Du er nå logget inn!

Min side login

www.lmfnorge.no

Om du er betalende medlem og har registrert din e-postadresse hos LMF kan du logge deg inn i innloggingsbildet under.

Ønsker du å registere eller endre din e-post, kan du klikke her.

Ved første gang innlogging eller ved glemt passord trykk på knappen passord.


Meny Min side

Nyhetsarkiv

Cannabis og IBD; Tabu, myter og fakta

Cannabis og IBD; Tabu, myter og fakta

Bruk av, og behandling med, Cannabis-preparater er kontroversielt – men har det effekt på tarmsykdommer?

Publisert: 16.08.2018

Hva er det som gjør at en pasient med en lovlig utskrevet resept på et legemiddel ikke tør fortelle de rundt seg at hun bruker det? Og hvorfor vil ikke legen som har skrevet ut resepten uttale seg som saken? 

Flere og flere med kroniske tarmsykdommer diskuterer bruk og import av canabispreparater som CBD-oljer på ulike nettforum. Men før man kjøper et slik preparat kan det være greit å vite hvilke konsekvenser det kan føre med seg - både når det gjelder effekt samt hva som er lov og hva som ikke er lov i Norge. 

Denne teksten er skrevet av Julia D. Edin og ble først trykket i Fordøyelsen nr. 2 - 2018. Husk at du som er medlem i LMF kan logge deg inn på Min side for å lese tidligere utgaver av Fordøyelsen i vårt digitale arkiv. Er du ikke medlem? Meld deg inn her!

Tabu-medisinen

– Tenk deg at du kniper og spenner hele kroppen din så det gjør vondt, og så slipper du løs. Det er den følelsen jeg får når jeg bruker sprayen Sativex. Smerter i magen, i muskler og ledd, og stivhet i kroppen forsvinner. Og så får jeg økt matlyst, forteller et anonymt LMF-medlem, la oss kalle henne Sara.

Cannabis finnes i lovlige og ulovlige former i landet vårt, og studier viser både negative og positive sider ved bruk for IBD-pasienter. Allikevel er bruk av Cannabis kanskje et av de mest tabubelagte temaene blant både pasienter, leger og pårørende.

Kan medisinsk marihuana ha effekt for Crohns og ulcerøs kolitt, eller er det bare en myte? Hva er forskjellen på marihuana, medisinen Sativex og cannabis-oljer? Og er det egentlig lov å importere sistnevnte til Norge? I denne artikkelen prøver vi å forklare de ulike preparatene, deres lovlig-/ulovlighet og vi hører meninger fra både pasienter og leger.

Cannabis på resept i Norge
–Cannabis reddet livet mitt, forteller «Sara» over telefon. Selv om hun ønsker å opplyse andre om lovlig bruk av medikamentet Sativex, ønsker hun ikke å ha navnet sitt på trykk. Til det er det fortsatt for mye stigma knyttet til bruken av cannabis.

–Jeg hadde en ekstremt dårlig periode med ulcerøs kolitt og betennelse i tynntarmen. Jeg var inn og ut av sykehuset og var allerede stomi-operert. Jeg klarte ikke å få i meg noe mat og gikk ned 25 kilo på ett år. Jeg kastet opp alt, hadde kramper i mage- og tarm døgnet rundt og måtte ha intravenøs næring. Jeg var rett og slett desperat.

Hun hadde hørt at marihuana kunne hjelpe på spasmer og kvalme og prøvde seg frem ved å røyke. Det var da det snudde; hun fikk mindre smerter, matlysten kom tilbake, brekningene ga seg og hun klarte å holde på maten.

Legen så forundret på forandringen og til slutt måtte «Sara» innrømme at det var Cannabis som skulle til.
– Jeg var selvsagt redd for reaksjonen, og hadde jeg hatt barn hadde jeg aldri turt å si det som det var, forteller hun. Men legens reaksjon var ikke som forventet:
 –La oss gjøre dette på lovlig vis, foreslo han og skrev ut resept på preparatet Sativex, som er et legemiddel i munnsprayform, godkjent til medisinsk bruk i Norge.

–I dårlige perioder kan jeg ta maks-dosering på 12 spray under tunga, morgen og kveld, forteller «Sara», Men nå er jeg nede på 1-2 spray, om jeg i det hele tatt bruker det.

Selv om «Sara» sitt liv har blitt radikalt endret vil ikke legen hennes, som skrev ut resepten, uttale seg om denne artikkelen. Også han kjenner på at det er kontroversielt og omdiskutert i medisinske miljøer.

Forskning
Nylig publiserte det amerikanske tidsskriftet Everyday health en artikkel som tok for seg effekten av cannabis for Crohns-syke. Flere av studiene omtalt i artikkelen indikerer at inntak av planten kan redusere symptomer som smerter og diaré ved en Crohns sykdom.

Gjennom en studie publisert i Israel Medical Association Journal (august 2011) viste det seg at 30 pasienter, som tidligere ikke hadde hatt effekt av annen behandling for sin Crohns, følte seg langt bedre ved bruk av medisinsk cannabis. To år senere, i 2013, ble en ny studie publisert, der 21 Crohns-pasienter hadde deltatt. Halvparten av pasientene røykte sigaretter som inneholdt THC, mens den andre halvparten røykte sigaretter med placebo. Studien varte i 2 måneder og konkluderte med at personene som hadde fått i seg THC hadde hatt større forbedring av symptomer sammenlignet med placebogruppen.

Likevel fant de ingen endringer i blodprøveverdien (CRP) – verken den ene eller andre veien. Konklusjonen av studiene ble at de ikke hadde nok data til å kunne slå fast om THC faktisk har en effekt på selve sykdommen, eller om det bare kamuflerer symptomene og gir lindring.

Farlig eller ufarlig?
Bruk av medikamenter som inneholder THC vil på lang sikt senke brukerens normale stemningsleie. Utover det hevder artikkelen i Everyday Health at det er få kjente risikoer ved bruk av Cannabis ved IBD, men det er verdt å merke seg at dersom man bruker cannabis over tid kan det kamuflere kjennetegnene på inflammasjon, slik at man tror man er friskere enn man faktisk er.

En studie  publisert i november 2016 i tidsskriftet Inflammatory Bowel Diseases viste at bruk av Cannabis kunne gi økt risiko for operasjoner hos personer med Crohns. Det er også en sjanse for avhengighet og psykoser, og ved langvarig bruk neurokognitiv svekkelse - en kronisk sløvende rus for personer som bruker cannabis daglig eller flere dager i uken.

«Sara» trekker frem at bruk av Sativex kan gi sår i munnen:
–Ved høye doser kan munnhulen og tunga bli sår, irritert og nummen, forteller hun.

Smertelindrende eller behandling av inflammasjon?
Basert på studiene konkluderer artikkelen i Everyday Health med at Cannabis kun bør brukes for å kontrollere smerter og symptomer hos pasienter som ikke responderer på andre typer behandlinger. Basert på studiene er det ikke nok grunnlag for å si det kunne ha noen behandlende effekt på inflammasjon.

Dr. Arne Røseth ved medisinsk poliklinikk på Lovisenberg Diakonale Sykehus er uenig i at Cannabispreparater bør brukes av IBD-pasienter, hverken som behandling eller smertelindring.
 –Jeg leste nylig en studie i et amerikansk legemiddeltiddskrift der de konkluderte med at Cannabis ikke hadde noen effekt på magesmerter. I tillegg inneholder Cannabis svært mange virkestoffer som vi ikke vet noe om.


Cannabis-oljer i Norge
Det er ingen tvil om at det er delte meninger om bruk av Cannabis-preparater, og at forskningen har kommet for kort. Likevel diskuteres cannabis-oljer som aldri før i nettforum for fordøyelsessyke. Noen handler i naboland andre importerer via nett, men hva er egentlig lov?

Statens legemiddelverk kan fortelle at THC omfattes av narkotikaforskriften i Norge, og alle produkter med innhold av THC regnes derfor som narkotika.

 –Det er ikke satt en nedre grense for THC som eventuelt er unntatt – inneholder et produkt et narkotisk stoff, så er det å anse som narkotika, uavhengig av mengden i produktet, sier Anne Cathrine Vestrheim, som er forsker i Legemiddelverket.

Er det lovlig å bestille CBD-oljer på nett, eller å kjøpe det i utlandet og ta med hjem? 
–CBD anses som en legemiddelsubstans og det er ikke tillatt å privatimportere legemidler fra utlandet via postforsendelser, med mindre visse kriterier er oppfylt. Disse finnes i forskrift om tilvirkning og import av legemidler § 3-2

Med dette henviser hun til paragrafen som sier at privatpersoner kan importere legemidler fra land innenfor EU/EØS, dersom legemidlene har norsk markedsføringstillatelse og norsk pakning og er reseptfrie i Norge, samt at man kan dokumentere at de er til personlig bruk og lovlig ervervet i innkjøpslandet. Hvorvidt det finnes CBD-oljer som ikke anses som legemidler er ikke Legemiddelverket kjent med.

Så hva kan konsekvensen være for en som kjøper en slik olje på nett?
–Dersom du bestiller Cannabis-oljer på nett og pakken din blir stoppet i tollen, vil du få et varsel om at den er stoppet og få mulighet til å klage. I verste fall kan du bli anmeldt for brudd på narkotikaforskriften dersom oljen inneholder THC, opplyser Vestrheim.

Andre muligheter
Spesialister på Norske sykehus kan skrive ut legemidler som er laget av Cannabis til pasienter de mener kan ha nytte av det. Dette gjelder i første rekke smertepasienter og kreftpasienter, men det er ikke laget noen liste over tilstander det er godkjent for. Sativex kan kjøpes som vanlig, med resept på apoteket, til en pris på mellom 3600 – 4600 for 3x10 ml. 
Alternativt kan en spesialist skrive ut resept på et utenlandsk legemiddel som må godkjennes av Helsedirektoratet og Statens legemiddelverk. For å bruke legemiddelet i behandlingen, må legen søke Helsedirektoratet om forskrivningsrett for «ulovlig narkotikum» og Statens legemiddelverk om godkjenningsfritak. Deretter må apoteket (eller grossisten) søke Legemiddelverket om importtillatelse, før de til slutt kan levere ut produktet til pasienten.

Legemiddelverket opplyser om at de i skrivende stund holder på med å oppdatere sine nettsider med informasjon rundt begreper og fakta, videresalg, medisinsk bruk og privatimport av medisinsk cannabis. Se legemiddelverket.no.


Konklusjon
–Vi har rett og slett for lite forskning på dette, og vet for lite, – både med tanke på virkning og på bivirkninger, konkluderer overlege Arne Rødseth.

Vi i Fordøyelsen vet at dette er et kontroversielt tema. Til tross for studier fra utlandet, er disse basert på små grupper. Vi savner større og mer spesifiserte forskningsrapporter, gjerne også fra Norden og Norge. Det har vært vanskelig å få uttalelser fra både leger og pasienter, få tør å stå frem og snakke om dette temaet.
Vi har også vært i kontakt med gastro-leger som ønsker mer informasjon innen dette temaet og derfor gjerne vil se denne artikkelen. Dette er noe de har lite kunnskap om.

Vi ønsker derfor å følge opp denne artikkelen i en senere utgave. Vil du bidra med meninger og erfaringer? Ta kontakt!
 

Fakta:

  • Cannabis er en samlebetegnelse på materiale fra plantene Cannabis sativa og Cannabis indica. Cannabisplanten inneholder cannabinoider som står for den primære medisinske effekten som ved inntak aktiverer spesifikke reseptorer i kroppen vår, og da spesielt i immunsystemet og sentralnervesystemet.
     
  • THC - Delta-9-tetrahydrocannabinol, er et cannabinoid med psykoaktive virkninger. Det er dette stoffet som i hovedsak gir rus ved bruk.
     
  • Ulike produkter kan framstilles fra cannabisplanten, som marihuana, hasjisj og cannabisolje. 
     
  • Cannabis-oljer finnes i to varianter:  THC-olje og CBD-olje.
    THC-oljen gir en rus som har bedøvende/smertelindrende effekt, selv ved lave doser.
    CBD-oljen inneholder de samme virkestoffene som i Cannabis men her er det meste av TCH-innholdet fjernet (<0,3.) og den vil derfor ikke gi samme rus.
     
  • Sativex er et godkjent, lovlig norsk legemiddel i munnsprayform. Ett spray av Sativex inneholder 2,7 mg THC og 2,5 mg CBD. Det brukes hovedsakelig av MS-pasienter, men det har også vært forsøkt i smertebehandling.

 

Kilder:
https://www.everydayhealth.com/crohns-disease/treatment/cannabis-for-crohns-disease/
http://www.kreftfri.no/tekstforklaring/cannabisolje
https://www.dagensmedisin.no/artikler/2016/11/25/na-kan-norske-leger-forskrive-cannabis/
https://www.nrk.no/norge/innforer-cannabis-lovlig-til-norge-1.11680455
https://tidsskriftet.no/2015/02/kronikk/cannabis-som-medisin
https://no.wikipedia.org/wiki/Cannabis_(medisin)
https://legemiddelverket.no/bivirkninger-og-sikkerhet/rad-til-helsepersonell/behandling-med-medisinsk-cannabis-innenfor-dagens-regelverk

Arkiv Nyheter

Arkiv Blogg


Sterkere sammen! Vi ønsker å oppfordre alle som leser dette og som ønsker å støtte Mage-tarmforbundet og vårt arbeid til å melde seg inn i vår organisasjon. Jo flere vi er, jo sterkere stemme får vi!

Bli medlem