Du er nå logget inn!

Min side login

www.lmfnorge.no

Om du er betalende medlem og har registrert din e-postadresse hos LMF kan du logge deg inn i innloggingsbildet under.

Ønsker du å registere eller endre din e-post, kan du klikke her.

Ved første gang innlogging eller ved glemt passord trykk på knappen passord.


Meny Min side

Nyhetsarkiv

– Jeg kan ikke ta bussen når de stenger toalettet

Bodil Daae har en fordøyelsessykdom som gjør at korona-stengte toaletter ekskluderer henne fra å ta bussen. –Ikke holdbart, mener seniorrådgiver Arne Schatten i Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer (LMF).

Publisert: 15.05.2020
– Jeg kan ikke ta bussen når de stenger toalettet
Bodil Daae har fordøyelsessykdommen Crohn sykdom, noe som gjør at en tre og en halv times busstur uten tilgang på toaletter er umulig å gjennomføre. Foto: privat

–Jeg kan ikke ta bussen når de stenger toalettet. Hvis jeg må, så må jeg fort. Mange er kanskje ikke klar over at å stenge toaletter ikke er en småsak for mange av oss, sier Daae.         

Hun har fordøyelsessykdommen Crohn sykdom, en autoimmun sykdom som gir sår og betennelser i fordøyelsessystemet. Det kan føre til store smerter og hyppig diare. 

Ubehagelig overraskelse

Daae bor på Skjåk og er avhengig av å komme seg til behandling på Sykehuset i Lillehammer hver sjette uke. Hun er for slapp og utmattet til å orke to og en halv times kjøring hver vei, og er derfor veldig glad for Innlandstrafikk sin buss 142 som kjører denne strekningen. Hun fikk seg imidlertid en svært ubehagelig overraskelse da hun satt på bussen i forrige uke.

–Jeg oppdaget halvveis på turen at toalettet var stengt. Sjåføren fortalte at det var på grunn av korona-tiltakene.

Skjåk-kvinnen forteller at busstilbudet i praksis er tatt fra henne.

–Bussturen er på tre og en halv time hver vei. Det må være en veldig god dag for at jeg skal greie å holde meg så lenge, forteller hun og legger til at hun alltid tenker igjennom tilgang på toaletter før hun setter seg på bussen.

–Når jeg skal ta langdistansebusser pleier jeg alltid å sjekke på forhånd at de har toaletter. Det sto ingenting på Innlandstrafikk sin nettside om at de hadde begynt å stenge doene. Det burde iallfall stå der, mener hun.

Logisk brist

Bussjåføren var heldigvis forståelsesfull, og stoppet på en bensinstasjon slik at hun kunne gå på toalettet der. 

–Det er folk høyere opp i systemet som har bestemt at toalettene skal stenges, så han kan ikke noe for det. Det er likevel en merkelig sak å sende folk inn på en bensinstasjon der det er enda flere folk når man er bekymret for smittefare, mener hun.

Daae gruet seg til å ta siste bussen hjem kl. 15.55, siden hun nå visste at toalettene var stengt. 

–Jeg hadde ikke noe valg, så jeg gikk på bussen. Jeg unngikk all mat og drikke hele dagen for at det skulle gå bra. Jeg fikk derfor ikke spist fra tidlig morgen til i syv-tiden på kvelden, sier hun.

Daae forteller at hun ikke liker å krangle eller å lage bråk, men at hun nå velger å snakke om dette fordi korona-stengte toaletter betyr at busstilbudet er tatt fra henne.

Seniorrådgiver i LMF, Arne Schatten, mener det er uakseptabelt å stenge toaletter på denne måten.

–At offentlig transport på langdistanser stenger doene er helt uakseptabelt. Man behøver ikke ha sykdom for å trenge toalett, men ved Crohn så kan behovet for tilgang til do virkelig haste. ‘Her må selskapene i det minste åpne doene for pasienter som kan dokumentere sitt behov f.eks ved fremvisning av pasientforeningens "do-kort".  Dette er saker LMF helt klart vil være engasjert i fremover, sier han.

I Norge er det i underkant av 50 000 personer som har de inflammatoriske tarmsykdommene ulcerøs kolitt og Crohn sykdom, og man regner med at mellom 10 og 15 % av befolkningen sliter med irritabel tarm (IBS). I tillegg finnes det en rekke andre fordøyelsessykdommer som gjør at tilgang til toalett kan haste veldig.

Ta kontakt på forhånd

Verken Helsedirektoratets korona-veileder for kollektivtransport eller Kollektivtrafikkforeningen påbyr busser å stenge toalettene, likevel velger Innlandstrafikk å gjøre det.

–Årsaken til at toalettene er stengt på bussene, er fordi vi tar smittevernreglene på alvor. Busselskapet har under reisen ingen mulighet til vedlikehold og rengjøring av toalettet mellom hver bruker, og vi har derfor valgt å stenge toalettene på bussene, sier Lena Sjøvold ved kundesenteret for Innlandstrafikk.

–Vi har full forståelse for at kunden er skuffet over å ha mistet dette tilbudet, og slik er det dessverre for mange i denne spesielle tiden vi er inne i. Vi har nå vært i kontakt med selskapet som kjører, og blitt enige om at kunder som har et særskilt behov, slik som i dette tilfellet, skal få mulighet til å benytte toalett. Transportøren ønsker da å få beskjed på forhånd, slik at de kan varsle sjåfør på den aktuelle avgangen, sier hun.

Sjøvold ber passasjerer med særskilte behov om å ta kontakt med Kundesenteret Innlandstrafikk på tlf: 02040, og si ifra om når de skal reise.

–Når vi kommer til å åpne toalettene om bord for alle, er fortsatt uavklart, forteller hun.

Må ta vurderinger

LMF har tatt en ringerunde for å sjekke om toalettene er stengt også hos andre selskaper. Verken VY, Nettbuss eller NOR-WAY Bussekspress AS har valgt å stenge.

–Smitteveilederen for kollektivtransport pålegger ikke en virksomhet å stenge toalettene, men den enkelte virksomhet skal også foreta egne smittevernsvurderinger. Jeg antar at det tilfellet du nevner er utslag av dette, sier Atle Larsen som er juridisk rådgiver i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon sitt Rettighetssenter.

Han forteller at Smitteveilederen for kollektivtransport konkluderer med følgende når det gjelder toaletter: «Passasjerer bør oppfordres til å bruke nærmeste toalett, og kø ved toaletter bør unngås».

Ikke glem inkludering

Det er ikke bare busser som holder korona-stengt. Filmweb har arrangert drive-in kino i Ski, Kristiansand, Drammen og på Tryvann og Telenor Arena i Oslo. Det er bare det sistnevnte stedet som tilbyr toaletter, mens for de andre stedene står det «Vi har ikke toaletter på området, så tenk på dette før du drar hjemmefra». Det får ungdomslederen i LMF til å reagere.

–Mange ungdommer vil jo delta på «ting som skjer», og det er bra at man får til alternative aktiviteter nå under korona-tiltakene. Jeg synes derfor det er synd at vår gruppe diskrimineres og forskjellsbehandles fra svært mange av disse aktivitetene, sier Martine Teigen, som er ungdomsleder i LMF.

Hun har forståelse for at man må sette i verk mange tiltak for smittevern, men hun oppfordrer både offentlige instanser og private bedrifter på å tenke på inkludering av alle grupper mennesker.

–Jeg føler at tilgjengelighet for alle blir litt glemt oppi denne situasjonen. Jeg ser ikke problemet med å sette opp noen toaletter og ha nøye vasking av disse, samt gode muligheter for å vaske seg på hendene. Bensinstasjoner holder jo åpent, sier ungdomslederen.

–Det ser ut til at koronaen kommer til å henge over oss i en lengre periode. Kulturliv betyr mye for mange, og der det derfor viktig at vi får til en god tilrettelegging, avslutter hun.

Arkiv Nyheter

Arkiv Blogg


Sterkere sammen! Vi ønsker å oppfordre alle som leser dette og som ønsker å støtte Mage-tarmforbundet og vårt arbeid til å melde seg inn i vår organisasjon. Jo flere vi er, jo sterkere stemme får vi!

Bli medlem