Du er nå logget inn!
Hva om tipsene ikke fungerer?
Tekst: Marte Gylland Hegstad
Foto: Pixabay
Kilde: Håndbok i klinisk helsepsykologi (2019) av Torkil Berge, Elin Fjerstad, Ingrid Hyldmo og Nina Lang.
Psykologene Toril Berge, Elin Fjerstad, Ingrid Hyldmo og Nina Lang fra Enhet for psykiske helsetjenester i somatikken ved Diakonhjemmet sykehus jobber mye med mestring av søvnproblemer - som er blitt et folkehelseproblem.
Alle mennesker kan tidvis oppleve søvnproblemer, men over en tidel av oss opplever at dette plager oss daglig eller nesten daglig.
Det er godt dokumentert at såkalt kognitiv atferdsterapi kan være en god behandling mot søvnproblemer - eller insomni - som det også kalles.
I følge www.kognitiv.no handler kognitiv terapi om å se sammenhengen mellom tanker, handlinger og følelser - med mål om å bryte selvforsterkende, onde sirkler.
Det er en stor sammenheng mellom fysisk og psykisk sykdom, og fysisk sykdom kan ofte være en utløsende faktor bak insomni.
Typiske årsaker til insomni er
Om søvn
Det er store forskjeller på hvor mye søvn et voksent menneske trenger hver natt. En gjennomsnittlig voksen sover rundt syv timer per natt. Søvnbehovet vårt varierer også gjennom livet.
Søvnen vår kan deles inn i fem stadier
Det første stadiet kjennetegnes av døsighet - en tilstand mellom å være våken og sovende - og varer noen få minutter.
Det andre stadiet kjennetegnes av lett søvn.
Det tredje og fjerde stadiet kjennetegnes av dyp søv, og er vanlig i de tre første timene. Her går kroppen inn i en energisparende tilstand som er essensiell for at vi skal kunne føle oss uthvilte når vi våkner.
Det femte stadiet kjennetegnes av drømmer og kalles REM-søvn (Rapid Eye Movement). Her gjør øynene raske bevegelser mens vi sover.
Tre viktige faktorer som påvirker søvnen vår
Søvntrykket er et begrep som handler om hvor lenge vi har vært våkne.
Døgnrytme handler om å stå opp til samme tid hver dag og å bli eksponert for dagslys.
Handlingene våre kan påvirke søvnen vår betraktelig. Bruker man for eksempel mye tid på å bekymre seg, eller ser mye på tv, kan det gjøre oss urolige.
Hva kan jeg selv gjøre for å sove bedre?
Sterkere sammen! Vi ønsker å oppfordre alle som leser dette og som ønsker å støtte Mage-tarmforbundet og vårt arbeid til å melde seg inn i vår organisasjon. Jo flere vi er, jo sterkere stemme får vi!
Bli medlem