Du er nå logget inn!
Tekst: Mari Liltvedt Andersen
Foto: privat
I Facebook-gruppen «Naturlig behandling av Ulcerøs og Crohns», er det mange som deler sine suksesshistorier. Mange har prøvet og feilet, og til slutt kommet frem til en livsstil som har endret livet deres til det bedre. Vi har pratet med to av dem.
– Hvilken diagnose har du?
– Jeg ble diagnostisert med ulcerøs kolitt i 2016.
– Hvilke medikamenter har du gått på?
– Jeg har brukt medikamentet Asacol. Sist jeg brukte det var i påsken 2019. Da hadde jeg oppbluss, ellers holder jeg ting i sjakk med kosthold. Nå er jeg medisinfri.
– Hva ble vendepunktet i din sykdomshistorie?
– Kostholdsendring. Jeg har erfart hva som trigger diaré og hvilken mat som er bra for meg. Nå spiser jeg et lavkarbo, glutenfritt og laktosefritt kosthold. Noen produkter har jeg kuttet helt ut, som melk, druer, plommer, gjærbakst, ubehandlet havregryn og øl. Jeg kan spise gjærbakst jeg lager med speltmel som langtidshever. Da er det også mye mindre gjær i, gjerne en halv teskje på en pizzabunn.
– Hva har livsstilsendringen hatt å si for din helse?
– Når jeg kutter ut triggerne og holder meg til rent kosthold, så er både diaré, ubehag og oppblåsthet i magen borte. I tillegg til at formen generelt er bedre, merker jeg det også godt på humøret. Jeg er blidere, har mer tålmodighet og mer energi. Jeg har nylig vært på koloskopi samt tatt blodprøver, og det er ingen tegn til betennelse nå.
– Hva har livsstilsendringen hatt å si for livet ditt generelt?
– Det å være sosial, reise og legge andre planer har gått fint. I hvert fall nå som jeg har erfaring med hvilke matvarer jeg tåler. Jeg klarer stort sett å planlegge ting ut ifra hva jeg spiser. Jeg syns kroppen er et fantastisk organ. Jeg mener at dette er min kropp som sier ifra at den faktisk ikke vil ha all den maten den får. Det gjelder spesielt sukker, gjær og hvete.
– Hvilken diagnose har du?
– Lichen Sclerosis (1997), ulcerøs kolitt (2006), diabetes (2017), astma (2017), vitiligo (2019) dermatographia/elveblest (2019).
– Hvilke medikamenter har du gått på?
– Da jeg fikk diagnosen ulcerøs kolitt gikk jeg på Asacol, og senere fikk jeg en Prednisolon-kur. I dag tar jeg ingen medikamenter for sykdommen.
– Hva ble vendepunktet i din sykdomshistorie?
– Som ungdom begynte jeg å lage mat fra bunnen av. Mye rene råvarer og lite ferdigmat. I tillegg begynte jeg å trene styrketrening. I dag trener jeg CrossFit rundt fem dager i uken.
– Hva har livsstilsendringen hatt å si for din helse?
– Kostholdsendringen og mye trening resulterte i at jeg stoppet å ta medisinene mine. I perioder hvor jeg spiste fastfood og sluttet å trene, måtte jeg starte på tablettene igjen, da jeg ble dårlig og fikk blod i avføringen. Etter å ha blitt symptomfri av kostholdsendringen og mye trening, la jeg også om til vegetarkost. I dag lever jeg fortsatt som vegetarianer og trives godt med det. Jeg merker ingen plager relatert til ulcerøs kolitt. Jeg sendte inn avføringsprøver for ett år siden og de fant ingen unormale verdier. Jeg gjennomførte nylig en koloskopi grunnet hyppig forstoppelse, hvor legen uttalte at tarmene så friske og fine ut.
Jeg har tidligere også prøvd vegansk kost, og merket at det påvirket kroppen min i stor grad. Jeg følte blant annet en stor energiboost og økt velvære. Jeg har akkurat startet opp et samarbeid med en klinisk ernæringsfysiolog som skal sette opp en vegansk diett, tilpasset alle sykdommene mine. Jeg gleder meg og håper på å få ytterligere helsefordeler av det.
– Hva har livsstilsendringen hatt å si for livet ditt generelt?
– I dag er jeg i full jobb og har arbeidet i bedriften i over 7 år. Grunnet det totale sykdomsbildet mitt, er det utrolig viktig at jeg får trene kroppen slik at jeg kan gjøre situasjonen min bedre. Jeg blir litt dårlig i magen om jeg reiser på ferie i to uker, ikke trener, spiser annen mat og drikker alkohol. Rutinene blir snudd på hodet og kroppen får mye «negativ» input. Gode rutiner og regelmessig trening er noe jeg kan anbefale alle, både friske og syke. Jeg tror at jo sykere man er, jo viktigere er det å passe på at man gjør det beste man kan mot kroppen sin. Da de stengte treningssentrene og hverdagene ble snudd på hodet under Korona, ble jeg dårligere. Men det ble litt bedre igjen når sentrene åpnet. Trening og kosthold har for meg vært en stor del av det å holde sykdommen i sjakk!
Vi vil minne om at i disse historiene deler pasientene sine egne erfaringer. De er ikke nødvendigvis et uttrykk for LMF sine holdninger.
Sterkere sammen! Vi ønsker å oppfordre alle som leser dette og som ønsker å støtte Mage-tarmforbundet og vårt arbeid til å melde seg inn i vår organisasjon. Jo flere vi er, jo sterkere stemme får vi!
Bli medlem