea lever med moderat grad.
Les også om Øyvind som lever med gastroparese og nesesonde.
Hell i uhell
Det er ikke uvanlig at psyken får seg en knekk, når mennesker får en ny sykdom. I en studie fra Tromsøundersøkelsen 2017, fant forskerne at vi blir mer deprimerte av å være fysisk syke i dag, enn for 20 år siden. Derfor ble også legene til Andrea bekymret da hun fikk diagnosen. Men ved hjelp av mamma og selvlærte teknikker, har det gått bedre enn forventet.
– Jeg kaller dette litt hell i uhell. For noen år siden så gjennomgikk jeg en veldig lang og tøff mobbesak, hvor jeg ble skikkelig stygt behandlet. Og da fikk jeg en psykisk knekk, men den har i ettertid gjort meg sterkere. Og akkurat dette har hjulpet meg nå - at jeg har klart å se litt annerledes på situasjonen.
Hun har siden barndommen alltid sett fremover og brukt målene sine som en gulrot. Da nytter det ikke å ligge nede og synes synd på seg selv, mener hun.
– Jeg har lært at folk vil finne noe stygt å si om deg - uansett hva du gjør. Mitt tips er derfor, vær deg selv, det er nå du lever. Jeg vet det er vanskelig, det er faktisk dødsvanskelig!
At mamma tenker helt likt gir Andrea motivasjon når dagene blir tøffe, og mamma vet godt når hun skal trøste, men også når hun må gi datteren en liten push.
– Er det noen ganger jeg synes synd på meg selv, så sier mamma «ja, det er dumt at ting er som de er, men kom deg opp!» og vært litt streng. Men det har bare vært greit, ler Andrea.
«Dette er skikkelig kult!»
I begynnelsen av skjønnhetskonkurransen kviet Andrea seg for å fortelle sine medkonkurrenter om sykdommen og sonden. Men responsen viste seg å være stikk motsatt av hva hun forventet.
– En jeg fortalte det til var helt «dette er skikkelig kult, bruk det for hva det er verdt!» De andre har også vært like positive. Det er ingen som har gjort noe big deal ut av det, og de har behandlet meg helt normalt. Jeg vil jo ikke bli sett på som annerledes.
Andrea dobbeltsjekket også med ledelsen av Miss Norway om at det var lov å delta i konkurransen med «synlig sykdom». På Miss Norways nettside står det heller ingenting om spesifikke krav til helse eller en bestemt type utseende. Flere kvinner med ulike sykdommer og funksjonsnedsettelser har deltatt i konkurransen verden over.
I den internasjonale konkurransen Miss Universe, som vinneren av Miss Norway vil delta i, satt en av deltagerne i 2017 i rullestol, og vinneren av 2.plassen i 2021 deltok med permanente brannskader i fjeset. Også i Miss USA 2008 hadde en av deltagerne cerebral parese.
Et bevis på det
Årets finale i Miss Norway går av stabelen 4.-5. august i Oslo. Da skal Andrea konkurrere mot 15 andre deltagere. Men hun deler åpent om lærdommene hun har fått med seg underveis, og da kan konkurransen gå litt som den går. Selv om det hadde vært ekstra gøy å vinne!
– Uansett hvordan det går, så har jeg lært masse! Jeg tror at de tingene jeg har fått til gjennom Miss Norway, er ting som hadde tatt meg lang tid uten. Hadde det ikke vært for konkurransen, hadde jeg ikke vært tvunget til å vise frem sonden min. Da er sjansen veldig stor for at jeg aldri hadde gjort det.
– Vinner jeg synes jeg det blir veldig gøy å representere folk som ikke nødvendigvis er «perfekte», hvis man kan si det sånn? Og det å vise andre at uansett hvilken historie du har, hva du har opplevd, hva du går gjennom, hva enn det skulle være, så fokuser på fremtiden, jobb hardt og du kan få til det du vil. Det hadde vært gøy om jeg er et bevis på det.
Oppdatering: Siden saken ble skrevet har Andrea måtte fjerne sonden fra magen, men hun er fast bestemt på å opplyse om hvordan livet med sonde har vært.
Nå er nedtellingen i gang for Andrea og finalistene i Miss Norway. Ønsker du å stemme på Andrea kan du sende "MISSU 2" til 2401. Du kan stemme så mange ganger du vil og hver stemme koster 20 kr. Mage-tarmforbundet ønsker Andrea Farias masse lykke til!
Sterkere sammen! Vi ønsker å oppfordre alle som leser dette og som ønsker å støtte Mage-tarmforbundet og vårt arbeid til å melde seg inn i vår organisasjon. Jo flere vi er, jo sterkere stemme får vi!
Bli medlem