Du er nå logget inn!
Tekst: Miriam Ekelund
Red.: Marte Gylland Hegstad
Mads Johansson
Foto: Pixabay
I april ble Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer (LMF) kontaktet av jobbsøkeren «Nina» som sliter med mage-tarmplager. Hun gjorde oss oppmerksom på at personer som søker jobb i Kiwi-kjeden må ta en personlighetstest der de blant annet blir bedt om å svare på spørsmål om de ofte har vondt i magen.
«Nina» reagerte med overraskelse på innholdet i testen, fordi Kiwi velger å spørre henne om helseopplysninger. Det «Nina» reagerte kraftigst på er påstand nummer 32, der hun skal ta stilling til «Jeg har ofte vondt i magen.» Alternativene er «Stemmer overhodet ikke», «stemmer ikke særlig godt», «stemmer ganske godt» og «stemmer helt».
Måtte lyve på testen i frykt for ikke å få jobben
«Nina» er 20 år gammel, fersk på arbeidsmarkedet og har den kroniske fordøyelsessykdommen ulcerøs kolitt. Hun bor i et område der titusenvis er permittert fra jobben sin.
– Jeg svarte «Stemmer ikke særlig godt», for jeg trenger virkelig den jobben. Det var ikke noe gøy å måtte lyve for å ha sjanse til å nå opp, sukker hun.
«Nina» har tipset Likestillings- og diskrimineringsombudet om saken, men heller ikke der tør hun å være åpen om sin identitet - i tilfelle hun blir straffet i jobbsøkerprosessen.
Generalsekretær i Landsforeningen Mads Johannson, blir svært provosert av å høre om dette.
– Jeg vet at noen har fått helsespørsmål under jobbintervjuer, men det er første gang jeg hører om at det skjer så åpenlyst og systematisk. Jeg er sjokkert, og mener dette må være brudd på lovverket.
LMF sjekket ut saken
For å ta en nærmere titt på denne testen, laget LMF selv fire fiktive jobbsøknader på ulike stillinger i Kiwi-kjeden. Også vi i LMF ble da invitert til å ta en test for alle disse søknadene, og fant spørsmålet som «Nina» snakker om. I tillegg ble vi spurt om vi bestandig er trøtt eller om vi ofte føler på meningsløshet.
Saken fikk sinnene til å koke hos oss i LMF, og vi tok derfor kontakt med advokat Lasse Egeberg i advokatfirmaet Legalis for å avklare hva arbeidsmiljøloven sier om dette.
I grenseland mot det lovstridige
Arbeidsmiljøloven (aml.) § 9-3 slår fast at arbeidsgiver har begrenset adgang til å innhente helseopplysninger ved ansettelser. Reguleringen er begrunnet med at ubegrenset tilgang til helseopplysninger om arbeidssøkere kan medføre at arbeidssøkere med helseproblemer blir sortert ut i ansettelsesprosessen.
Advokat Lasse Egeberg i advokatfirmaet Legalis har lang erfaring med arbeidsrett. Han forteller til LMF at det må være særlige begrunnelser for å skulle vurdere evnen til å utføre arbeidet, før man kan spørre jobbsøkere om fysisk og psykisk helsetilstand.
– Jeg har ut fra min erfaring vanskeligheter med å se relevansen i spørsmålene i forbindelse med en personlighetstest. Spørsmålene fremstår nettopp som innhenting av helseopplysninger, forsøkt kamuflert under en slik test – noe jeg oppfatter som potensielt problematisk, sier han og legger til:
– Dersom arbeidsgiver skal ha adgang til å innhente helseopplysninger ved en ansettelse, må det avgjøres ut ifra nødvendighet. Dette vilkåret er forholdsvis strengt.
Måler testene egentlig integritet?
I e-posten fra Kiwi står det: «Testene måler viktige kompetanser som er relevante for stillingen du har søkt.» Når man klikker seg inn på testen, står det «Velkommen til MINT».
Denne personlighetstesten leveres av firmaet Assessio. På deres nettside kan man lese om personlighetstesten MINT, som beskrives som en «personlighetstest som måler integritet» og «predikerer i praksis kontraproduktiv arbeidsatferd». Mint-testen er i tråd med Paraplyorganisasjon for europeiske psykologforeningers (EFPA) standarder, og godkjent av Veritas.
Likevel henger ikke dette på greip, mener Johansson.
– Personlighetstesten måler sikkert mye som er nyttig, men mageplager har ingenting med kompetanse eller integritet å gjøre. Dette er rett og slett spørsmål som ikke skal stilles, sier Johansson.
Også LMFs styreleder, Marion Alver, reagerer sterkt på Kiwi-kjedens praksis.
– Jeg er sjokkert over at en stor bedrift som Kiwi så åpenlyst screener arbeidssøkere for å kunne ekskludere de med kronisk sykdom og funksjonsnedsettelse, eller kontraproduktiv arbeidsadferd som de kaller det. Det er på tide at arbeidsgivere får øynene opp for at også vi kan være en ressurs som det er verdt å satse på, sier hun.
Samme type personlighetstest i hyppig bruk av flere aktører
Etter Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer har jobbet for å belyse denne problematikken i media, skrev TV2.no en sak om "Nina".
Kommunikasjonssjef i Norgesgruppen, Kine Søyland, opplyste til TV2 at personlighetstesten brukes som et hjelpemiddel av deres ledere for å sortere ut store søknadsmengder, og at testene gir et rettferdig vurderingsgrunnlag.
Videre sa Søyland til TV2 at denne testen også brukes av ASKO, Deli de Luca, Bakehuset og tidvis av Kjøpmannshuset. Både NorgesGruppen ASA og -Data og Meny har brukt testen tidligere.
Søyland understreket til TV2 at relevante beslutningstagere kun får tilgang til en overordnet tallscore; altså ikke tilgang til enkeltspørsmål, og beklaget at testen virket fornærmende.
– Det er ikke på noen måte hensikten, sa Søyland til TV2, som la til at Assessio nå jobber med å lansere en ny og forbedret test.
Et signal om utbredelsen av diskriminering i arbeidslivet
Når LMFs generalsekretær Johansson får vite at denne typen test er hyppig brukt av store, norske arbeidsgivere, blir enda mer frustrert.
– Jeg vil jo anta at man vil få en lavere totalscore om man svarer at man ofte har vondt i magen. Da hjelper det lite at Kiwi eller de andre arbeidsgiverne ikke får innsyn i de aktuelle spørsmålene – slike spørsmål bør ikke brukes i det hele tatt i alle tilfelle!
LMF mener spørsmålet som er brukt bidrar til diskriminering av mennesker med funksjonsnedsettelser.
– Ved å stille spørsmålet sender arbeidsgiverne ut et uheldig signal om at personer med vondt i magen er uønsket i arbeidslivet. Det er både trist og provoserende å se i 2021, sier Johansson.
Håper ikke sykdommen stenger henne ut fra arbeidslivet
20-åringen som søkte jobb hos Kiwi syns det er synd hvis det å ha ulcerøs kolitt forhindrer henne i å ta del i arbeidslivet.
– Dette var en kjip opplevelse. Nå er jeg i en veldig god periode med sykdommen, for medisinene virker godt. Dessuten, selv i perioder med vondt i magen, er jeg jo vant til å jobbe like hardt som alle andre. Hadde jeg fått jobben, skulle jeg gitt 120 prosent, konkluderer hun.
Fjerner omstridt spørsmål
I dagene som fulgte etter «Nina» tok kontakt med LMF, har vi som organisasjon jobbet både i kulissene og mot media for å sette fokus på denne saken - som også har blitt et hett tema i sosiale medier.
Onsdag den 5. mai opplyser daglig leder i Assessio Pernille Huseby til LMF at de aktuelle spørsmålene skal fjernes i den nye, oppdaterte testen, og at konverteringen til den nye testen starter allerede neste uke.
Kommunikasjonssjef i NorgesGruppen, Kine Søyland, skriver til LMF at NorgesGruppen vil ta i bruk den nye testen så snart som mulig, men kan foreløpig ikke gi en konkret dato for når de vil slutte med den eksisterende testen.
– Vi jobber nå med å sertifisere og lære opp alle i den nye testen før den kan tas i bruk, så det vil nok bli en liten overgangsperiode der begge tester er i bruk hos oss, påpeker Søyland.
«Det er en veldig god følelse å få se at det hjelper å si fra»
Når LMF snakker med «Nina» igjen, synes hun det er veldig fint å høre at Assessio og NorgesGruppen nå gjør endringer.
– Det er fint at man ikke trenger å sitte igjen med en dårlig følelse etter en personlighetstest, og greit at man slipper å lyve. Og så er det jo en veldig god følelse å få se at det hjelper å si fra, sier en lettet «Nina» til LMF.
Spørsmålet burde fjernes umiddelbart
LMFs generalsekretær Mads Johansson er også fornøyd med at Assessio nå skal fjerne spørsmålene i sin nye test. Han mener dette er en seier for LMF som viser at foreningen har en viktig rolle som påvirker. Samtidig mener han vi ikke er helt i mål enda.
– Jeg er svært kritisk til at NorgesGruppen vil fortsette å bruke den gamle testen i påvente av den nye testen. Det er uakseptabelt og altfor passivt, og viser at NorgesGruppen ikke har tatt dette nok på alvor. Jeg mener bruken av testen må stoppes umiddelbart frem til spørsmålene enten er fjernet eller ny test er på plass, sier Johansson.
Det hjelper å rope høyt - men skal det virkelig være nødvendig?
Johansson er også bekymret for om vi bare har sett toppen av isfjellet, og oppfordrer alle fordøyelsessyke som opplever lignende situasjoner til å ta kontakt med oss.
- Jeg syns det er skremmende at verken NorgesGruppen eller Assessio evnet å se at disse spørsmålene er problematiske. Det er for meg helt utrolig, men jeg tror dessverre ikke denne saken er unik og at vi fortsatt har en stor jobb å gjøre, avslutter han.
LMF ønsker «Nina» lykke til med jobbsøkingen!
Vi i Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer kommer til å fortsette å jobbe for å bekjempe diskriminering mot fordøyelsessyke.
Redaksjonen kjenner «Ninas» identitet.
Sterkere sammen! Vi ønsker å oppfordre alle som leser dette og som ønsker å støtte Mage-tarmforbundet og vårt arbeid til å melde seg inn i vår organisasjon. Jo flere vi er, jo sterkere stemme får vi!
Bli medlem